Всичко за дърводелството
Как да процедирам с не добре изсъхнали греди от смърч,които са предназначени за навес с барбекю,целта ми е да ги защитя от плесен,влага,слънце и дървояди не държа на цвят.Кое ще е по удачно да ги намажа преди да съм ги поставил или след като ги поставя да изчакам известно време да поизсъхнат и тогава да ги лакирам като преди това обработя пукнатините с кит?ОСБ плоскостите имат ли нужда от някаква обработка с лак или нещо от сорта? Ако може да ми дадете съвет с какво да ги обработя :?
sinbor - специалист
С лакирането на недобре изсъхналите греди няма да постигнеш нищо. Направи си барбекюто, а обработката може да направиш по-късно след месец-два например. Съветвам те да се посъветваш в специализиран магазин и тогава да вземеш решение с какво да ги мажеш.
Желая ти успех!
crez - майстор
Ползвай и тази информация.http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight=
Цветово лакираните греди над барбекю ще се променят от пушека, ползвай горяло масло, дава много автентичен цвят.
todor_tsanov - специалист
По удачно е да ги импрегнираш ето ти малко инфо http://www.impregnirane.com/domashen-se ... -bajulus-l
Днес ходих във фирменния магазин на оргахим и няколко други магазина за лакове и меко казано нищо не ми казаха.На мен ми мина през ума дали да не ги мина с грунд за дърво сега и другото лято пак да ги мина с грунд и после с лак?Нали грунда не запечатва влагата в дървото? :?
reevil - специалист
Ще ти кажа аз как постъпих, а ти си решавай.
Преди 2 години март месец си взех чамов материал-греди мертаци и ламперия. Ламперията беше доста добра, добре изсушена и съм нямал грижи с нея.
Но гредите бяха сочни-сочни чак зеха да хващат плесен. Та така от март до август седяха под навес като ги въртях доста често, а и ги прешлайфах, за да са гладки.
Естествено тези които са със сърцевина/а повечето са такива за съжаление/ се понапукват, но сериозни изкривявания няма.
И аз доста си блъсках главата с какво да ги мажа, особено като е мокър материала. Професионалисти ми препоръчаха продуктите на Milesi-италиански.
Взех си байц-импрегнатор за да докарам хубав цвят. На водна основа е, но няма нужда от разреждане. С него няма промлеми за влагата.
След това и лака, пак на водна основа с УВ филтри. По принцип се разрежда 10%, но за мокра дървесина 30%. Дори и при 30% разреждане пак покрива хубаво и прави приятна сатенена визия. Ламперията я правих с 10%, гредите с 30% и визуално няма разлика.
До края на август всичко беше намазано. Септември месец сглобихме барбекюто и вече 2 години нямам проблеми, изобщо не се е изменила визията, а ми казаха, че след 2г. може да си мина пак гредите вече на 5-10% разреждане. Но няма нужда за сега.
Лаковете и байцовете на Милеси бяха към 12лв за литър, много добре покриват и доста икономично излиза като цяло. За сравнение за 150метра шипки изразходих 4 кутии от български импрегнант по 5-6лв(няма и литър) а как мирише направо се дрогирах. После се светнах за тези продукти и се родих- по-малък разход за същите пари, не лепне по ръцете, не мирише :)
Успех
някои може ли да ми каже с какво да лакирам ОСБ-то?яхтен лак или нещо друго?Достатъчно ли е само от единия краи понеже отгоре ще е с мембрана и битумни керемиди или и двата трябва да се обработят?

Тема "лакиране на греди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: