• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Тани - модератор
hygro написа:
Тани написа:
Хигро, а с баланса на бялото не се ли коригира автоматично и баланса на останалите цветове?
Да, но само ако спектърът на източника на светлина е равномерен - дневна светлина, нажежаема жичка или друг източник с висок CRI, за които терминът "цветна температура" може да се асоциира със Закона на Планк. В другите случай балансирането на бялото е само патерица...
Аз също казах по-горе , че ако липсва част от спектъра , нито хардуерно нито софтуерно ще може да се компенсира! Всъщност имах предвид , че НЕ трябва осветление - може и на подходяща дневна светлина , стига да се настрои добре баланса на бялото!
mim - специалист
най-лесно и евтино е в плътна сянка на нецветна стена на дневна светлина
тогава се коригира само белия баланс, слънцето дава пълния спектър

луминисцентните лампи са най-лошия вариант, тъй като са или предварително орязани, или в дадени моменти имат различни пикове

светлината трябва да е равномерна върху цялата картинка, за това с 1 лампа е трудно до към невъзможно постигането

хубаво е светлината да е дифузна, за това се ползват предимно софтбоксове, желателно е да са правоъгълни и поне 2х по-големи от картинката
може да се направят и "нещо като софтбоксове" с матов бял плексиглас

снимането на хартиени неща без стъкло е песен, ама я да стигнете до лакирано масло с дълбок релеф или рисуван сатен, тогава става олемале ;)
reza4ka - специалист
А къде изчезна последният ми пост?След него имаше още няколко и тях ги няма.
hygro - майстор
В случай, че не е имало причина да бъдат изтрити от модератор, най-вероятно се касае за технически проблем.
reza4ka - специалист
Ок,няма проблеми.
Тани - модератор
reza4ka написа:
А къде изчезна последният ми пост?След него имаше още няколко и тях ги няма.
И аз бях писал , дано си прочела преди да изчезнат заради смяната на сървърите!
reza4ka - специалист
Прочетох ги ;) Ще си взема и по-свестен апарат,но ще е след кризата.За сега ще карам с този.Свалих това от линка,сега в събота и нделя само ще чета и ще снимам.Ако се появи някакъв въпрос ще питам.
Тани - модератор
Ако ще е за Интернет и с този ще стане - след 100- 200 опита вече при 9 от 10 снимки всичко ще става от първия път :)

И не забравяй статива и самоснимачката! Самоснимачката на 10 секунди!
reza4ka - специалист
Оки,благодарско.
  • 1
  • 2

Тема "Как да си направя малко студио за фотография?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: