Напишете въпрос свързан със санирането.
Minkov - специалист
Ако правилно съм разбрал, най-добрия начин е такава изолация да се прави на два пъти: към тавана един слой стиропор, а към него (от към стаята) втори слой фибран?
8180 - майстор
Minkov написа:
Ако правилно съм разбрал, най-добрия начин е такава изолация да се прави на два пъти: към тавана един слой стиропор, а към него (от към стаята) втори слой фибран?
Минков,
С риск тук да стане "Клуб на модераторите".:)
Не е лошо да уточниш за какъв таван става дума.
Хигро доста ясно е пояснил механизма на възможния проблем, а конкретните случаи си имат специфика и респ. възможни различни решения.

Към изложеното от Хигро, бих добавил, че паропропускливостта на материалите, аналогично на топлопроводимостта, се проявява и чрез дебелината на слоя.
В "практическото правило" на Хигро, слоевете играят и с двете - паропропускливост х дебелина.
1см стиропор е 10х по-пропусклив от 10см.
Сам по себе си стиропорът е 3-8х по паропропусклив от Фибрана, при което пропускливостта на 1см. Фибран може да се окаже практически равна на на 5см. стиропор.
Minkov - специалист
8180 написа:
... Не е лошо да уточниш за какъв таван става дума. .....
Помещението е кухненски бокс от усвоен балкон, така че над моя таван е неостъкления балкон на съседа. Преди 15-тина години съм залепил 2.5 см фибран, но дограмата беше проветрива и до сега нямаше конденз. Дойде време обаче да заменя дървената дограма с PVC и трябва да взема мерки, преди да съм се наводнил. Мислех да свалям фибрана и да правя всичко наново, но от вчера ме осени мисълта само да добавя гипсокартон и вата.
8180 - майстор
Аз бих добавил Фибран, ако има възможност +5см.
Не пропускай и прилежащите външни стени, включително и остатъците от тях в бившето помещение, както и част от тавана му.
Предполагам си чувал за термомост?
Възможни са проблеми и с пода, но подразбирам, че там вече е приключено.
От там нататък (пък и като обща мярка) - контрол на влажността. Стъклопакетът практически не трябва да образува и задържа по-дълго (час, не гарантирам за коректност) конденз - мислим за аспирации, вентилации, проветряване, осушаване, според отоплението.

П.П. Ако отидеш на вариант вата+ГК, пароизолацията е задължителна, според мен.
В контекста на дискусията ("практическото правило" на Хигро), ватата е 80-200х паропропусклива от наличния Фибран и 60-80х от наличния бетон (Прилож.№4, Наредба №7).

П.П.2 Това последното, Плочката, FMaster и др., ако искат, да си го препроверят и запомнят, да не се налага да си го обясняваме при всяко конкретно питане, след тяхна намеса. Физиката е ЕДНА и не прави съществена разлика между таван, стена и под.
Апропо, при правилно проектиран покрив (изкл. бетонните), положението обикновено е по-спокойно - няма сериозни паропрегради до "вън", респект. - по-голяма свобода вътре.
Просто за покривите има повече писано с картинки на правилното изпълнение.
Minkov - специалист
8180 написа:
Аз бих добавил Фибран, ако има възможност +5см. ....
Т.е., твоето предложение е към съществуващия 2.5 см фибран да залепя още 5 см и общата дебелина да стане общо 7.5 см, така ли?
8180 - майстор
Minkov написа:
Т.е., твоето предложение е към съществуващия 2.5 см фибран да залепя още 5 см и общата дебелина да стане общо 7.5 см, така ли?
Да. Горе/долу ще приближиш нормативите, което при теб не е задължително, но ако имаш место - желателно.
Ако искаш, после слагай картон или шпакловай по науките - мрежи, дюбели - каквото трябва, че не му разбирам много, но колегите знаят.

Латексът (финишът), ако намериш "по-НЕДИШАЩ", че все "дишащи" ги рекламират, каквото и да значи това - оттам идват част от споровете.
С Фибран като ТИ - не е задължително, по принцип споменавам, навън го разглеждат като вариант за пароизолация.
Dansaver - специалист
помисли сериозно за проветряването, тия усвоени балкони са най-опасни защото в повечето случай са към кухнята и при слаба аспирация всичките пари от готвенето отиват в стените и таваните, а и помещенията в нашите апартаменти не се отличават с голяма кубатура.

затова, ако си ограничен във финансите по-добре си вземи аспиратор с капацитет 1000м3 на час примерно, като помислиш и за това откъде ще дърпа тия кубици да не почне да ти надига килимите :)

а за стиропора и фибрана някой хора си знаят тяхното и не може да ги обориш с никакви аргументи, аз само ще кажа, че ще почерпя Тани при първа възможност :prost:
kio - напреднал
Гледайте и си отговорете сами на въпросите.Клипчетата са на 2 от водещите фирми в бранша
http://www.youtube.com/watch?v=xHXIaPdT ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=0DiVkW8q ... re=related

Забележете на това клипче на коя част от стената е найлона-т.н."Пароизолация"

http://www.youtube.com/watch?v=3BinZzGScDk&NR=1
flasher - помощник
значи отвън ватата я оставят без нищо ... дори и алум фолио... а от вътре найлон. това за стените
а за покрива на първото филмче фолиото е пак отвътре

Тема "Конденз при външна и вътрешна изолация със стиропор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: