• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
LazarGanev - "Велик майстор"
lov написа:
Е след толкова умуване и съвети как няма да стане. :-D Майстори сме бе, няма да се излагаме я.
Преборих се с плетеницата от тръби в ограничено пространство Щото щеше да стане като за реклама ""срам за майстора"". Съжалявам че затрих работние снимки да се види какво се получи. И Сега дори да го снимам нищо няма да се разбере защото всичко остана под картона и от вънка са само смесителя и крановете. Нещата които някога би им се наложило да се обслужват или ремонтират.
То това го сътворихме ама да се и оплача брах ядове с котела че нещя да тръгне в соларен режим. Фирмата Bosh се издъниха яко. Та се наложи да чакам близо месец за нова електроника с нов софтуер. И сега всичко е ОК. Едвам се усеща кога свършва водата от солара и минава на газово подгряване и то го разбирам щото май повече се вглеждам и услушвам дали котела пали. Ама нали е ново и така доде ми мине мерака или измисля някоя нова глезотия да вкарам. Видях тая щуротия по Швейцарско на живо как работи и нещо взеха да ме сърбят ръцете ама много пара бе и за сега се въздържам и ще се мъча на нещо по системата направи сам. Гледа доста ентусиасти има вече тука и работят яко момчетата. Доста термо помпи се пуснаха да бачкат.
Съжалявам ама не мога да кача никави снимки въпреки че ги смачкаш до възможно минимума и доста под допустимата големина за качване не става и тва е.
О, ама котлето кондензно ли беше - щото при Бош само то има такава опция :wink: . Ама на мен не ми се е случвало да я изпълна тази схема, макар че ме сърбят ръцете.За снимките - виж раздела"Качване на снимки" - има подробни указания.
filmatoplo - майстор
Напълно усъществима система дори без сложна електроника , говоря за комбинация газ котел слънчеви панели и обемен бойлер , че и камина с тв гориво .Най малко всичко може да се командва със диференциален термостат или контролер от Ресол .Избира се приоритет на един источник а другите се включват след него - или най просто който е с по висока температура . :wink:
Е, да де ама аз говоря за оригинални компоненти. За кондензните си котли Бош имат разработено специално управление със соларна оптимизация - запомня навиците на ползвателите от предните дни и ако няма да се ползва скоро топла вода и ако времето е слънчево - не бърза да включи газовия котел за да подгрее бойлера, а оставя шанс на панела да се изяви. Гъдели! :)
А бе не е ли добре тази тема да е в "Отопление"?
lov - майстор
Бе тя и там може да се сложи ама нали и за солари става на въпрос. То всъщност нещата вече ще стават все по сложни. При мен нали и котела на твърдо е вързан и той към системата. Така че обемния се загрява лятото от солара а зимата от дръвцата. На газ не го правя че е безмислено макар че съществува като вариант. А и ел. подгряване имам на цялата отоплителна система ама тя отдвна хвана паежина с тези цени на тока.
Иначе котлето е Юнкерс Бош 18 kW не е кондезен. Предлагат го с тази функция за съвмесна работа със соларна система.И кондензен можех да сложа имам достатъчно инсталирани мощности че да работи в режим ама най вече ще ползвам БГВ на котела а за отопление на твърдо. Защо да хвърлям пари и да ми стой като украшение.
Към колегата 'filmatoplo' за информациа. Солара си е независим и се управлява само от неговоя диф. термостат.Котела следи водата и е подготвен за запалване и само ако се налага тогава пали.. Бе говорим за почти едни и същи неща . Само дето се ползват гъделите на различните производители дето ги слагат и рекламират като екстри.. Аз даже не смята че трябва да се водят екстри ами да са си задължителни в наше време но и тва отива за друга тема.
В момента съм на настройка че докато дойде топлата вода от обемния до него пали и грее. На мен така ми е по добре че нямаш дисконфорт и да чакаш кога ще дойде топлото. А и от котела до чешмата няма и 50 санта тръбен път. То същото и е с душа в банята че са на една стена и са еднин зад друг.
Обемния ми има 6-7 метра тръбен пък и колкото да е добре изолиран изстива.То доста варианти има за настройки ама не ми е останало време да се заигравам да вида кое как все още. Има примерно и още по бърз старт кат държи подготвен малкия кръг загрят. Но ми се вижда безмислен пък и загубите ще са големи. Топлообмениците не са изолирани все пак.
Пък и сега макар и да вали слънце има достатъчно.
А и ще качвам още един панел да помага. Есента може би ще мога да оценя разликите като стане времето по шарено.
За сега съм довлен от творението си. А и сметките на края на месеца от енергийните бирници и монополисти го отчитат в удовлетворително за мен състояние. :-D И най вече конфорта е невероятен.

А за снимките знам как се качват но сайта си е бъгав. То всяко съобщение вече по навик го копвам че ми се е случвало по няколко пъти да не мога да го пратя. Примирил съм се вече.
filmatoplo - майстор
Лазаре -той си го пише човека , че котела следи само водата и пали ако е необходимо -до тук нищо ново и сложно . :? Понеже не сме свидетели отблизо на инсталацията и затова гадаем , ако я пипна че и ти ще замърка . :wink:По принцип в повечето котли има климоред за допълнителни устройства и контрол чрез които котела да става ансамбъл комби с други источници. :wink:
lov - майстор
Той е позабравил малко което сме обсъждали преди. То и в друг форум беше, че комай година мина а и не бях се спрял май още тогава какъв котел да купувам. Лазар ми беше консултант относно газовите уреди че до тогава не се бях занимавал с такива и не бях запознат с техните изисквания.
Никой не е казал че е нещо сложно. Всъщност проблема беше да се добави газовия котел към вече изградена инсталациа без много да се реформира старата. И какъв котел да се избере за да се ползват неговата автоматика. Датчици и клемореди колкото искаш ама заслужава ли си да си, чак такава сложнотия. След слънцето и твърдото гориво най евтино ми излиза БГВ от газта. А относно автоматиката и електрониката тя ми е най малкия проблем. Повече от четвърт век си вадя хляба с ремонт на точно такава техника. Можех да наблъскам колкото си искам допълнителна електроника за следене че чак да се изгубиш в нея. Но най простите решения са винаги най стабилни или по точно дуракоустойчиви.
А и какви повече гъдели да искаш. Има ли топла вода в обемния раздава от нея кат падне температурата или свърши свърши почва и дозагрява. Така че и зимата ако има и малко слънчице не тръгва да загрява от нулата дето се казва. Идеята е да не те интересува от къде ти идва топлата вода. Важното е да ти е колкото се може повече на далавера И да тръгва от чучура веднага а не да чакаш да се източи една кофа с вода. Правих си тези експерименти преди повече от 20 години кога почвах да прохождам със соларите и качих обемния на покрива, а те 3 етажа над мене. Да чакам аз 5 мин. да ми дойде топлото. Мерси тази грешка никога няма да я повторя. Но както са казали човек се учи докато е жив.

А ако гадаеш за нещо питай отговарям веднага няма какво да крия.Това важи и за други колеги решили да преебават дявола.
E, позабравил съм подробности, ама то с един човек ли си говорим. А и котела още не беше взет. Сега като прочетох за бойлер с 2 серпантини и газов котел Бош се сетих за соларната им оптимизация (Solar inside), но там схемата е с едноконтурен кондензен котел, ползващ едната серпантина на бойлера, а ти си с двуконтурен конвенционален, който дозагрява на проточен принцип. Явно тази схема ти пасва най-добре на съществуващата инсталация. Ти сам си направил правилния избор, за разлика от много инсталаторски фирми, които изобщо не се замислят, апросто ти продават един котел и ти го окачат на стената срещу определена сума и това е :)
filmatoplo - майстор
Скоро имаше една тема за термопомпа която беше включена само на ОН-ОФ и не работеше оптимално инсталацията .Лазар е прав че доста фирми монтират котела за пустите 200-400 лв , и си блъскай главата после с дискомфорт и дебела сметка за газ. :wink: То един котел на твърдо гориво с пиролиза си иска оптимизация за да работи както трябва камоли газта-даже пиролизните са по капризни и белите са по големи .
lov - майстор
LazarGanev написа:
Ти сам си направил правилния избор, за разлика от много инсталаторски фирми, които изобщо не се замислят, апросто ти продават един котел и ти го окачат на стената срещу определена сума и това е :)
Е ама нали мненията и проучванията са най важни. Тогава решението се взема най лесно. А за некоректни търговци и аз намам думи. Кога запонах да разузнавам материала по темата имах една среща с един такъв специалист. Не че ми каза нещо съществено по темата и повечето неща бяха общи приказки иначе много сладкодумен. Та на края го помолих да ми покаже къде има изградена на такъв принцип инсталация и че искам да видя как работи. И като ми обясни къде е разбрах че иска да ме води в къщи. Ама само трябвало да разговаря с мен дали е било възможно.То около мен на километър в диаметър няма друг солар че да сгреша ама в първия момен даже се вързах и не осъзнах за къде става на въпрос. Да бе сменил града поне че там можеше да ме метне ама тука соларите се броят на пръсти да не говорим че малко са тия дето не съм давал поне акъл а и не на всякъде е газифицирано че да стане. Бе какво да кажа като се окопитих ако не бяхме на публично място в едно кафе щях да му откъсна главата до кръста .
Иначе от пича и фирмата от която взех и ми монтираха котела съм доволен. Постъпиха професионално след гафа с електрониката която изкочи. Нищо че производителя израти нов модел платка и гарантираше че гафа е отстранен направиха си опитна постановка по същата схема и тестваха предварително всичко.
shishkov78 - специалист
Нека и аз се включа в тази тема и споделя моят 4 годишен опит.Какво направих аз-купих си слънчев колектор/меден-защото подлежи на ремонт,а след известно време и сам се обедих че е така :lol: /от почти най-евтиния клас/турски-около 330 лв. струваше/една помпа/най-малката-около 130лв./разширител/мисля че е 5л./дефереционен термостат/мисля че така се казваше тази джадаж/ около 60-70 лв,тръба/от тази за парното/и съответните фитинги и кранове защото бойлера ми е с една серпентина/така зимата ползвам от парното,а лятото от панела/Както написах вече 4 години го ползвам и съм много доволен а инвестицията е минимална/около 700лв.-която мисля вече се е изплатила/Със сигурност има и по добри системи но и за повече пари!
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "соларни системи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: