Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Тани - модератор
И не само , че е по-голямо , а и не е хванато с профил :)
Pooh - майстор
Тани написа:
Тани, не че искам да споря, или да слагам под съмнение квалификацията ти, но това ми се струва малко несериозно - на стени защо не пука?
ivanovrg - специалист
на стени може и легнали да се слагат листите(особено при обли стени),но там при всички случаи се слага метал на снадките(в англия за целта има предвидена една лента ламарина и от нея се слага да се хванат дват листа а тя се хваща към CD-тата)
все някой може да се облегне на стената и ще се напука

а иначе на стена няма да се напука ,понеже картона си седи прав(прилепнал по профилите),а на тавана виси под профилите(ЗЕМНОТО ПРЕТЕГЛЯНЕ ГО ДЪРПА)
Тани - модератор
Pooh написа:
Тани написа:
Тани, не че искам да споря, или да слагам под съмнение квалификацията ти, но това ми се струва малко несериозно - на стени защо не пука?
Лично на мен няма как да ми пукне , защото не правя такива снадки по стените - вземам си картон с височината на стаята . Ако все пак се наложи - слагам парче профил на снадките.

ПП

При таваните обикновено разстоянията са по-големи , натоварванията също. А и линейните разширения хич не са за пренебрегване!
Последна промяна от Тани на пон юли 05, 2010 12:00 am, променено общо 1 път.
pavkatay - майстор
Тани написа:
Лично на мен няма как да ми пукне , защото не правя такива снадки по стените - вземам си картон с височината на стаята . Ако все пак се наложи - слагам парче профил на снадките.
Както е редно-извинявам се за офф топика,но ако работиш на 13-ия етаж не е ли по-практично да използваш по-малки листи.
Аз вкъщи ползвах в банята гк с подходяща височина, НО ако пак ми се наложи бих правил каквито и да е снадки за сметка на хамалогията по стълбището :)
Тани - модератор
Качването е проблем на клиента - или е включено в цената или клиента го осигурява . И в двата случая етажа няма отношение относно ползваните материали! По-скоро проблем се явяват понякога тесните коридори - не може да се вземе някой "завой" :)
alfafen - специалист
Тъй като се заговори за стени :) вата по стената трябва ли да се захване с нещо (дюбли ,лепило) ,или е достатъчно да се подпъхне зад профилите(съответно след време няма ли да падне ако не се укрепи) ?
шоп - майстор
Тани, пак ще зачепкам темата за напречно и надлъжно полагане на листата спрямо монтажните профили и това на какво разтояние се слагат те на тавана.
Вчера гледах едни монтажници които си слагаха профилите през 60 см и листата надълго/ то ест един лист лежи на 3 профила/ Попитах ги не дават ли по спецификация да е напряко и да лежи на 5 профила през 50 см и те ми се измяха. Казаха, че така щяло повече да пука защото въпреки фабричните скосяваня на листа ще има по две фуги по 2 метра без профил под тях. Те на късата страна взимаха с ренде една голяма фаска, оставяха около 5 мм разтояние между листата и после фугираха със някаквя фугираща смес в тубички от силикон/ по-големи като размер/ Мрежа там не слагаха и ми демонстрираха как това лепене е по-здраво от самият гипскартон.

Много интересно ми се стори, ако някой знае подробности нека сподели. Най вече какво е това лепило-фугираща смес.
Pooh - майстор
Това лепило, най-верочтно е уплътнител за гипсофазер.
Тези "монтажници" са гледали някъде как се прави стена и после са решили, че "и они я мо'ат таа ра'ота, що да не се пишат майсторя?" Благодарение на подобни "специалисти" се ширят митове и легенди за начините на монтаж и обработка на гипсокартона.
Сега за правилното слагане - щом е толкова зор - може и успоредно на профилите да се сложи, но сгъстяването е задължително, и понеже 120 не се дели на 50 - скарата се прави на 40см. ... това ако МНОГО ДЪРЖИМ да е успоредно полагането на гипсокартона.
Виждам, че мислиш, затова ще ти дам малко материал за размисъл - при изграждане на предстенни обшивки и преградни стени, осовото разстояние между профилите е 60см. (в масовият случай - има и изключения). Та на въпроса - за какво служи тази конструкция - да носи картона, или само да го придържа и какви деформации трябва да обира?
Жокер - на окачен таван, гипсокартона виси ИЗЦЯЛО на конструкцията, каква е разликата в натоварванията на конструкцията при таван и стена?
Тани - модератор
Шопе, явно не си направил експеримента още. Замисли се дали е по-добре да е 60 см на кант без профил с рязка граница картон- гипс (какъвто е всеки рязан кант, независимо от "фаската" , защото границата на рязане е в една равнина с видимата повърхност) и всичкото това перпендикулярно на по-здравата посока на гипскартона или не 200 а само 50 см между профилите с кант които е вдлъбнат за са скрие армировъчната лента и шпакловъчния материал и е успоредно на посоката на по-лесно огъване на картона.

А относно използването на силикони - на един обект работехме две бригади . Другите дойдоха да "помагат" защото на стопанина му се струваше , че бавно вървял ремонта . Вярно че работиха по-бързо както му бяха обещали и дори го бяха убедили , че НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО ГИПСКАРТОН БЕЗ ПУКНАТИНИ!!! Ползваха " за по-сигурно" акрилен силикон в ъглите , защото "бил еластичен и обирал напреженията"
Е техния ГК се напука по ъглите още преди боядисването , а моя вече няколко години не е пукнал никъде! Така , че майстори всякакви - всеки сам си избира как да работи и в какво да вярва!

ПП познай кого препоръча наскоро този същия човек на един потенциален клиент ?

Тема "Въпрос относно окачен таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: