• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Русев -Ще бъде и още как , за разхода ще си покаже -при по топла зима няма да е голям. :wink: но не ти пречи да монтираш термовентила долу дето гарантира 60 градусова вода влизаща в котела -после ще ми благодариш .Има страшно голяма разлика с него и без него. :wink: послушай ме .
srusev - специалист
Не се притеснявайте Бат Бойко ще се намеси сега и като натисне руснаците те като се стреснат ще текне газта "на промоция." :lol: :lol:
Ще почнат да ни я подаряват..охо
liusien - специалист
Нали си е имал приказка Бат Бойко с товарищ Путин?! Нека се договорят за цена която е поносима, а не - да плащаме възможно най-високите цени в целия Евросъюз!!! :-D :wink:
srusev - специалист
Абе чесно да ти кажа, каквото и да си говорят те договорите са сключени, а основния проблем е, че са сключени в $$$, а е трябвало да ги сключат в евро.
Увеличението е на база Евро/Долар и доколкото знам се коригира 6 месеца назад. А като гледам графиките януари е било ~1,45, а на 1 юни ~1,18,а в проценти е ~20%. Не че да те плаша ама тази разлика ще се отрази декември месец, но говорят за едно междинно вдигане септември Светлината в тунела е, че от юни курса май удари дъното и от тогава е на плюс - сега 1,25.
oncho99 - помощник
Каквото и да се говори Истината е в Природния Газ и централното газоснабдяване.
Цивилизовано,чисто,удобно.Съветвам всекки който има някаква възможност да се газифицира да не се замисля и да го прави!!!

Но се доверете на специалисти и хора които знаят какво правят що се отнася за изработка на проект и избор на уреда(котела) за отопление.
От това зависи в най-голяма степен колко ще харчите за газ.

Отопляваме апартамент около 150 кв.м.Миналата зима сметката на месец варираше от 100 до 170 лв. някъде с разхода за топла вода и газ за готвене.
С програмотор за температурата на жилището може естествено да правите икономии и да контролирате разходите според нуждите си.

Имаше време когато се отоплявахме на нафта,после дърва,въглища ,какво ли не още.Няма място за сравнение удобството на природната газ с каквато и да е друга алтернатива в това съм убеден!!!!
melanib - помощник
Здравейте,

Виждам че тук има доста специалисти по отношение отоплението с газ и затова ще ви помоля за съвет.
Ние от 5 години сме газифицирани,но досега ми се струва ,че не го използваме много правилно.
Става въпрос за панелен апартамент,първи етаж с две спални по 12 кв.( в южната радиатор с 12 глидера и северната радиатор с 13 глидера),кухня 10 кв.(радиатор 11 глидера) и хол 20 кв.(радиатор с 20 глидера).Кoтелът ни е Vaillant VUW202.Навсякъде дограмата е ПВЦ,на терасите алуминиева,имаме външна изолация,тази година сме сложили и гипсокартон на конструкция с вата на всички външни стени и таваните.Предвид първия етаж навремето е правена и някаква изолация на подовете и тогава замаска.Терморегулатор нямаме и досега винаги от котела увеличавахме повече ,а радиаторите стояха на 3,даже в хола и спалнята на 2 и половина.В едната спалня и в банята са били изключени.В стаите е било кам 22 градуса .Сметките ни за миналата година са били следните -ноември 106 лв.,декември 168 лв. ,януари 240 лв. , март 116 лв.
Не знам това много ли е или е нормално при нашия случай,но имаме ссъседи които казват доста по малки суми.
Пролетта като ни правиха профилактика на котелът техникът ни каза,че много по икономично било радиаторите да са отворени на 5,а от котела да е по намалено,вечер да намалям(пак от котела,не от термоглавите) и сутрин да увеличаваме.
Та въпросът мие това наистина ли е така.Сега сме ги пуснали точно по този начин.
Също прочетох че не било хубаво да се изключва изцяло някои от радиаторите,защоте се нарушавал нормалния режим на работа на системата,а ние точно така правим в едната спалня и банята.
Ако е така на колко да го сложа там радиатора,при положение че не искам да отоплявам тази стая.
И другия ми въпрос е за банята т.к. тази зима ще се наложи да отопляваме там,защото имаме бебе,дали е по добре лирата да работи постоянно или да включваме за няколко часа преди да го къпем.
И ако може да ми обясните за тези терморегулатори(на времето на нас едни ни казвала нямало смисъл от тях,не било по икономично,други сложете,но в крайна сметка ние не сложихме.С тях по иконимично ли е и те във всички стаи ли регулират температурата или само там където са сложени и приблизително какви цени са.
Ще съм ви благодарна ако ми отговорите.
LazarGanev - "Велик майстор"
По моя груба преценка сметките ви са горе-долу очакваните, леко завишени, но това е нормално в предвид първия етаж и не оптималната експлоатация. Правилно са ви казали да не изключвате радиатори. Вземете си терморегулатор Calormatic 330 - струва 276лв, но се изплаща от икономиите, а и е голямо удобство. Той не работи като термоглавите само в една стая, а управлява мощността на котела, така че се регулира температурата във всички стаи. Досега няма пуснат Вайлант без терморегулатор и нямам клиент, който да съжалява. Някъде съм слагал и по-скъпи, според нуждите.
2v6 - майстор
melanib написа:
Здравейте,

Виждам че тук има доста специалисти по отношение отоплението с газ и затова ще ви помоля за съвет.
Ние от 5 години сме газифицирани,но досега ми се струва ,че не го използваме много правилно.
Става въпрос за панелен апартамент,първи етаж с две спални по 12 кв.( в южната радиатор с 12 глидера и северната радиатор с 13 глидера),кухня 10 кв.(радиатор 11 глидера) и хол 20 кв.(радиатор с 20 глидера).Кoтелът ни е Vaillant VUW202.Навсякъде дограмата е ПВЦ,на терасите алуминиева,имаме външна изолация,тази година сме сложили и гипсокартон на конструкция с вата на всички външни стени и таваните.Предвид първия етаж навремето е правена и някаква изолация на подовете и тогава замаска.Терморегулатор нямаме и досега винаги от котела увеличавахме повече ,а радиаторите стояха на 3,даже в хола и спалнята на 2 и половина.В едната спалня и в банята са били изключени.В стаите е било кам 22 градуса .Сметките ни за миналата година са били следните -ноември 106 лв.,декември 168 лв. ,януари 240 лв. , март 116 лв.
Не знам това много ли е или е нормално при нашия случай,но имаме ссъседи които казват доста по малки суми.
Пролетта като ни правиха профилактика на котелът техникът ни каза,че много по икономично било радиаторите да са отворени на 5,а от котела да е по намалено,вечер да намалям(пак от котела,не от термоглавите) и сутрин да увеличаваме.
Та въпросът мие това наистина ли е така.Сега сме ги пуснали точно по този начин.
Също прочетох че не било хубаво да се изключва изцяло някои от радиаторите,защоте се нарушавал нормалния режим на работа на системата,а ние точно така правим в едната спалня и банята.
Ако е така на колко да го сложа там радиатора,при положение че не искам да отоплявам тази стая.
И другия ми въпрос е за банята т.к. тази зима ще се наложи да отопляваме там,защото имаме бебе,дали е по добре лирата да работи постоянно или да включваме за няколко часа преди да го къпем.
И ако може да ми обясните за тези терморегулатори(на времето на нас едни ни казвала нямало смисъл от тях,не било по икономично,други сложете,но в крайна сметка ние не сложихме.С тях по иконимично ли е и те във всички стаи ли регулират температурата или само там където са сложени и приблизително какви цени са.
Ще съм ви благодарна ако ми отговорите.
Пламъка на котела можеш ли да наблюдаваш?
melanib - помощник
И на колко да го сложа тогава радиатора в тази стая,която няма нужда да отоплявам.И него ли на 5 или примерно на 2 колкото да не е изключен изцяло.Да разбирам ли и че лирата също не трябва да спирам.Ние досега ги спирахме там т.к. не ни е било нужно да отопляваме и си мислихме,че правим икономии.

Пламъка не мога да го видя какъв е.
LazarGanev - "Велик майстор"
Лирата я включваш, а радиатора - на 2 или 3
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: