Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hartiiko - помощник
Здравейте. Захъсах! Захванах се да оправям сътлбищното осветление на къщата, разкачих всичко, направих тъпотията да не маркирам кабелите и сега не мога да ги свържа.

На релето има 4 клеми 1, 2, 3, 4. На схемата пише N и R, но не мога нищо да разбера.

На първия ключ (на партера) има 5 кабела, три, които стигат до релето (2 сини и един бял, като белият е свързан към единя син и доколкото си спомням, беше вкаран в клема 2, която би трябвало да е фаза) и още един мостов (с 2 проводника, предполагам, че отиват към следващия ключ.)

МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ! Благодаря предварително!
PCL82 - майстор
Така като чета си мисля че този ключ, който наричаш първи е всъщност междинен за няколко ключа. Двойните мостови проводници ще да вървят от ключ в ключ. Единичният проводник ще да захранва цялата върволица с фаза. От мостовите проводници другите, които не са свързани към синия трябва да има отклонение към релето.

На релето свързваш: N-постоянна нула, R-постоянна фаза, фазата прекъввана от ключовете, фаза към лампите.

Релето е много просто: между N и фазата от ключовете е управляващата бобина, а между R и четвъртата клема е комутиращият контакт за лампите.
hartiiko - помощник
Много благодаря за отговора! Но не схващам съвсем. Мостов кабел имам само един, който е при ключа.
До релето стигат два сини и един бял (е, имам и още един мостов при релето, но с него докарвам фаза и нула, той не е проблемен.)
Доколкото разбирам, вкарвам фазата и нулата, съответно в R и N (лошото е, че схемата е много лоша и не мога да се ориентирам къде е нулата - има ли стандарт в - 1, 3 или 4 - 2 е ясно, че е фазата).
Прекъсващата фаза и фазата към лампите има ли значение към кой кабел ще се подадат (при мен - два сини)?
И друго - нула към лампите как стига?

БЛАГОДАРЯ!
PCL82 - майстор
Цветовете, които са използвани при теб не са стандартни, за да се разчита на тях, номерацията си зависи от производителя на релето.
Най-добре качи снимки на ключа и таблото, където е релето.

Лампите трябва да имат постоянна нула от таблото или разклонителна кутия.
hartiiko - помощник
Здравейте. Това е моето мазало. Една от сините жици, която отива към ключа е вързана към някаква черна от мостов, която отива някъде си (може би към лампата) а другата черна от мостовия влиза в ключа.

Мале-мале!

ПОМОЩ!!!
Neno Er - специалист
hartiiko написа:
Здравейте. Това е моето мазало. Една от сините жици, която отива към ключа е вързана към някаква черна от мостов, която отива някъде си (може би към лампата) а другата черна от мостовия влиза в ключа.

Мале-мале!

ПОМОЩ!!!
Не се вижда никакво МАЗАЛО. :lol:
hartiiko - помощник
Извинявайте, но не мога да кача снимки. Сървърът не ги приема.
blv - специалист
За да знаем как да ти отговорим, искам да попитам. Наясно ли си с схемата на свързване на стълбищно осветление?
hartiiko - помощник
Много ви благодаря за усилията!
Уф, горе-долу съм запознат. По-скоро долу:lol: :lol:. Лампите имат 0 от кутия, към тях идва една фаза от релето - клема 1 - (как не светят постоянно не знам), към прекъсвача идва още една разклонена от релето фаза - клема 4 - (като ги свърже прекъсвачът как не става късо - не знам), от прекъсвача тръгват два кабела към другите прекъсвачи :lol:
Фазата от таблото влиза в клема 2, 0 от таблото в клема 3. Защо от моето реле от клема 2 тръгва още един единичен кабел към прекъсвача - не знам.
Релето е LS 15 - Нови пазар.
Това е. :? :?
mien - специалист
Да пробвам да помогна;
Вземи една пробна лампа,добре ще е да е 100вата.Отиваш при релето и намираш постоянната фаза която го захранва(проследяваш до предпазител или проверка с фазомер).Единия извод на пробната лампа свърваш с тази фаза,така вече остават три свободни кабела.С другия край на пр. лампа почваш да закачаш на всеки по отделно.На постоянната нула лампата светва веднага нормално,на другия лампата не свети и при натискане на един от бутоните светва,пак нормално-този е за бутоните,третия трябва да го закачиш и пробната лампа да светне слабо(за да си сигурен в последното,развий лампите по горните етажи и остави само една).Така вече знаеш кой кабел за какво е и ги нареждаш на релето.

Към бутоните отива постоянна НУЛА и се връща при натискане,автомата се управлява с нула,а не както беше писано по горе с Фаза.Към лампите също отива постоянна нула,а фазата я пуска автооматчето...

Важно
Изключвай винаги напрежението когато пипаш кабелите или по добре си викни еладжия,ако мислиш че няма да се справиш.

Тема "Стълбищно осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: