• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
cakev79 - специалист
Възможно ли е да се направи зарядно за автомобилен акумулатор,от захранване за компютър.Питам,щото имам възможност да си намеря стари не работещи захранвания.
romanpm - майстор
Може ако ограничиш тока примерно с подходяща 12V лампа и не забравяй че на акумулатора е нужно минимум 14,2V
cakev79 - специалист
в какъв смисъл да ограничавам тока с лампа
zimel - специалист
Според теорията и практиката автомобилният акомулатор се зарежда с напрежение 13,8-14,2 волта и ампераж 10 процента от капацитета му, т.е. 46А -ров акомулатор се зарежда с 4.6 ампера заряден ток.
Когато включиш напълно разреден акомулатор да се зарежда , първоначално той консумира много голям ток (пр. 10 -15А), затова се налага да се ограничи тока с лампа, реостат и т.н., понеже по-големият заряден ток може да повреди или скъси живота на акомулатора.
По твоя въпрос - предполагам, че можеш да "живнеш" разреден акомулатор с 12 волта от комп. захранване , но не и системно, защото в противн случай тряба да имаш впредид, че акомулаторът ти системно ще бъде недозареден.
cakev79 - специалист
В захранването има +12,+5 и +3 и нещо.Ако убедина тези +12 и +3.....
ben84 - специалист
Нещо ми се върти в главата, че може да се комбинират 12-те и 5-те волта за да станат 17V, което си е таман за зарядно, ама нека някой по-запознат да каже. Ако става тоя номер остава само някакъв ограничител на тока.
zimel - специалист
Комбинацията от 12 и 5 волта може да станат, ако нямат обща маса (минус), т.е. напреженията можеш да ги "навържеш" последователно....така,че 12и 5 да стане 17 волта, но това е при още едно положение....трябва и двете да осигурят необходимия ток.
При 17 волта зарядно напрежение ,акомулаторът ще се презареди и издуе .
cakev79 - специалист
е тогава 12 + 3 и някакъв товар,обаче масата им е обща
ELEMENTAL - специалист
Cakev79, и +3,3V, и +5V, и +12V на едно комп. захранване са с обща маса.В този ред на мисли, ако вържеш акумулатора към +12-те и +3,3V реално ще му се подават не 15,3V, а 8,7V!
ditronix - специалист
Друго се прави бе човек!Нали ти казах!В сряда ще ти пратя статиите и ако можеш-публикувай ги тук.Аз съм неграмотен компютърно и едва ли ще мога.Да разкрия заверата:имам две статии точно по въпроса-преработка на АТ и АТХ комп. захранвания за заряд на акумулатори.Даже едното според тия които са го правили се регулира от няколко до 20 волта.Има и ограничение по ток.Файловете са в служебния комп,а съм в отпуск до сряда.Това е.Потрайте малко.Статиите са на английски,има и доста сносен превод на български.Има и снимки.Всичко е обяснено.
  • 1
  • 2

Тема "зарядно за акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: