• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Mega - специалист
Здравейте,

Поради многото дъждове са ми загнили долните листа на доматите? В Агроаптеката ми препоръчаха Арметил-М, обаче виждам, че го дават само за мана по лозя и картофи? Понеже съм много бос в тази област има ли проблем ако ги пръскам с този препарат. Само болните ли да пръскам или целите домати? Предварително благодаря.

Това е инфото на препарата: http://www.sab.bg/?%CF%F0%EE%E4%F3%EA%F ... %C8%CB_%CC
Последна промяна от Mega на съб юли 10, 2010 11:06 pm, променено общо 1 път.
evdoki - специалист
Здравей,
И аз съм бос, ама това съм го чувал за ефикасно средство срещу маната.Успех и кажи какво е развитието
Johny - майстор
Ако вече зреят, както е при мене, си вземи "икуейшън про". Карантинният му срок за доматите е само 3 дни. http://www.agrobiotrading.com/fungicids ... n-pro.html
Mega - специалист
Аз късно ги засадих колега. Имам малки зелени доматчета, а някои са още на цвят. За първи път ми е и им се кефя ;)
boltik - специалист
Аз се намесвам може би неправилно но какво прави моя братовчед на село.Той и още няколко съселени са се обеденили и отглеждат домати и краставици под найлон.Обаче и той здравата пръскъл.От него съм чувал че ако махне найлона и всичко загивало.Питам го къде си продаваш стоката? Някъкъв грък идвал палел една свещ в манастира после им ъзкопувал стоката и си заминавал.Каза че 1.70 му давал на място.Пиша по форумите само с цел да помогна с колкото мога.Благодаря и на вас за помоща.
Johny - майстор
Всичко е божа работа. Моите домати в парника ги хвана мана, за разлика от тези, които са навън. Само че аз трета седмица бера от първите и за това ползвам препарати с кратък карантинен срок. Като начинаещ земеделец установих, че трябва да се пръска превантивно, защото след това трудно се лекува. Отнася се за всичко. Те хората това си го знаят, но аз сега го проумях.
Същото е и с хората. Когато се почувствам неразположен, ако до няколко часа изпия например един Феервекс и след още толкова съм кукуряк, докато ако се разболея, го влача цяла седмица.
vrangelov - специалист
Пръскай целите! Почти всичко за картофи става и за домати, и обратно. Препарата е много добър. Не забравяй да редуваш препаратите! Този действа 10-14 дни. Докато си новобранец избягвай медни препарати, защото предразполагат към сиво гниене!
Успех!
докера - специалист
Имайте предвид , че препаратите на основата на мед /бордолезов р-р , фунгуран и т.н./забавят леко развитието на растенията , когато се използват за пръскане в-у зелена маса :wink: , но пък са ефективни против мана , кафяви и черни петна по доматите особено
:wink:
Mega - специалист
vrangelov написа:
Пръскай целите! Почти всичко за картофи става и за домати, и обратно. Препарата е много добър. Не забравяй да редуваш препаратите! Този действа 10-14 дни. Докато си новобранец избягвай медни препарати, защото предразполагат към сиво гниене!
Успех!
В Неделя си купих пръскачка и ги напръсках целите, сложих и листна тор. Иначе някои са родили по десетина доматчета, други още цъфтят. Какво значи да редувам, другия път с какво да пръскам? Доматите са под открито небе ;)

Овошките минах с Нуреле-Д, защото имат наядени листа и едни като паяжини с черни точици вътре?
vrangelov - специалист
Следващото пръскане можеш да направиш с Пероцин 0,3-0,4 процентов разтвор. Не се притесняваи за количеството. Тои не гори, даже деиства като цинков тор. Купи си Силвет 77 и сложи към пероцина(3 грама на 10 литра), защото иначе много лесно се отмива, дори от сутрешната роса. Пероцина деиства около 4 дни, но за сметка на това е много ефикасен срещу обикновенната мана и алтенарията едновременно. След тези 4 дни можеш да напръскаш с Корсейт М ДФ - 0.25%, които е също много хубав препарат, но с друго активно вещество (симоксанил). После пак пероцин, след което мoжеш да използваш АкробатМЦ - 0,2 процента. Верита ВГ - 0.15%,също не е лош, но не може да се смесва с листни торове(по скоро с азота в тях), но това дори и да го забравиш ще станеш свидетел на особенна химична реакция(ще изври като геизер). Превикур 607 СЛ - 0,25-0,35% също е добър и при сиво гниене се смесва чудесно с МетилТопсин. Има и още, но за твоите цели тези са достатъчни. Използваи всеки един от препаратите не повече от 4 пъти на вегетация.
Аз слагам листен тор при всяко пръскане с Пероцин(долу горе 2 седмици). Също така слагам Силвет77(прилепител, омокрител)при всяко пръскане, независимо с какво пръскам, с изключение на зимното пръскане на овошките с бордолезов разтвор.
За финал, защото сигурно вече съм те отекчил, само искам да ти кажа, че листните торове се прилагат с различно съдържание на азот - фосфор - калии - магнезии в зависимост от вегетазионният период в които се намира културата. Когато не ти се занимава без никакви угризения можеш да използваш универсален листен тор (20-20-20-3)
Успех!
  • 1
  • 2

Тема "Арметил-М и мана по доматите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: