Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
griffin - майстор
Значи случая ми е следния, покрива на гаража ми започна да тече помалко по малко ноо дъските отдолу всеха да гният и ще трябва да се прави. Гаража е направен с много нисък наклон на покрива не мога да преценя точно градусите, отгоре гредите на покрива са обшити с дъски има наредена черна хартия, отгоре има сложен някакъв бял найлон, над найлона няма накована скара с хоризонтални и вертикални летвички, не ме питайте защо а керемидите са наредени така че да се застъшват и така като гледам си се крепят от собственната тежест.
Проблема в теча е само в долната част на скат-а и като временна мярка мисля да правя само този участък. Мисля да разкрия първите 9 реда керемиди, да положа има едни асвалтови мушами на ИЗОЛА и да наредя керемидите обратно пак без скара.
Та питането ми е с какво мога да залепя тия асвалтови мушами, дали има някакви лепила или да топя асвалт(имам някакво блокче метнато в мазето) или четох че можело да се разтвори асвалт-а в нафта и да се маже с него. Другия вариант е да ги накова към обшивката на покрива но не ми е ясно някакви по спец пирони ли се ползват т.к предполагам пирона ще е яко ръждясал след 1-2 години.

Вариант-а с горелка мисля че няма да стане т.к в горната си част тая мушама която мисля да слагам ще легне върху старото покритие найлони хартия там каквото има а и работа с горелка близо до дърво много не ме вдъхновява :-).
Като горелка разполагам с тия малките газовите, бензинова лампа и пистолет за топъл въздух.

Мерси предварително за съветите
schuldiner - майстор
Първо, прегледай ребрата, които влизат в (над) долния зид дали не са почнали да загниват. Щото ако са, става опасно и ще трябва да ги укрепяш/подменяш...
Нататък в общи линии ти е ясно - разкриваш, почистваш, ако е необходимо подменяш дъски... Опъваш фолиото (каквото си избрал - такова) и го наковаваш с галванизирани гвоздеи в частта, където ще го подпъхнеш върху горната (старата) "хартия". Не толкова, че са галванизирани, ами са къси с широки глави, а и за това служат. С горелка най-много да го прогориш, много е тънко. Ако се налага подлепяне, продават битустик - лепило за битумни мушами. Има го като паста в буркан или на флакон за силиконов пистолет.
Не е зле след фолиото да заковеш поне една летва на първата керемида, че инак дори и на слаб наклон ще се свличат. Може и по друг начин да укрепиш първия ред (или първите 2-3), но зависи от модела керемиди, наклона, наличието на улук и т.н.

ПП Течът може да не е в участъка, който ремонтираш, а просто там да се стича водата по найлона. Причини бол - от очевидните счупени или разместени от свличане керемиди, до лошо уплътняване откъм вълната им (старите нерядко са много криви) или в най-горния ред ако е на калкан, ползване на керемиди от различни калъпи и т.н.
madsnake - специалист
Честно казано керемиди без скара не бих наредил. Според мен подмени хартията, прегледай керемидите за счупени/метнати, установи откъде идва теча и респективно ремонтирай. Хубаво е, щом разчиташ на хартия под керемидите, самите летви като ги ковеш за покрива да ги повдигнеш с 4-5 мм. Това става или с подлагането на някакви малки парчета, или с напречни тънки летви. Малко си е играчка, ама иначе не виждам смисъл от хартията, защото водата ще се задържа между летвите.
schuldiner - майстор
Ами то като тръгне да слага 9 реда летви, да ги сложи и на останалата част. А тогава да смени и найлоните с фолио. И пак трябва да прегледа дървенията. Бе, то отиде на цялостен ремонт...
За закърпване на положението ("направи си сам" и почти без да влага средства) добре се е ориентирал. Само от пренареждане може да скатае година-две, а с прилично фолио ремонтът може и съвсем да му се размине.
griffin - майстор
Опцията за преправяне на целия покрив не стои в момента на дневен ред, нямам време и средства. Идеята ми е да го направя така че да спре да тече.
Преди 2 години дойде някакав майстор имаше пак теч какво прави какво струва теча просто се измести на друго място. За това предпочитам аз да си ги направя да знам как е направено поне.
Имам дъски за смяна най-вероятно, поне отдолу като гледам не знам сега колко здрави са но като разръчкам ще погледна.
Мерси за инфото и пироните утре отивам да пазаря материал да видим и събота и неделя ще го мъдрим :-).

Тема "Съвет за покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: