Йорданов2 написа:Какъв гипсакртонен таван в панелка?.. Ако живее някой среден човек 185 см ще получи тикове от затискащия го таван!Е нека заминават комуникациите, така и така ще се сменя всичко. Но дали няма да за наруши армировката, а и нещо не вярвам да се реже толкова лесно панела. Всъщност, колко е дебелината на мостовия кабел? Има ли вариант тази фреза да се настрой да дълбае по-плитко? Ако разполагаш с такава и се наемаш да направиш каналите, може да ми пишеш на лична колко ще ми струва това.
Има вариант за цялостна подмяна с фреза за канали. Обикн. тя реже всичко по пътя си на дълбочина около 20-30 мм и заминават всички комуникации. Поне аз съм патил. Но ако това е предвидено - съвсем друго се получава.
Разчертаваш си каналите, за около 2 часа се прорязват в бетона и така нататък.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alexiva
- специалист
45 мнения в "Подмяна Ел. в панелка?"
blv
- специалист
За стените има конзоли с различна дълбочина. Мостов проводник на дюбели по тавана и вкопаване в стените. За конзолите може да се търси дупка между арматурата. Това е оптималното което можеш да постигнеш за подмяната на инсталацията. За ДТЗ не се притесняваи прави се по схема TN-C-S, т.е. не е проблем.
PCL82
- майстор
Какви са причините да се сменя? Че е стара и двупроводна това още не е аргумент. За отделни кръгове като бойлер има смисъл.
Като е панелка защо не прокараш инсталацията както се прокарва в панелки-в пода и да ползваш контакти за панелки?
Може да се ползват первазни системи за контактите и главните линии на осветлението.
Като е панелка защо не прокараш инсталацията както се прокарва в панелки-в пода и да ползваш контакти за панелки?
Може да се ползват первазни системи за контактите и главните линии на осветлението.
moimoimoi
- майстор
направо съм изумен от някои от мненията, подмяна на ел.инсталацията в панелка е невъзможно-кабелите за контактите са в мазилката на пода,кабелите за лампите минават по пода на горния апартамент
,разклонителни кутии няма,т.е. при контактите разклоненията са в самите контакти, а за лампите в ключовете
т.е. трябва да се търси нов подход за нова инсталация
какво и е на старата инсталация-кабелите са 4 квадрата до контактите
както се спомна по горе с окачен таван ще излезе 2-3 пъти по евтино от всички други варианти,пък и вата може да се сложи, все пак топлината отива винаги към тавана

т.е. трябва да се търси нов подход за нова инсталация
какво и е на старата инсталация-кабелите са 4 квадрата до контактите
както се спомна по горе с окачен таван ще излезе 2-3 пъти по евтино от всички други варианти,пък и вата може да се сложи, все пак топлината отива винаги към тавана
alexpet
- напреднал
Съвсем скоро приключих ремонт на една панелка, та ми е пресно. По принцип разводката на кабелите за контактите е в пода. Да се копаят стените из целия апартамент - може, но е много трудоемко, дори и с фреза за канали. По-добре измисли компромисен вариант - напр. ако искаш да местиш контакти - използвай сегашните изводи, като там където сега е панелния контакт - те са влез-излез, може да се вкопае разкл. кутия откъдето да се вземе за контактите. Това е само пример. Успех
PCL82
- майстор
ДТЗ пази от пряк допир. Това е извънредно редко явлемие, което или трябва нарочно да си го търсиш или да ползваш уреди със открити тоководещи части. Възможно е да цъфне изолацията на шнура на ютията например, но това може да се хване достатъчно от рано.
Според мен за жилищни помещения с лошо проводим под не си заслужава хамалогията по преработване. Зануляването върши достатъчна работа срещу индиректен допир, стига инсталацията и уредите да се поддържат изправни-това е по лесно постижимо.
Ако се пазят деца спред мен достатъчна работ вършат капачките за контакти и контактите с детска защита.
ДТЗ е нужна так където има проводящ под и води.
Според мен за жилищни помещения с лошо проводим под не си заслужава хамалогията по преработване. Зануляването върши достатъчна работа срещу индиректен допир, стига инсталацията и уредите да се поддържат изправни-това е по лесно постижимо.
Ако се пазят деца спред мен достатъчна работ вършат капачките за контакти и контактите с детска защита.
ДТЗ е нужна так където има проводящ под и води.
gattaka
- специалист
alexiva написа:Защо мислиш така?Ако гипсокартона се направи както трябва много по-лесно се изправят кривите стени на панелката!А си помисли само за твоята иде да скриеш кабела със шпакловка...за 2х2.5мм мостовак ти трябва поне 1 сантиметър дебелина!!!Незнам,сигурно имаш основателни пречини!Казваш място...не е нужно да правиш конструкция с профили!Лепиш си листовете с лепило на лапи и ти остава разстояние колкото да си скриеш кабелите,а и малко или много се получава изолация!Незнам,не искам да те обеждавам,казвам го от опит!Бързо,лесно,по-ефтино,чисто и прави стени!Освен това гипсокартона го шпакловаш само на фугите!gattaka написа:Според мен(лично мнение),ако смяташ да шпакловаш може би ще ти излезе по-ефтино с гипсокартон!Само,че не да правиш конструкция(ако ти е ценно мястот),а да го лепиш директно на стената!Лепилото ще ти осигури достатъчно разстояние за кабели,само ще поизкъртиш панела,където имаш кутии и конзоли!Ще си спестиш цялостна шпакловка,което не е малко!Благодаря, ти за мнението и идеята определено ще спести пари,но не и място. Ще изкажа и моето мнение за гипсокартонени стени. Категорично НЕ! Няма как да бъде по-добро от шпакловка направена от добър майстор.
alexiva
- специалист
PCL82 написа:Какви са причините да се сменя? Че е стара и двупроводна това още не е аргумент. За отделни кръгове като бойлер има смисъл. Като е панелка защо не прокараш инсталацията както се прокарва в панелки-в пода и да ползваш контакти за панелки?Причините: Не зная колко още ще изкарат старите кабели, кръговете са само 4ри/инсталацията не е проектирана за съвремения начин на живот с повече електроуреди/, двужилно окабеляване, стърчащи кабели за нет и кабелна, контакти тип "панелка" /невероятна грозотия/ . Объркан съм и затова моля да споделите опита си. Все пак панелките преобладават, а аз досега не съм се сблъсквал с тях.
Тема "Подмяна Ел. в панелка?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература