Там където наклоните на ф50 са повече от 1% не ги намалявай. Даже за ф50 е добре да е към 2%. Има зависимост, че колкото е по-тясна тръбата толкова наклонът трябва да е по-голям. Някъде бях срещнал емпиричната формула наклон [%]=1/диаметър на тръбата.
За сифона карай с муфирани части. Новите пластмасови сифони са от полипропилен, който не може да се лепи и само с муфи става.
За външната канализация трябва да имаш ревизионна шахта навсякъде, където чупките са сборно над 45 градуса. Да ползваш в земята дебелостенни тръби клас SN4 или SN8 ако отгоре ще минават коли. Дълбочина на заравяне мин. 80см.Положени върху трамбована пясъчна възглавница 10см, и покрити с 10см пясък над тръбата. Почвата на 30см над тръбата трябва да е чиста от камъни и да се трамбова добре.
Добре е външните тръби да са Ф160, за да оказват по-малко съпротивление.
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mitaka_vk
- специалист
30 мнения в "Моля за помощ - нова канализация баня"
ivo_senovo
- напреднал
За сифона-ясно. Външните тръби ще ги заровя точно на 80 см - просто на такава дълбочина ми излизат при външния зид. Мисля да опитам да ползвам едни стари тръби, които от има няма 20-ина години се мотаят вкъщи. Едни такива синкави на цвят. Здрави са, няма как да са от друго освен от ПВЦ, дълги са по 6 метра с диаметър 110. С доста дебели стени са. Единственото което ме притеснява е, че ги няма уплътненията им. Надявам се съвременните да паснат, но все се съмнявам... така и не съм пробвал още.
PLOCHKATABG
- специалист
ivo_senovo написа:За сифона-ясно. Външните тръби ще ги заровя точно на 80 см - просто на такава дълбочина ми излизат при външния зид. Мисля да опитам да ползвам едни стари тръби, които от има няма 20-ина години се мотаят вкъщи. Едни такива синкави на цвят. Здрави са, няма как да са от друго освен от ПВЦ, дълги са по 6 метра с диаметър 110. С доста дебели стени са. Единственото което ме притеснява е, че ги няма уплътненията им. Надявам се съвременните да паснат, но все се съмнявам... така и не съм пробвал още.Провери размера на тръбите, защото си мисля, че ще е 100мм., ако не си ги измерил вече де и не ти давам безполезен отговор.
ivo_senovo
- напреднал
Измерих диаметъра на тръбите, които мисля да ползвам за канализацията извън къщата(до ямата). Оказа се, че съм се заблудил с размера на сегашните ф110 - мислех си, че това е вътрешния им диаметър, а май е външния...не съм много сигурен, мерих с рулетка..както и да е ... Ситуацията - тръбите, с които мислех да свърша работа са с вътрешен диаметър, при който ф110 елемент влиза почти плътно в тясната т.е в немуфираната част на моите тръби. В същото време муфиираната част е по-различна от съвременните тръби, но за да стане ясно ще направя и кача снимка, най-малкото е по-широка и е абсурд да вкарам там директно 110-ка(на всичкото отгоре липсват и уплътненията).
Въпросът ми е някой сеща ли се за какви тръби става въпрос(обещах снимка по-късно) и по-важното има ли такъв размер в търговската мрежа и ще мога ли с някаква ремонтна муфа, приходник или с лепило, или и аз не знам как, да направя връзката им с Ф110? И как ще стане връзката между двете стари тръби...без уплътненията...
Въпросът ми е някой сеща ли се за какви тръби става въпрос(обещах снимка по-късно) и по-важното има ли такъв размер в търговската мрежа и ще мога ли с някаква ремонтна муфа, приходник или с лепило, или и аз не знам как, да направя връзката им с Ф110? И как ще стане връзката между двете стари тръби...без уплътненията...
PCL82
- майстор
ПВЦ тръбите са стандартизирани по външен диаметър, докато камениновите и други са по вътрешен диаметър. Следващият стандартен размер ПВЦ след 110 е 125, после 140 и 160. Може твойте да са специфични, правени за други цели. При по старите части уплътнението не е с полукръгъл профил, а е кръгло-тороид. Такива вече трудно се намират. Може да се наложи да залепиш тръбите с лепило за ПВЦ или силикон.
Връзката към 110 може да направиш с компенсаторна муфа, която да залепиш вмъкната в другите тръби, ако пасва добре.
Връзката към 110 може да направиш с компенсаторна муфа, която да залепиш вмъкната в другите тръби, ако пасва добре.
ivo_senovo
- напреднал
Мерси отново за бързия отговор!
Отивам да меря и мисля...
Отивам да меря и мисля...

ivo_senovo
- напреднал
И така... Размери на тръбата:
- от муфираната страна - вътрешен диаметър 125 мм, външен 140 мм
- от гладката страна - вътрешен диаметър 110 мм, външен 125 мм
Както е и видно от снимките - доста дебелостенна тръба - 7,5 мм.
Я да чуя вашите съвети сега. Мисля си, дали няма да стане да жертвам малко повече тръба 110 и да я натикам примерно 50 см в муфираната на тези старите, като при това, ако все пак не намеря вякакво пасващо уплътнение, намажа обилно и със силикон. .. и така..По подобен начин да процедирам и надката между двете "стари" тръби..
- от муфираната страна - вътрешен диаметър 125 мм, външен 140 мм
- от гладката страна - вътрешен диаметър 110 мм, външен 125 мм
Както е и видно от снимките - доста дебелостенна тръба - 7,5 мм.
Я да чуя вашите съвети сега. Мисля си, дали няма да стане да жертвам малко повече тръба 110 и да я натикам примерно 50 см в муфираната на тези старите, като при това, ако все пак не намеря вякакво пасващо уплътнение, намажа обилно и със силикон. .. и така..По подобен начин да процедирам и надката между двете "стари" тръби..
Прикачен файл
Муфирана част
P7040057.jpg (282.61 KиБ) Видяна 4184 пъти
Прикачен файл
Муфирана - външен диаметър
P7040060.jpg (315.8 KиБ) Видяна 4184 пъти
Прикачен файл
Муфирана-вътрешен
P7040061.jpg (285.59 KиБ) Видяна 4184 пъти
Прикачен файл
Гладка част - външен
P7040064.jpg (310.48 KиБ) Видяна 4184 пъти
Прикачен файл
Гладка част - вътрешен диаметър
P7040065.jpg (291.65 KиБ) Видяна 4184 пъти
PCL82
- майстор
Тръбите са чудесни като дебелостенност за дворна канализация. Горе беше казал че трасето няма да е дълго, значи стават.
Вземи си най-добре специално течно лепило за ПВЦ. По-ефтино е от силикона и върши по-добра работа. Мирише силно на коресилин.
Не режи муфираните краища, а просто ги залепи. При прехода от 110 към 125 отрежи муфирания край, намажи 110-ката с лепило и вкарай двете тръби една в друга на около 10см. Ако влизат хлабаво нагрей първо 110-ката и с помощта на мъжката част на някой фитинг на 110 я разшири. Ако се разшири по-вече, докато е още гореща вкартай в 125-цата, напасни и после залепи. Ако е по-тясна стесни леко 110-ката като я нагрееш и вкараш в женския край на някой фитинг.
Друг вариант е да не ражеш муфирания край, а да вземеш готова редукция 125 към 110, но при теб не е нужно.
Вземи си най-добре специално течно лепило за ПВЦ. По-ефтино е от силикона и върши по-добра работа. Мирише силно на коресилин.
Не режи муфираните краища, а просто ги залепи. При прехода от 110 към 125 отрежи муфирания край, намажи 110-ката с лепило и вкарай двете тръби една в друга на около 10см. Ако влизат хлабаво нагрей първо 110-ката и с помощта на мъжката част на някой фитинг на 110 я разшири. Ако се разшири по-вече, докато е още гореща вкартай в 125-цата, напасни и после залепи. Ако е по-тясна стесни леко 110-ката като я нагрееш и вкараш в женския край на някой фитинг.
Друг вариант е да не ражеш муфирания край, а да вземеш готова редукция 125 към 110, но при теб не е нужно.
Тема "Моля за помощ - нова канализация баня" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература