• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vailoelle - специалист
Здравейте , искам да направя в една стая да има 3 контакта и 2 лампи/палещи се от 1 двоен ключ/.Сега има 1 работеща лампа с ключ извън стаята и само една кутия , но от нея е хванат и кабела за лампите.В кутията има и един кабел отиващ за друга кутия извън стаята
Как може да стане свързването?
valat111 - специалист
Трябва да е разделен токовия кръг на контактите, от тоя на осветлението, т.е. захранени от различни предпазители от ел.таблото. В стаята да влезе 1 проводник 2х4 кв. мм. /желателно/ за контактите и 2х1.5 кв.мм. за осветление. От там за лампите-разклонотелна кутия-лкюч-осветително тяло. За контактите-разклонителна кутия-първи контакт-от същата разклонителна кутия-към втора разклонителна кутия. От втората-за втори контакт и от втората за трети контакт. Свързано е с къртене на мазилка. Съществува възможност и полагане на кабелите в ПВЦ канали. Успех!
PCL82 - майстор
Кажи каква е сградата. Това някакъв таван ли е, който да е преустрояван? Кога е строена? Какво е сечението на проводниците в разклонителните кутии. Колко предпазителя имаш в таблото?

Разделянето на контакти и осветление е хубава практика и така се прави в България от 70-те години насам за по-голяма надежност на осветлението.
Разделянето никъде не е посочено като задължително. В много страни контактите и осветлението в жилищните помещения са на общи кръгове и в новото строителство.
blv - специалист
Сложи трипроводна инсталация, ако е за три конатакта 3х2.5мм2 за лампите 3х1.5мм2, ако ги замазваш ползваш мостов проводник ако са в гипскартон СВТ или ПВА в гофрирана тръба.
evil - специалист
Въпроса дали осветлението и контактите да са на един токов кръг в една стая /като изолиран случай/ е малко по-сложна от това което си мислят неспециалистите :) .Става въпрос за това какво ще е предназначението на контактите ако ще се използват с общо предназначение тоест ще захранват телевизор,зарядно за тел. и други маломощни консуматори няма проблем да са обединени с осветлението.Но ако ще се използват понякога и за отопление и за други по-мощни уреди /примерно над 1000W/ най-добре е да избереш по-добрия вариант а именно отделни токови кръгове защото да не стане така че с предпазител 20-25А защитаваш 0,75кв.мм жички в полилеи :lol: което е доста пожароопасна идея.Трябва да дадеш повече информация за предназначението на помещението и за сечението на захр.кабел.
vailoelle - специалист
Благодаря за отговорите :)
Стаята е старо мазе една стена от големи камъни другите три от тухли четворки.Ето примерна схема на ел. инсталацията в момента.
Извинявам се за невежеството ми
:-D
Да кажа само , че помещението ще е нещо като механа/стая за гости като дойте някои да има къде да се пие.Няма да има много уреди , но все пак една печка като не се пали камината , някаква уредба за музика....знам ли може и скара.Горе долу това.

Прикачен файл

pic.JPG
pic.JPG (40.27 KиБ) Видяна 8042 пъти
PCL82 - майстор
Опиши консуматорите които са закачени на този кръг. Опиши помещенията.

Това което имаш в момента е проста инсталация с един кръг. Може да ти върши работа, може и да ти създава ядове според режима на ползване.

Такъв общ кръг можеш да защитиш с до 16А предпазител, което прави 3500Вт. Това би ти стигнало за осветление, маломощни уреди и една отоплителна печка от 2000Вт, ако сечението на главните проводници е 2,5мм2.

Все пак е добре да прокараш нови отделни трипроводни кръгове за цялото мазе.!
blv - специалист
Имаш и друга алтернатива ако захр. кабел е 4мм2, можеш в самата стая да сложиш едно табалце с два предпазителя един 16А и един 10А. От него тръгваш отделно за осв. и контакти. Ако инсталацията е открита ти препоръчвам да ползваш Гофре за вътрешен монтаж (самозагасващо) ECTC1216T и Клипс за тръби Ø16мм ECCF16.
vailoelle - специалист
В момента кабела който отива да другата кутия захранва 2 лампи и един контакт /който се ползват един път на седми може и по-рядко/.В самата стая имаше само 1 работеща лампа и аз я .... нали съм .Ето снимки малко за по-нагледно.

Това е кутията с кабелите

Изображение

Uploaded with ImageShack.us

А тук излизат и пак влизат в стената за ключа и главния захранващ кабел

Изображение

Помещението е едно.Не знам още какви ще с точно ел. уредите в стаята не съм решил.Но все пак 1-печка,2-лампи,1-ел. скара,1-двд или уредба това ще е максимума.

Главния захранващ е 2квадрата/нали така се казва/..Защо?Еми така е правен преди 20г. не е възможно да се подмени или може , но ще трябва доста работа,разправии,пари и много нерви.Така , че моля давайте идеи за това положение.Интересува ме само как да стане връзката не как а скрия кабелите.
PCL82 - майстор
Печка и скара едновременно на един кръг стават много. Ще трябва да пуснеш още кръгове открито, в канали или да къртиш и да ги скриеш.

Освен това горе спомена и за някаква кухня. Кажи в крайна сметка какво се захранва в това мазе.

Ако не искаш да прокарваш нови кръгове ще се наложи да си вместиш консумацията до 3500Вт и да сложиш 16А предпазител. Кабелите са ти добри като състояние, но са отвратително положени, разклонителните кутии и връзките не са както трябва и най-малко трябва да се преработят.
  • 1
  • 2

Тема "Електрическа инсталация за една стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: