Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
housedoktor - майстор
Някой може ли да разясни.Подобен на този на снимката е ,с малки сини подвижни пинчета по периферията.

Прикачен файл

SUL181h_24_hours_Mechanical_timer_switch_DIN_Guide_Rail_Multifunction_Programmable.jpg
SUL181h_24_hours_Mechanical_timer_switch_DIN_Guide_Rail_Multifunction_Programmable.jpg (27.68 KиБ) Видяна 7398 пъти
housedoktor - майстор
Да добавя само,че е за филтриращата помпа на басеин,ако имазначение де:)
stefan_gb - специалист
Превключват се "пинчетата" тоест се измества тяхното положение от вътре на вън или обратната според нуждите .
pavelari - майстор
Някъде има стрелка която показва текущ час /при някои модели и дата, и час/. Спрямо тази стрелка трябва да завъртим циферблата в указана с втора стрелка посока на въртене, докато срещу стралката за час /ден и час/ не застанат текущи параметри. Другото го казаха. Вроятно има акумулатор за поне 100 часа, поради което спирането на тока не трябва да води до проблеми в първите две-три години...
8180 - майстор
Вадиш пинчетата, там където искаш да е включено (може и да е обратното - не помня). Повечето са по 15мин./пинче.
Обикновено от центъра (или периферията с пинчетата) можеш да превърташ (сверяваш) часовника и ще чуеш как превключва (ако е свързан, гледай лампата). Не напъвай на обратно - само в обозначената посока.
Някъде (на снимката горе в ляво, вероятно, или долу) има превключвател изключено-ръчно-автоматично (часовник). На ръчно можеш да провериш дали са правилни връзките - светва ли лампата.
Накрая сверяваш - текущото астрономично време е срещу марка някъде в района на механичното палче, което се вдига и спуска.
Включваш на автоматично и забравяш.
Някои имат батерия и когато е читава, не губят времето при спиране на тока, иначе сверяваш.
Май по-лесно ще го направиш, отколкото да ме прочетеш. :)
housedoktor - майстор
доколкото схванах на място издърпаното пинче показва активен режим за определено време ,да речем 10 мин ,натиснатото е неактивен

опс .Благодаря :)
pavelari - майстор
или така или обратно нещо такова е. някъде в инструкцията трябва да е посочен каласа на точност т.е. стойността на едно такова "зъбче". Както и диаграма която показва нагоре ON на долу OFF /демек навън вкл. на вътре изкл./
filmatoplo - майстор
Точно 2 такива часовника имаше на последния басейн където монтирах отопление , единия контролираше помпата а другия осветлението на басейна.Аз също монтирах 1 такъв часовник за мойта помпа- моя беше по малък с форма и големина на предпазител и вертикално движение на циферблата с пинчетата .Местиш ги с отверка или ножче щифчетата наляво-надясно по оказаното положение он-оф , има и щифт за ръчно стартиране и автоматично през часовника.Не е сложно -веднага ще му схванеш цаката. :wink:
housedoktor - майстор
Аз така и направих на място ,идеята беше да изключва помпата за определен интервал ,без значение в коя част на денонощието.
mirk - майстор
Ето го и китаеца Програмира се за 24 часа през 30минути за 1 зъбче, резерв на хода (батерията ) е за 3 дни.

Зъбчетата са или натиснати или извадени, като има значение и на кой контакт на релето си свързал товара - дали е по схемата между клеми 1и2 или 2и3 в единия случай ще имаш включване в другия изключване при едно и също положение на часовите зъбчета. Има една малко черно триъгълниче горе в ляво на вътрешния креъг което ти показва текущия час и минута точно срещу него е и малкото колелце на превключвателя което показва състоянието на релето 1 вкл 0 изкл.

Въпреки че пише 16А не го товари с толкова, часовника ще изкара много по дълго време ако управлява товара през контактор.

Тема "Как се настройва този тип механичен таймер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: