• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Chefo77 - майстор
velsi написа:
Да бе да. Ела да видиш как Дайкин прави 27 градуса през зимата. Без да ме интересува колко е навън. Вярно, в кухнята е, която е доста малка, но пък и климатика е малък. Но пък е оригинален, японски, на 100 волта.
Същото положение с един грооозен стаааар рециклиран 110 волтов "Beaver" (японската марка на Mitsubishi). На -18 навън вътре направи 26 градуса, едва се дишаше. Закачен е на северна тераса, стаята има изолация от интернит и тераса с винкелна "дограма".
Торбалане, между евтин и скъп климатик не просто има разлика. Разликата е ОГРОМНА! Като започнеш от шума на двете тела, минеш през коефициентите на преобразуване и енергийна ефективност и стигнеш до критичната външна температура и влажност за замръзването. Говорим за реални стойности, не данни каквито им се иска на производителите да са истински.
pavka - специалист
"Така в зависимост от сезона Петков и съседите му от другите 20 апартамента във входа
плащат между 1,85 и 3,85 лева за кубик, вместо от 6 до 10 лева.
Заедно със сметките за отопление през зимата – средно по 25 лева на стая, икономиите им са около 50%."

ето източника:
http://www.novinar.net/news/da-otkriesh ... 0Mg==.html

и един интересен коментар към статията:

Изображение
Gek - специалист
handycam написа:
при задаващото се ново увеличение на цените на топлофикация се замислям да мина на климатици.до сега не съм използвал климатик за отопление, моля за мнения от хора отопляващи се с климатици (още по-добре ако са били преди това с парно) да кажат предимства и недостатъци.
Благодаря предварително.
Купих си марков климатик Fuji, девятка за стая 12 кв.м., тухла, със супер дограма.
Идеята беше да се отоплявам. Дадох 1500 лв. за тая щайга. Сега много ме е яд. Аз съм човек, който обича да му е топло. Искам 22, 23 градуса...
Та мойто мнение, като човек който две зими се опита да се отоплява с климатик е следното: ако обичате топлината през зимата бягайте далече от всякакви климатици. Това правило особенно важи за региони с мъгли и по-ниски температури. По-убаво от радиатори с гореща вода в тях няма, пък дали ще е ТЕЦ, ГАЗ или локално няма значение.

И още нещо важно. Това по-горе важи за нетплофицирани жилища. Ако целия блок е топлофициран и само ти решиш да се отопляваш на климатик сигурно ще стане, защото блока е топъл. Иначе забрави, особенно на първи етаж или неотопляеми съседни апартаменти.....
filmatoplo - майстор
Отоплявал съм се на климатик 2-3 зими даже с малко дете -ужас пишман станах.Сега с печката с водна риза се родих , като минус за нея пък си седи хамалогия и малко мръсотия. Най добре термопомпа вода-вода :wink:
vanko68 - специалист
Оказва се май,че не е по-добре с вода/вода - по-висока инвестиция,капризни агрегати,лош КОП,не колкото е очакван....При мен с въздух/вода с инверторите на Дайкин средния КОП за цялата зима е над 4....И струват наполовина...и не ми трябва вода,кладнци,сондажи,помпи,датчици и т.н.....Въздух има навсякъде.
Марковски - напреднал
tinalex написа:
....Препоръчвам.Крайно време е да закрием топлофикация.
Аз лично не мисля така. Живея в панелка, с централно парно и топла вода. Санирал съм апартамента си с 5 см стиропор, и за изминалия отоплителен сезон съм платил 233 лв. общо - отопление и топла вода. Поддържам температура 20-22 градуса в жилището си. Нека всеки сам си решава.
шоп - майстор
Марковски, ако са ти верни цифрите, ти ме изуми!

По твоите приказки месечната ти сметка за отопление и топла вода е около 40 лв... :?
Марковски - напреднал
шоп написа:
Марковски, ако са ти верни цифрите, ти ме изуми!

. :?
Подскажи ми начин как да ти докажа? Може би да направя снимка на изравнителната сметка. Става ли?
filmatoplo - майстор
Ванко и това става , ама под минус -5 или -10 градуса външна температура -дали има ефект. :wink:
vanko68 - специалист
Не съм забелязал никаки проблеми в работата на Дайкините и при - 20 дори,ако са правилно оразмерени...Имам вече доста работещи инстталации и от всички получавам обратна връзка.
Само за пример - двуетажна къща в Горна Оряховица,общо 160 м2,не е санирана,стар тип строителство от 70те години,само с нова дограма.Януари месец,когато температурите бяха постоянно екстремно ниски,сметката за отоплението + топлата вода на две бани с по 100 л бойлери,е била 107 лв.Има отделен електромер за инсталацията,а жената е някакъв шеф в Енергото там и отначало беше доста скептично настроена към обещанията ми за консумацията.
В цялата къща се поддържа 20-22 гр.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "топлофикация или климатик?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: