Всички въпроси за вилата.
Mega - специалист
Здравейте,

Четох по-старите теми, но не намерих моя отговор.

Търся с какво се импрегнират дървени изделия, така че да не седи като лак с гланц? Гледам по Бриколаж и Практикер се продават маси и столове намазани с нещо, което не седи като лак, само оцветява дървото? Интересува ме главно защита от дъжд? Имам лазурни лакове, но те правят гланцов филм и не ми седи добре?

Моля ако някой има идеи да помага :)
peter_m - специалист
На леко лазурния лак не стои лъскав а си попива и оцветява. Но за защита мисля че не е подходящ :?
housedoktor - майстор
Това са масла за дърво.Иначе на една ръка водорастворимия не е гланциран,но и не е сигурна защита.Има и едни гръцки 3 в 1 на една ръка стоят матови .Ще те посъветвам преди това да импегнираш с подходящ импрегнант .Обикновенно лакове изложени на атмосферни условия искат повторно третиране след 3-4 години.По-тъмните са по- устойчиви на UV лъчи
Mega - специалист
Трябва ми за масата при барбекюто. Искам да не се налага постоянно да дебна дали няма да завали. Същевременно мразя лъскавите лакове. Искам дървото да изглежда максимално естествено, дори и да е тонирано!

... Ако може марки, магазини да кажете?
housedoktor - майстор
За да я запазиш от дужда ти трябват 3 ръце с междинен шлаиф,но в този случай е леко лъскаво .Иначе хубави масла са на Ronseal,Cuprinol,нека и колегите да добавят
Mega - специалист
Сега се сетих, че в София има една фирма за подови настилки от дърво. Отвън магазина им е опакован в дърво и тогава ми казаха, че е импрегнирано с някакво масло. Ще ида да погледна какво имат.
kiroetuk - специалист
Аз за моята бесетка ползвах продукти на една норвежка фирма JOTUN продукта които ползвах мисля че се казва требит мога да проверя има голяма цветова гама тонират ти го пред тебе и е от някакви растителни масла тоест е нещо като баиц подходящ за външно и вътрешно приложение и бил и с ув защита. Един приятел ми го препоръча и за сега съм доволен а и мисля че ще остана продавача ми каза че в Норвегия е един от наи добрите продукти а като се замисля там има много къщи от дърво
sepultura - специалист
Двукомпонентен паркетен лак-мат на оргахим-цена 11.20лв (с втърдитела)
GEORGI5959 - специалист
Аз съм много доволен от полския лак "SADOLIN". Намира се само в по-големите и специализирани магазини. Скъпичък е но си заслужава. Кутия от 700 мл. е около 24-25 лв. Върви с имрегнант от същата марка/около 19лв./ Лака е специален за открито, най вече сачаци.
На външен вид не личи че е намазана дървесината, няма никакъв гланц, но и една капка вода бяга от повърхността като от олио. Ползувал съм го за голяма чамова маса и две пейки, които стоят под чардака на открито. Има упътване на български. Лака е от безцветен, светъл дъб и на горе още три по-тъмни нюанса. Безцветен не вземай, защото той създава лек гланц. Всички останали не образуват гланц. По моя преценка най добре "светъл дъб". При втората ръка няма нужда от шлайфане.

Тема "Пак Импрегниране!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: