Всичко за дърводелството
kolaborator - специалист
Моля за вашето внимание , ние не сме цигани , а българи! Така , че ще Ви помоля да коригирате речника си и вместо БУРГИЯ(което е един друг "инструмент") , използвайте правилното - СВРЕДЛО. Преди всичко форумът освен любителски , може да се каже че и е технически , така че правилното наименование на нещата , освен че е грамотно литературно е грамотно и технически!

Благодаря за вниманието!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ако ми дадеш реален адрес, ще получиш от мен Български Тълковен Речник. И се надявам да го четеш.
kolaborator - специалист
n_a написа:
Ако ми дадеш реален адрес, ще получиш от мен Български Тълковен Речник. И се надявам да го четеш.

Вместо да ми даваш тълковен речник , по добре си намери технически такъв....!Цитирай си речника , та да видя аз къде греша!

п.п. Знаеш ли в университет колко накъсани има на дипломна защита , само заради думи като :дупка , бургия и т.н.?!Бургия се казва на едно друго аматъорско приспособление за пробиване на дърво , измайсторено от едни лица наричани бургуджии - това са братята индийски преселници , населяващи земи покорени след 14-ти век , след масовите преселения от там......по нашемо - мангали!
ibogdanov - специалист
kolaborator написа:
Моля за вашето внимание , ние не сме цигани , а българи! Така , че ще Ви помоля да коригирате речника си и вместо БУРГИЯ(което е един друг "инструмент") , използвайте правилното - СВРЕДЛО. Преди всичко форумът освен любителски , може да се каже че и е технически , така че правилното наименование на нещата , освен че е грамотно литературно е грамотно и технически!

Благодаря за вниманието!
прав си ! правилно е да се каже свредло...
използвам бургия, защото е приело гражданственост.
ще си коригирам постовете по темата.
но ако започнем с подобни забалежки, то нека да си говорим за отопление а не за парно например...
както и да е
приемам забележката
kolaborator - специалист
ibogdanov написа:
kolaborator написа:

Благодаря за вниманието!
прав си ! правилно е да се каже свредло...
използвам бургия, защото е приело гражданственост.
ще си коригирам постовете по темата.
но ако започнем с подобни забалежки, то нека да си говорим за отопление а не за парно например...
както и да е
приемам забележката
Тя не е лично към теб , по скоро бе породена от факта че и по други теми се използват елементарни изразни средства , което се превръща в масово възприемане и употребяване на същите. Човек , който често посещава различни форуми , а и не толкова често се сблъсква със тотална обсебваща го неграмотност , като в един момент се отразява и на неговият правопис , език , речник и т.н.!Не искам да засягам , а на против , да наблегна и подчертая нуждата , освен да пишем грамотно и да се изразяваме така. Ако имам нужда от извършване на ремонт , или просто търся съвет , при положение че някой ми каже "бургия" , то той автоматично ми става ясен какъв майстор е.Това е въпрос не просто на начин на изразяване , а на придобити навици на елементарни технически термини и култура .

п.п. Между другото , тълковният речник служи като тълковател на различни чуждици , жаргонни наименования и др. външни и не виншни елементи , навлезли в БЪЛГАРСКИЯТ КНИЖОВЕН ЕЗИК , но сам по себе си той НЕ Е пример за книжовност и неговата функция НЕ Е такава , тя е тълковна!Така , че който иска да се ограмотява и възприема правилната форма на думите , то той е необходимо да се насочи към ПРАВОПИСЕН и понастоящем ПРАВОГОВОРЕН речник!
Съжелявам за изчерпателният си пост не по темата , но тук той намира своето най правилно място , по обективни причини. Нека не се приема като обида , а като отворена скоба към всеки един по следващ пост.Езика е злато , на което сме едни от най-богатите нации.Нека не го унищожаваме поне него!
svetliopi44 - Чирак...
БУРГИЯ ЗА БЕНЗИНОВ СВРЕДЕЛ 490B Ф150 -Технически хипермаркет Багира

Ха сега де :) кой крив кой прав... :?
Гледам пичовете имат и бургии и свредла ... пък са еднакви ...разлика не виждам
Това го има в СЕВРОЛЛ БЪЛГАРИЯ ООД
шоп - майстор
Мдаааа...спомням си как учителя ми по практика в механото ме замеряше с чук, когато кажех бургия или дупка:-)
maroka - специалист
шоп написа:
Мдаааа...спомням си как учителя ми по практика в механото ме замеряше с чук, когато кажех бургия или дупка:-)
Е на това му се вика педагогически правилен подход :)

В тази насока на мисли: навремето попитах в една железария за флексибо за аспиратор. Отговориха ми начумерено, че предлагали само въздуховод за абсорбатор.
Не навлязох в тема за правилни наименования, видях че е това, което ми трябва и си тръгнах.

Тема "свредло за разглобка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: