Съвети за начинаещи готвачи.
naB4o - специалист
Имам следната скара (Снимката е от нета)
Изображение

Може ли да ми кажете как готвите селска наденица или по-сочни кюфтенца, понеже 2-3 пъти пробвам и все пускат яко сокове. Или просто самата скара не е подходяща за тези нещица. Правил съм пил. кюфтета и пил пържоли, без цвърченета и пръсканици станаха, но свинските работи яко пръскат.
Благодаря :)
solo5 - майстор
е то без сокове не може
ама трябва да изтичат отнякъде :?
naB4o - специалист
Да де то си има ваничка, ама те си стоят на капки и не отиват на там :? трябва да я наклоня доста за да влезнат долу.
filmatoplo - майстор
Добре де как се готви тоест пече на сач. :? Аз имам глинен сач -слагам го на газов котлон и така си печа -кюфтета,кебапчета,наденица,пържоли.Не съм имал проблеми-цвърка си ,пуши си , кое му пречи. :wink:Един дея я гледах тая скара в Метро , па викам -ай сиктир, предполагам на сача не може да се мери .На всеки го препоръчвам -неще ток , и работи нявсякъде-сача е 7-8 лева.
sasooooooooo - "специалист"
Моят сач като го купих и веднага се пукна на котлона :x
filmatoplo - майстор
:) Сашо не губи кураж за следващия тираж- моя го купих от Етъра .Ти знаеш де -като го почукнеш трябва да звънти-ако бие на тъпо не е добре изпечен.Женами беше купила един гювеч- тоест съд за готвене от глина , аз нали веднага го проверих и с ужас останових че бие на тъпо-ами след няколко готвения се спука.Навремето който е правел грънци след изпичане ги проверявал и които не са звънтели ги забучвал на плета. :wink:
sasooooooooo - "специалист"
Голям филм беше. Дядото ме "посъветева" да му направим баня в олио. Препържихме олиото /2л/, сложихме сача, после го извадихме, попи си и всичко ОК...докато не го сложихме на котлона. Уж попилата мазнина взе да капе и да избива, замириса на гранясало олио, но не се отказахме. Сложих смес за палачинки и след още известно време борба с миризмата, закарах сача на терасата, изстъргах палачинката видях, че е пукнат, псувах, а жената каза никога повече на не мъкна такива неща в къщи!!! :lol:
После говорих с един познат /готвач/ и той ми каза, че по заведенията първо приготвят нещата в тиган, а после само ги прехвърлят в сача :?
Сача го взехме от Метро на "Гея" беше и верно на изкуфяла диня кънтеше...
EDI - майстор
Става така, защото в глината има пръст и не ги изпичат и охлаждат както се следва.Аз си купих гювеч и сач от Троян преди няколко години.Има едно фургонче по пътя в града, от към Шипка, покрай него са окачени фигури в човешки ръст, имаше един направен да се катери по въже :lol: .Та от там съм си купувал и много други работи, до сега нямам оплаквания.
solo5 - майстор
filmatoplo написа:
като го почукнеш трябва да звънти-ако бие на тъпо не е добре изпечен.
ей това е полезен съвет :partyman:
filmatoplo - майстор
:) Сашо е прав за отдаването на миризмите от глината-по вкусно става като печеш нещо и ти замирише от предния път.Само да не си пекъл Скумрия предния път :lol: Едно време тигана на баба си имаше един специфичен аромат дори и да го е измила . :-D

Тема "Питане за скара" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: