• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
След тазгодишната жега ще монтират :wink: -тоя квартал досущ като нашенски :? Ако дадеш и снимка от баните -нямат и бойлери -сериозно. :wink:
Последна промяна от filmatoplo на пет юли 23, 2010 8:33 pm, променено общо 1 път.
inspo - майстор
Gek отговорът на твоят въпрос се крие тук http://www.agnks.org.ua/oilprice-december.html Ха ха
Това го знаят и малките деца .
Къде е Русия, къде сме ние. :sad:
Gek - специалист
inspo написа:
Gek отговорът на твоят въпрос се крие тук http://www.agnks.org.ua/oilprice-december.html Ха ха
Това го знаят и малките деца .
Къде е Русия, къде сме ние. :sad:
Уф, снимка от Швеция ли да ти търся или сам ще разбереш че не това е причината.
filmatoplo написа:
Ако дадеш и снимка от баните -нямат и бойлери -сериозно.
Нали казах, че съм живял там. Знам че нямат - повечето. Защото жилищата са топлофицирани и газифицирани или само газифицирани. И причината за масовата газификация и топлофикация не е цената на газа, а факта че със друго не могат да се стоплят през зимата. Но Ванко е на друго мнение.

Та аз не спорех толкова, че климатиците не топлят. Те че топлят топлят, ама слаба работа. Спора беше подет от мен за ония 100 лв. сметка за ток и 160 квадрата къща пълна с хора....
LazarGanev - "Велик майстор"
Винаги е добре човек да се презастрахова и да има 2 източника на енергия, защото вижте новината от днес;
http://a.abv.bg/www/delivery/ck.php?oap ... id=3145131
Аз бях засегнат, но слабо. В разгара на лятото не могат да сменят един стълб, ами ако беше се случило през януари, при -20°С? Колко дни щяха да са нужни и кво щяхме да правим ние, които разчитаме на тока за да се отопляваме?. Ама тези далекопроводи и разпределителни мрежи тепърва ще започват да излизат от строя, щото сега пари не се влагат в тях. Каквото ни е оставил Бае ни Тошо, това си имаме.
denuchi - специалист
А това го знам. От вчера вися в комплекса. Що токови удари имаше преди да спре на цяло не ти е работата. Доста двигатели си заминаха поне засега, а в това число и няколко компресора. Доста работа ми отвориха за следващите дни. А сега в момента е като коледна елха, тук та ме свети и изгасва. Гледам, че се развихря мини война. Да кажа и аз за моята (е не не използвам аз, но все пак) ТП вода-вода. Говорим за месец януари 283 .45лв. Всичко това за 2 ет. единият 110 кв.м., другият 80кв/2. + 2бр. бойлери 200+100л. с вода около 45 гр. две бани с по две лири и и 2бр. WC с по една лира. А лирите са медни и с температура не по ниска от 25 гр. в стаите. И за справка от 5.10.2009 г. - 15.05. 2010 са платили 1475 лв. за ток. Не знам дали е много или малко но ползва телите са доволни поне на този етап. За другият отоплител сезон ще бъдат вече 300 кв/2 къща естествено и с нова машина доста по големичка. Тогава да видим какво ще се получи. А ще види как ще работи и моята в апартамента с двата компресора и с температура на топлоноситела вода 75 гр.
torbalan - Дървен философ
в русия не се топлят с климатици поради много причини....

основното са ниските доходи и ниските цени на газта
на второ място са ниските температури....

пълна безсмислица е да се грееш с климатик при дълготрайни ниски температури...
да, може и да работи, но на каква цена...
не случайно лафа е "сибирска зима" :)

и при наличие на газ, която се плаща с копейки, за какво му е на руснака климатик :)
1115 - специалист
Няколко думи в защита на климатика.

1. Топля се с 3бр. Дайкин, съответно 20, 35 и 50.
Отопляемата площ е 75м2, къща строена 22г. етаж първи. Изолация няма, а и дограмата е стара колкото къщата.
4 членно семейство с малки деца 8 и 4г.
Климатиците са поставени от Ванко преди 2г.
Сметка за зимните месеци от 01.10.2009 до 30.04.2010. - 960лв.
Поддържана температура 22С.
Климатиците не ги гася никога през зимата.
Сметка за ток 01.05.2010 до 01.07.2010г. - 135лв.

Който не вярва мога да дам веднага копия на фактурите от чез.
Братвчед ми, който живее на другия край на улицата и там има парно плати 900лв топла вода и отопление за тези 7 зимни месеца + 210лв. ток.
Жилището му е 100м2 от четиридесетте/петдесете години.
Лошото е, че живее сам. Сега се надява на изравнителната сметка, но ще видим.

Другото удобство на скъпият климатик е, че бързо вдига температура и можеш да го настройваш когато те няма на 18гр.
Парното е по-инертно като чели.

А ние говорим за нашите геогравски ширини.
Те и на екватора предполагам не се топлят на ТЕЦ, а имат климатици все пак.
В дубай вероятно е също така.
kpacи - специалист
denuchi написа:
А ще види как ще работи и моята в апартамента с двата компресора и с температура на топлоноситела вода 75 гр.
На кой от трите варианта се спря?
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... &start=210
denuchi - специалист
За сестра ми на първият, а за домашното (мое) ползване на третият.
kpacи - специалист
Още един технически въпрос.
Сравнявах твоите схеми с моите уреди. Имам трикрилен хладилен шкаф от старите на Торго. Там елементите са : компресор, изпарител, трв, филтър и ресивър - няма никакви невъзвратни клапани които на твоите схеми са доста. Термопомпата ми пък има само един чеквентил и няма ресивър. Ресивъра не е ли елемент задължителен за да работи системата?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "топлофикация или климатик?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: