Всички въпроси за вилата.
sparow - специалист
Колеги ,добри са гераните.НО ,ако не е направен качествено със пръстени или камъни до долу,рано или късно се обрушва или заталачва. и затова у наше село има един дето му викат геранджия.Чисти ,копае и ремонтира герани.Спуска се долу точно с това и то трябва да е яко.
На един приятел съм му го направил с 2пръта калиобрована стомана огънати на Z .На двете тръби излизащи от последния пръстен съм заварил 2 фтулки от 2* тръба вътре с по 2лагера.Самата макара е 120мм тръба с заварени 2тапи х10мм. По яко от това не съм виждал и едва ли някой е правил подобно. :lol: Няма външен вид,но за тая дейност е перфектно.В момента му правя на геранджията същото само че преносимо и ще го снимам тия дни.
filmatoplo - майстор
По Римско време дали са хвърляли монети в кладенците за здраве -както сега. :wink:
GEORGI5959 - специалист
Колегата, пуснал темата не се е появил от 11 май. Явно не го интересува много но и аз ще пусна снимки. Тези са направени в Боженци.

Прикачен файл

кладенец 1.jpg
кладенец 1.jpg (158.12 KиБ) Видяна 8061 пъти

Прикачен файл

кладенец 2.jpg
кладенец 2.jpg (134.42 KиБ) Видяна 8061 пъти

Прикачен файл

кладенец 3.jpg
кладенец 3.jpg (131.94 KиБ) Видяна 8061 пъти
Neno Er - специалист
И това е много натурално.
GEORGI5959 - специалист
Точно рудан се казва, или родан и двете са правилни но думата е на диалект. В различните краища се казва още чекрък, валяк, вител, скрипец, макара. Имам само една снимка от зимата на моя кладенец. Ще я пусна с извинението, че е обща, а и кладенеца не е довършен. В момента работя рудана и дървения капак, пък като стане готов ще пусна нова снимка.

Прикачен файл

snimka_0296_3_744[1].jpg
snimka_0296_3_744[1].jpg (189.74 KиБ) Видяна 8036 пъти

Тема "Съоръжения за кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: