Всички въпроси за вилата.
crez - майстор
В горивната камера има ли допълнителна скара за поставяне на въглищата? Според мен е нужна, така ще се получи равномерно горене на въглищата. С доработките които споменаха колегите по горе и клапа на димохода може да се използва и за пушене на месо и риба, например с орехови черупки, страхотен аромат.
GEORGI5959 - специалист
Крез, има долна скара. Ще снимам в разглобен вид да се види.
Идеята за опушване на меса ми допадна, просто не се бях сетил. Мисля да опитам но по-нататък, че сега имам много други работи за вършене. Ако имаш рецепта, сподели я - подготовка на продукта, с какво да се запали, колко часа и т. н.
filmatoplo - майстор
Ако по време на печене на въглища -сложиш върху тях орехови черупки ще стане ли ефекта :?До Георги -гледам разделил си скарите за печене на 2 отсека -по близо до комина и по далек -защо.
GEORGI5959 - специалист
Най-напред пускам обещаните снимки за Крез да види как съм го изпълнил отдолу.

Прикачен файл

барб.3.jpg
барб.3.jpg (83.22 KиБ) Видяна 10253 пъти

Прикачен файл

барб.2.jpg
барб.2.jpg (73.71 KиБ) Видяна 10253 пъти

Прикачен файл

барб.1.jpg
барб.1.jpg (80.55 KиБ) Видяна 10253 пъти
GEORGI5959 - специалист
Филма, за ореховите черупки трябва Крез да отговори. Аз по този въпрос мога да направя само предположения. А що се отнася за въпроса ти към мен, отговора е за икономия на въглища. Ако забелязваш между двете скари има плътна преграда. Това ми позволява да паля малката или голямата част или пък и двете едновременно, в зависимост от това колко "котараци" има около барбекюто.
pavkatay - майстор
Барбекюто е супер и най-доброто му качество е ,че е мобилно.
Стефан започва да се изживява като бог Янус(само лицата му са повече от три и са все еднакви :lol: ) -не му обръщай внимание :)
пп Растението наистина е зокум или закум (олеандър) и за да поддържаме подтемата(офтопика :-D ) ето моя лична снимка от острова на птиците (кушадаси) -там това чудо расте навсякъде по улиците

Прикачен файл

ALIM1152.jpg
ALIM1152.jpg (190.39 KиБ) Видяна 9991 пъти
crez - майстор
Много ми допадна идеята с бойлера и независимо че имам 3 различни барвекюта и пещ, ще го направя и това с някой доработки.
1.За долна скара ще купя няколко чугунени скари за обикновенни печки, има различни размери. Може и да поръчам една по размер да ми отлеят. Има в Сф една леярска кооперация която извършва такива услуги.
2.Долната скара ще покрива изходите на тръбите за въздух, така че той да попада само под въглищата, а не и в горното пространство.
3.Ще се постарая да уплатня максимално капака, чрез запепване на огнеустойчив шнур(в бриколаж има различни диаметри в комплект с лепило). Това е много важно при пушенето.
3. Както казах и по-горе задължително клапа на комина.
4.Ще пробвам да монтирам огнеупорно стъкло по ширината на капака.
Сега за пушенето. На скарата за въглища се слагат малко въглища и се запалват, след като се разгорят се слагат отгоре ореховите черупки и се изчаква и те да започнат да горят. Затварят се плътно всички отвори за въздух и се притваря клапата на комина. Изчаква се да започнат да тлеят.След това на скарата за печене се нарежда месо, сланина, риба и т.н и капака се затваря, притвара се и плътно и клапата на комина. Процеса продължава 2-3 часа, през това време може да отвориш и обърнеш продукта. Ако на капака завариш 3-4 кукички, може да си закачи парче филе, което предваритено си пробил на няколко места и си вързал канап, така че при затварянето на капака то да увисне над скарата с черупките. При тоя случай няма да слагаш скарата за печене. Ореховите черупки могот да се заменят с трески от различни дървета, но никока от смолисти(бор,смърч,ела и др.), но ореха е класика и специфичен аромат. :prost:
GEORGI5959 - специалист
Крез, благодаря за поясненията относно процеса за опушване. Аз имах някакви познания за опушване на 200 л. варел и сега ще опитам на барбекюто.
Напълно съм съгласен с подобренията, които мислиш да правиш. Човек като има някаква база лесно вижда недостатъците и прави нововъведения. Искам само да поясня някои неща. Съжалявам, че на първата снимка не съм махнал крайната преграда. Тогава щеше да се види, че скарата в предната част е плътна и обхваща двете долни клапи, това което искаш и ти да направиш. Вгледай се на втората снимка, там ще видиш шината на страничната стена между долните и горната клапи. Под нея ляга скарата и въздуха преминава само под въглищата.
Тази скара направих след опити и това се оказа най-оптималното решение. Аз ще те запозная с резултатите от тях, а ти си прецени как да го изпълниш. Понеже аз се старая да работя на принципа - направи и забрави, първо поставих чугунена скара, да е здраво и дълговечно. Запалих и се оказа, че гори по-силно в началото откъм клапите, а към средата и в края до комина се разгаря с голямо закъснение. Навярно защото въздуха търси и минава през по-малкото съпротивление. В резултат - неравномерно печене. След това реших да сложа под чуг.скара по дъното две тръби, тръгващи от долните две клапи с увеличаващо се сечение. Така както се изработват тръбопроводите за аспирации в големи помещения. Вероятно това решение щеше да е добро но ме спря мисълта, че ще се запълват с пепел и трудно ще се почистват. Понеже разполагах с дебела/6мм/ хромникелова ламарина, направих това, което е сега. Скарата е на две части /за лесно сваляне и почистване/, ляга плътно навсякъде. Пробих отвори с ф8 и малко на брой/ при нужда лесно се увеличават/ Сега като опитах, горенето се получи много добро от първи опит, не се наложи да правя корекции.
Относно уплътняването на капака, знай че при разпалване се получава деформация, стигаща до 1-2 см. Моя в студено състояние отзява, но като се загрее добре ляга плътно. И аз ще направя някакво уплътнение но само ако опитам да опушвам меса. За печене не е необходимо тъй като от оставащите процепи по около 2 мм. от диска на флекса, просмуква въздух, който подобрява тягата през комина. Ако поставяш стъкло, съобрази се с тези деформации за да не се спука.
Желая ти успех и да ни зарадваш със снимки като стане готово!
filmatoplo - майстор
Процеса за печене -2-3 часа :? При опушването значи въглищата са по малко така ли -колко им трябва на мръвките 3-4 минути от всяка страна . :?
crez - майстор
filmatoplo написа:
Процеса за печене -2-3 часа :? При опушването значи въглищата са по малко така ли -колко им трябва на мръвките 3-4 минути от всяка страна . :?
Точно обратното,пушене 2-3 часа, печене 3-4 мин. Въглищата са нужни само да подпалят черупките, ако можеш да ги подпалиш с друго, те отпадат. Предварително обаче мръвки,сланина,риба се обработват с различни маринати, подсушават (веят се) и тогава се пушат.

Тема "БАРБЕКЮ ОТ БОЙЛЕР" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: