Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
GEORGI5959 - специалист
Прав е колегата за 5-те стотинки. Понякога резбата на капачката не стига да обере добре разстоянието и патрона остава леко хлабав и грее. Причината тук е хлабава връзка вкл. и в бойлера. Ако не са 5-те ст. и хл. връзка, остава избил нагревател и от там претоварване.
John - специалист
Е,добре де ,а докато ги изхвърли?При винтовите предп. редовно се получава слаба връзка поради:1.Слабо стягане на капачката.2.Лош контакт/охлабванв/нагар/на вход,изход на гнездото,на самият патрон.Понякога има разлика в резбата на новото гнездо и капачката.В,резултат патронът не дава добър контакт с основата/ти си стягаш ама, патронът е далече/.Това което го казва колегата е за този случай,просто,колкото и да стягаш,контакта е лош.
fikata - майстор
Смяната на витловият предпазител с автоматичен не е панацея да ликвидира всички лоши контактни връзки по веригата..
Освен това "греенето" на порцелановата капачка на витловия предпазител е субективно усещане.Колко "много" грее зависи дали го пипа доктор,аптекар или електротехник Нека определим понятието "греене".Означава топло,горещо или горещо,че не може да се пипне?.И на мене в момента лаптопа ми грее на бедрата, ама не търся помощ по форумите :lol:
Всички контакти връзки греят,особено сменяемите.Извадете щепсел от контакта на току-що работил ел.уред и не очаквайте че щифтове му ще ви изстудят/Не говорим за другата крайност, когато от лошата връзка температурата стига до разстапяне или заваряване на контакта/ Влезте в една разпределителна уредба ниско напрежение и ще усетите греене от кабели, прекъсвачи, шини, контактни съединения.Но никой не вика олеле майко,уредбата не е наред...
Въпросът за греенето е относителен е не правилно да се правят диагнози за заболяването по телефона, т.е по форума.Особено с такава категоричност: Изхвърляйте старите витлови предпазители, тяхната мамка.Сменяйте таблата само с АП -та
mirk - майстор
Браво Фика, :) само ще допълня че прехвалените АП-та производителя гарантира според стандарта за производство, при номинални условия 3 изключвания. От там нататък смяна :-D а стопяемите ако им слагаш оригинални вложки струващи стотинки няма да имаш никакъв проблем с десетилетия. Да не говорим че новите стопяеми имат доста по голяма изключвателна способност (понасят повече килоампери късо съединение).

Някой да не каже че съм против автоматичните :lol: няма такова нещо, само казвам че и стопяемите не са още за изхвърляне. Виждал съм нови промишлени табла немско производство в което автоматиката е с контролери управляващи контакторите но всички автоматични предпазители са резервирани със стопяеми преди тях и силовите вериги и оператвните вериги. Е нямат нищо общо с нашите разбира се, на маломощните основите са много по грамотно направени за монтаж на шина, а ножовите предпазители са комплектовани по три в разеденител.
ArturDent - Почти Безобиден
mirk написа:
но всички автоматични предпазители са резервирани със стопяеми преди тях и силовите вериги и оператвните вериги.
Това се прави защото бързодействието на стопяемите предпазители е в стотици пъти по-голямо. Също така осигуряват сигурно галванично разделение на веригата, а и гасене на по-голяма дъга.
Това за късо съединение. За продължително натоварване АП са по-добри.
lubomirlz - специалист
Айде малко спам от мен :-D
Съгласен съм с колегите по-горе, стопяемият предпазител все още не е за изхвърляне и определено си е много надежден стига да не се слагат пирони вместо ориг.патрончета.
От около година се каня да си сменя главното табло в къщата и подтаблата по етажите и все не се хващам, но на есен ще се заема. Е аз определено ще си монтирам разеденители със стопяем предпазител за главни на всяко от табълцата :) хм нещо не излиза точният адрес :? а оправих го :-D
mirk - майстор
ArturDent написа:
mirk написа:
но всички автоматични предпазители са резервирани със стопяеми преди тях и силовите вериги и оператвните вериги.
Това се прави защото бързодействието на стопяемите предпазители е в стотици пъти по-голямо. Също така осигуряват сигурно галванично разделение на веригата, а и гасене на по-голяма дъга.
Това за късо съединение. За продължително натоварване АП са по-добри.
:lol: какво бързодействие може да очакваш от вложка тип gG,или казано по български инертни, бавнодействащи даже някои фирми ги маркират с охлюф http://controlparts.com/siemens.relays/fuses.htm Друго си е характеристика F или FF но трудно се намират щото търговците взимат по евтиното и зареждат почти само инертни gG. За галваничното разделяне е ясно.

Варианта на lubomirlz е много добър, но вложките от този тип не са масово разпространени, ако човек се запаси с няколко кутии :lol: няма проблем.
John - специалист
mirk,можеш ли да качиш някоя снимка за тези основи за шина ,или линк за тях.Много съм любопитен.
PCL82 - майстор
Ще ви кажа какво ми каза един доцент по инсталационна техника от Германия. Каза, че в Германия по закон първият главен предпазител преди електромера трябва да е задължително стопяем. Това е последното място, което трябва да бъде напълно надежно, дори ако някое АП залепне. Той трябва да предпази външната мрежа от разпространение на аварията.
За вътрешните табла каза,че кеф ти АП-та кеф ти стопяеми. АП-тата просто се предпочитат, защото са по-подходящи за обслужване от неспециалисти и са по-компактни.

В Гърция също видях, че на всички табла главните са стопяеми. Митко_Рупите беше писал за това във форума.

Тема "Греене на предпазител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: