Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
heron - напреднал
mirk написа:
Изпозвал съм спрей на Вюрт мисля че беше ROST OF PLUS за развиване на силно ръздясали водопроводни тръби, пръскане, изчакване 3-4 минути, още един път същата процедура и стана с нормален тръбен ключ, а преди не подаваха и с 1м лост към него.
А къде ли го продават този спрей?
schuldiner - майстор
mirk написа:
Разпробиването на главата не решава проблема а го усложнява, как ще извадиш после остатъка от винта който е в долното тяло, особенно ако е по тънък. При опит за разпробиване бургията винаги бяга встрани от винта и става леш.

И аз съм за варианта за химическа атака и бой с отверка. Изпозвал съм спрей на Вюрт мисля че беше ROST OF PLUS за развиване на силно ръздясали водопроводни тръби, пръскане, изчакване 3-4 минути, още един път същата процедура и стана с нормален тръбен ключ, а преди не подаваха и с 1м лост към него.
Като разпробие главите, на първо време ще си свали помпата. Остатъкът от винта не е необходимо да се премахва изцяло. Избира подходящ размер (ширина и дължина) самонарезни и толкоз маха със свредлото. Ако има опасения, че пак ще клеясат здраво, може да се избере винт с болтова глава, комбинация шестограм-PH и т.н.
С добра бургия да отнеме 5 минути един винт - досега да ги е махнал и да е забравил!
А от опит мога да кажа, че с права отвертка не се напъва - стават сакатлъци...
ArturDent - Почти Безобиден
А метода с нагряването, спомена ли го някой?
lov - майстор
Май доста от вас не са разглабяли пералня и само давате неприложими съвети. Помпите са с алуминиеви корпуси и много пастмаса по тях. За какво нагряване говорим. От де да дамери човека горелка пък и с микробренер че да направи зоново нагряване. Химическа атака става ама ако успее да свали помпата и да натърти винта с чук и вече в обратно положение има вероятност да навлезе някакъв препарат. Забравете кока-коли и тем подобни градски митове и легенди. От влагата алуминия прави една окисна кора дето не пуска нищо. Има си специални смеси за това. Всъщност най качествените не са на маслена основа а ми на сапунена. Но и едно WD40 ще свърши работа. Колегата по горе ти е дал най точния съвет. Спаението е с разпробиване. Почни го с най малкото свредло. което имаш и после по голяма като се стремиш да махнеш само главата. Опитай се да му чукнеш едно центърче предварително . В повечето случаи после като се поочука и малко химия се развива с клещите остатъка от болта. А дори и да не успееш после само една самонарезка между двата болта ще ти свърши работа. Остатъците от старите болтчета ще ти служат като фиксатори. Няма да е първата нито последната помпа монтирана така.
mirk - майстор
И ще стане една голяма кръпка :-D

heron спрея го купих от железарията на 7лв. сложи една снимка на проблемното място и съветите ще са по конкретни и полезни, така само гадаем.
lov - майстор
Ако доста повече от четвърт век си вадиш хляба от ремонти ще занеш че най големия майсторлък е да претаковаш дявола. Щом не знаеш и не се сещаш и искаш снимки по добре било да не коментираш. Както виждаш има и други колеги които знаят за какво иде реч.
Имам поне няколко вида шпрейове ама кат запецне какво да кажа на човека да си купи нова пералня ли като не може да се развие едно скапано болтче.
Кат ти резнат апендесита там да не би да не личи кръпката а ???
inspo - майстор
И все пак със снимка е по добре. Аз примерно бих посъветвал,ако позволява захващането, да се разпробият проходни отвори и после да хване помпата с болт и тефлонова гайка.
mirk - майстор
lov написа:
Ако доста повече от четвърт век си вадиш хляба от ремонти ще занеш че най големия майсторлък е да претаковаш дявола. Щом не знаеш и не се сещаш и искаш снимки по добре било да не коментираш. Както виждаш има и други колеги които знаят за какво иде реч.
Имам поне няколко вида шпрейове ама кат запецне какво да кажа на човека да си купи нова пералня ли като не може да се развие едно скапано болтче.
Кат ти резнат апендесита там да не би да не личи кръпката а ???
Нали знаеш лафа за чуждия гръб и тоягите :lol: ТИ ако го праиш може и да го напраиш като претаковаш дявола щото сумати години го претаковаш :lol: Ама господина, щом пита, няма опит в претаковането на дявола и по твоите съвети най много да претакова помпата. И тогава ще потриваш ръце доволен че ще има работа за такива като теб специалисти по претаковането на девола :lol:

Много претакован пост стана :lol: ама айде.
milanovs - специалист
Ако има възможност нагряването му е маиката.Ас така правя,имам една малка газова горелка от тези каде се сменят бутилките с газ.
lov - майстор
mirk написа:
И тогава ще потриваш ръце доволен че ще има работа за такива като теб специалисти по претаковането на девола :lol:

Много претакован пост стана :lol: ама айде.
Ми що така смяташ такъв специалист съм все претаковам на 50 години съм и не помня от кога съм хванал отверките в ръце. И макар да се занимавам с ремонти никога не съм се занимавал професионално с домакинска техника като изключим собствената или на приятели. Та най много да отнеса някоя почерпка след свършената работа. Тъй че няма за какво да потривам ръце. Поти винаги повода е бил точно от съвети на майстори от твоя ранг дето първата им приказака е бягай да купиш ново че тва не става. Така че по добре без подобни квалификации.
Мисля че това е форум за взаимопомощ, а не кой какъв майстор е.
Ако беше за потриването на ръце щеше да ми е най лесно нямаше да давам съвети и щеше да ми кацне в сервиза . Е да де ама аз нямам такъв и никога не съм имал. И съм решил да помогна със съвет щот мисля че имам достатъчно опит и съм видял какво ли не.Па и като се замисля що ли ми трябваше сега да си губя времето и да си търкам клавиатурата. Да де ама като ми се наложи и на мен нещо което не знам да мога да попитам. Никой не може да бъде компетентен по всички въпроси.Тъй че по добре да спрем до тука с квалификациите И да не спамим с колегата па и нада ли вече не си е решил проблема. Те не са го оставили на мира докато не е оправил пералнята.

Тема "Развиване на ръждясали винтове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: