• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
LZ - специалист
До колкото знам, носиш документ за помещението и актуално състояние на фирмата в районната община в търговския отдел. Те там мисля че ги пускат на техническите си служби.
Касовия апарат трябва да има свидетелство пт данъчното.
Но това можеш да го отложиш докато не дойде някой от общината да те подсети, че трябва да го направиш. До тогава си работи само с легалния касов апарат и си плащая редовно осигуровките.
LZ - специалист
ben84 написа:
На каква база и доколко подробен се прави един ценоразпис? Не вярвам, да могат да бъдат описани всички възможни операции.
Това най-лесно можеш да го решиш с цена на час :)
Чаро - Акълия
ЕТ или ЕООД ще решиш сам. ЕТ-то не е юридическо лице. Отговаряш с цялото си имущество лично ти. ЕООД е юрид лице- фирма, отговорността е ограничена до размера на капитала и имуществото на фирмата. В Европата ЕТ не съществува, там нещата са решени по друг начин.
Разгледай или по-скоро питай за някакво лицензиране. От край време държавата се опитва да сложи ръка (основната идея е протекция уж) върху всички браншове, като уеднакви изискванията за всички.
Знам за автосервиз, че има изискване да има назначен инженер по подобна специалност или човек със стаж над х години.
За транспорт -компетентно лице (с изпит пред МТИТС)
За Счетоводна къща - магистър счетоводство или стаж в сферата над х год.
Повечето браншове си имат браншови организации. Там съдействат по процедурите. За сервиз за битови уреди не ми е ясно как е.
Това разбира се важи, ако искаш да си напълно изряден. Ако си изряден можеш да кандидатстваш за фирмен сервиз на някоя голяма марка...
За ДДС, според мен няма смисъл. Дори и да издаваш фактури не вярвам да са с колосални суми за да си заслужава скъпото счетоводно обслужване. Ако разшириш дейността и започнеш да обслужваш абонаментно фирми, тогава би имало смисъл.
Винаги ми е било смешно на клиенти с фактура за 15-30лв и претенциите да е данъчна.
Осигуровките се плащат според код, който се взима от националния класификатор на длъжностите и професиите.
Хвани кадърен счетоводител и поговори с него за тези неща.
Регистрирането на фирма в търговския регистър е елементарно. Отнема няколко часа четене и няколко часа по опашките...
Успех!
crez - майстор
Не е чак толкова лесна работа. Ел.мрежата в сервиза се проверява от ел.лаборатория вкл. допълнителнителен зазимител с определено съпротивление. Друго важно нищо е воденето на книга за инструктаж по безопасност на труда. Точна информация ще намериш тук http://www.gli.government.bg/ Относно региктрацията по ддс прецени сам съобразявайки се с:
Чл. 100. (Доп. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.)
(1) Всяко данъчно задължено лице, за което не са налице условията за задължителна регистрация по чл. 96, ал. 1 , има право да се регистрира по този закон.
(2) Всяко данъчно задължено и данъчно незадължено юридическо лице, за които не са налице условията за задължителна регистрация по чл. 99, ал. 1 , имат право да се регистрират по този закон за вътреобщностно придобиване.
(3) Всяко данъчно задължено лице може да се регистрира по този закон независимо от сумата по чл. 20, ал. 2, т. 2 , когато е уведомило данъчната администрация на държавата членка, където е регистрирано за целите на ДДС, че желае дистанционните продажби, които извършва, да са с място на изпълнение на територията на страната.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 108 от 19.12.2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Независимо от ал. 1 и 3 не може да се регистрира лице, на което приходната администрация е прекратила или отказала регистрация по този закон на основание чл. 176, до отпадане на основанието за отказ за регистрация, съответно основанието за дерегистрация или до изтичане на 24 месеца, считано от началото на месеца, следващ месеца на дерегистрацията или отказа за регистрация.
Регистрация на нова фирма (без обороти) е по-лесно, след това ако се наложи да го правиш ще трябва да попълваш отчет на оборотите за последната година.
шоп - майстор
Бих добавил ама никак не е лесна работата. По-лесната част е фирмата. По трудната узаконяването на помещението за сервиз.

Помещението ТРЯБВА да е предназначено за такава дейност, иначе се изисква писменото съгласие на всички живущи( съседи) ако сервиза е в близост до или се намира в жилишна сграда. Нужна е документация, която се заверява в енерго, пожарна, ВиК, ДВСК и ДНСК... Това за да е всичко изрядно. Няма как да ползваш ток и вода на цената на битовите абонати.

Чаро, ако е ЕТ или ЕООД няма нужда да гледа класификатора на професиите. Автоматично минава като самоосигуряващ се и се осигурява на мин. 420 лв.

Ние май уплашихме колегата :-( Но по-добре да знае как стоят нещата за да е подготвен
ben84 - специалист
Не съм се уплашил. Темата си я поглеждам редовно, чета и попивам :)
Именно за да няма изненади, за сега проучвам нещата, ровя се тук - там и така. Надявам се след месец - два, да имам финансовата възможност да започна да действам по въпроса, пък каквото сабя покаже. Щото без работа не си е работа.
Ако се сетя нещо друго ще питам.
  • 1
  • 2

Тема "Сервиз за битова техника. Как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: