Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
dangelov написа:
"отворените" оптрони зависи къде и как се поставят. Винаги могат да бъдат поставени на място, където влиза по-малко прах и да се защитят дори. А има и такива, които работят на отразен сигнал.
А, датчици на Хол могат ли да се използват в такава система ? :?:
nunep - специалист
Има ли смисал от толкова прецизни датчици за 'Home position'? Когато шпиндела се прибере в 'Home position' координатите автоматично се зануляват и грешката от +- някакви стотни заради механичния датчик изчезва. И така новия ход на шпиндела винаги почва от 0,0,0. А истинското зануляване е върха на инструмента спрямо някоя точка от заготовката която ще се обработва. В тоя случай 'Home position' въобще не влияе. Тези цъкащи ключета според мен са напълно достатъчни.
velsi - Почетен майстор
Случвало ми се е по някаква причина да прецакам координатите по средата на изпълнение на програмата. Единствения вариант да не бракувам детайла е да закарам шпиндела в начално (нулево) положение и да пусна програмата от начало. Кое е обаче началното положение? Координати 0,0,0 вече не важат, защото примерно съм задрал някъде и двигател е изпуснал стъпки. Ако имаш прецизно заставане в home позиция и винаги пускаш програмата от там нямаш грижи. Това е и смисъла според мене на home position изобщо. Затова искам всеки път да съм сигурен, че координатите в home position са точни.
georgi1 - напреднал
Здравейте. :)
Преди година, и аз си направих за проба една машинка от пдч.
Бях зарязал проекта, но сега нещо пак се зарибих.
Обмислям дали бих се справил, от финансова гледна точка. :shock:

Искам да попитам.
Този контролер, за дц мотори някой дали го е пробвал, и дали върши работа.
http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=369
FLUID - напреднал
Ето индуктивни решения за home и limit:
http://www.stselectronics.eu/inductive.html
Дано да съм полезен :)
STEPER - специалист
FLUID написа:
Ето индуктивни решения за home и limit:
http://www.stselectronics.eu/inductive.html
Да, това е едно от многото предложения в Нета и е добре,но се оказва че самите те са и скъпички :?
И понеже сме във форум - Направи си сам - ми идва идеята сами да си ги направим.Не е необходимо да са оформени така.
Направени със SMD елементи също могат да станат малки и компактни :wink:
Поздрави
Здравейте.От 2 месеца чета форума който е много полезен.Най много харесах конструкцията от страница 100 на STEPER и успях да я сглобя,работи доста добре.Платките си ги поръчах от Дряновската фирма и с електрониката нямаше проблем.Рутера го сглобих от текстолит, масата от 16мм страниците от 25мм, винтовете са 16 по4мм от Явор гайките от тефлон с метчик от винта се получиха много добре.Лагерите са от софийската фирма ,както и стойките за прътовете.Самите прътове си изработих сам с циментация и обемно закаляване и шлайфане.Двигателите ги поръчах от Италия 3,5 волта 1,4 ампера.Предавката е с ремъчни шайби и ремъци от Александрис.Шпинела засега е един стар български четков двигател с 5000 оборота и монтиран малък патронник.Управляващия софтуер е Кс ам 4 . скоро ще пусна и снимки
FLUID - напреднал
Евала колега mkereziev!За два месеца...Направо си отличник!И прътите си ги изработил ти...Аз засега съм в застой.С много дини под една мишница е така :-D
STEPER - специалист
mkereziev
Браво и честито. Много продуктивно.
Моята е все още на етап окабеляване.Все не остава време :)
На час по лъжичка. Днес успях да и монтирам HOME датчиците.
Иначе работи много добре.Пробвал съм я само засега на геометрични фигури -
как затваря окръжност,правоъгълник,триъгълник и трапец.
Справя се чудесно.
Имам един въпрос относно текстолита.
Интересува ме откъде мога да закупя листов такъв с дебелина 5-6 мм.?
Необходим ми е за други цели - парчета с големина не повече от
150 на 150 мм.
Предварително Благодаря и успех за в бъдеще.
Поздрави
dangelov - напреднал
за STEPER- ето фирмар вносител на електроизолационни материали- Електра ООД- Русе.
http://www.elektrabg.com/tekstolit.php

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: