Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
Защото при РЕ свързан само към заземяване 4ома тока на съсо съединение е всъщност ток на земно съединение. При 220V и 4ома този ток е 55А. Това е тока на повредата който трябва да изключи автоматичния предпазител за време 0.4сек. Как мислиш ще се случи това :lol: например при битов предпазител с крива на сработване С в диапазона 5-10 по номиналния ток означава че още на 6А предпазител има вероятност да не сработи при късо съединение :shock: Да не говорим че 4ома самостоятелен заземител трудно се постига и това е идеален случай - толкова е нормата за заземяване в трафопоста на звездния център на трафото. За повторно заземяване на неутралата е 10ома. Ако е оставен някой по мощен уред само на АП ситуацията си е направо опасна.

Ако има ДТЗ както би трябвало да бъде в такава мрежа, на нея е необходим ток на сработване само 30мА, тогава и доста по лош заземител ще свърши работа.

Да разчиташ само на заземяването е опасно шещо, съпротивлението се промена в годината и е различно в мокър и сух сезон, заземителя се окислява и разрушава с времето. А контрола на съпротивлението му в битови инсталации обикновено го няма.
John - специалист
mirk,това "специалист",трябва да ти го напишат с главни букви :gott: /не се сдържах,но го заслужаваш/моите уважения.
blv - специалист
Mirk Сега ако сметнеш и началният свръх преходен ток на късо съединение, ударният коефициент и ударният ток при късо съединение, цена няма да имаш. :lol:
mirk - майстор
:lol: Нищо работа, а ти вземи изчисли тока на земно съединение през въпросния заземител при пряко попадение на мълния :lol: :lol:
nikibi - специалист
По принцип отделното заземяването е нож с 2 остриета, винаги сьществува някаква минимална вероятност по него да ти дойде нещо високо волтово на гости ако тресне на близко, точно такьв случай имах на собствената ми вила. Друг е вьпроса за грьмотводните инсталаций и тяхната ефективност. Сега по темата, простичко, заземяването на енергото за ДТЗ не става. Получаващ луксозен предпазител. Трябва си отделно заземяване, обикновенно излиза на2,3 че и повече заземителя . В новите сгради има такова /засега/, след това просто се сьбират нулата и земята с едно мостче и вьпроса си приключва. Вече имам няколко такива обекта, за жалост. "Живущите" не могат да си сьберат пари за чистачката в входа, какво остава за вьзстановяване на изчезналото заземяване.
Идеята на ДТЗ освен другите неща е простичка,
ИМА ЕФЕКТИВНО ЗАЗЕМЯВАНЕ- ИМА ТОК
НЯМА ЗАЗЕМЯВАНЕ - НЯМА ТОК
Другото важно нещо е
ЕФЕКТИВНО ЗАЗЕМЯВАНЕ Е ВРЕМЕННО ЯВЛЕНИЕ!
НАЛИЧИЕТО НА ТАКОВА СТРУВА ПАРИ !
Срещу това получавате много по-висока сигурност за
Оцеляването на Вас, Вашите близки, включително и вашето общо имущество.
Дали човек може да си го позволи е вьпрос на пари и желание.
PCL82 - майстор
nikibi написа:
Сега по темата, простичко, заземяването на енергото за ДТЗ не става. Получаващ луксозен предпазител. Трябва си отделно заземяване, обикновенно излиза на2,3 че и повече заземителя . В новите сгради има такова /засега/, след това просто се сьбират нулата и земята с едно мостче и вьпроса си приключва. Вече имам няколко такива обекта, за жалост. "Живущите" не могат да си сьберат пари за чистачката в входа, какво остава за вьзстановяване на изчезналото заземяване.
Идеята на ДТЗ освен другите неща е простичка,
ИМА ЕФЕКТИВНО ЗАЗЕМЯВАНЕ- ИМА ТОК
НЯМА ЗАЗЕМЯВАНЕ - НЯМА ТОК
Другото важно нещо е
ЕФЕКТИВНО ЗАЗЕМЯВАНЕ Е ВРЕМЕННО ЯВЛЕНИЕ!
НАЛИЧИЕТО НА ТАКОВА СТРУВА ПАРИ !
Срещу това получавате много по-висока сигурност за
Оцеляването на Вас, Вашите близки, включително и вашето общо имущество.
Дали човек може да си го позволи е вьпрос на пари и желание.
Би ли разяснил какво имаш предвид. За система ТТ ли твърдиш, че е единствената правилна. Не съм съгласен. При система TN-C-S ДТЗ също пази живота, защото е създаден обходен път за отечката и ДТЗ хваща разкиката.

Как ще заставиш ДТЗ да ти спира тока, когато заземяването излезе от норма. Та нали защитният проводник не минава през нея.
nikibi - специалист
1 Няма правилна и неправилна, всичко е вьпрос на пари.
2 През ДТЗ, ЗАДЬЛЖИТЕЛНО минава отделно и нула и земя с точно зададени различи параметри за сьпротивление, тоест ако чакаш да затвори веригата през нулата, това си е най- обикновен авт. предпазител.
3 Вярно е и това че с един мост между тях се получава сьщата циганска работа, но хората го правят защото просто нямат пари.
4 ДТЗ си е едно реле и нищо повече, да не говорим какво му е реалното време на сработване при това изобилие от ментета продавани по магазините.
5 Това е все едно в панелка отпреди 30 години да се слага ДТЗ, вьпреки че имах и такьв случай. Неудобно ми е да кажа колко му излезе на момчето до 6 етаж, вьпреки че за себе си може и да е прав.
6 Вярно е и това че примерно в едно джакузи само на АП да се навреш сам си е чиста проба идиотизьм, факт е обаче че имам доста познати който ПРОДЬЛЖАВАТ да го правят вьпреки че има и грамотни между тях. Вьобще хора разни.
mirk - майстор
nikibi написа:
1 Няма правилна и неправилна, всичко е вьпрос на пари.
2 През ДТЗ, ЗАДЬЛЖИТЕЛНО минава отделно и нула и земя с точно зададени различи параметри за сьпротивление, тоест ако чакаш да затвори веригата през нулата, това си е най- обикновен авт. предпазител.
3 Вярно е и това че с един мост между тях се получава сьщата циганска работа, но хората го правят защото просто нямат пари.
4 ДТЗ си е едно реле и нищо повече, да не говорим какво му е реалното време на сработване при това изобилие от ментета продавани по магазините.
5 Това е все едно в панелка отпреди 30 години да се слага ДТЗ, вьпреки че имах и такьв случай. Неудобно ми е да кажа колко му излезе на момчето до 6 етаж, вьпреки че за себе си може и да е прав.
6 Вярно е и това че примерно в едно джакузи само на АП да се навреш сам си е чиста проба идиотизьм, факт е обаче че имам доста познати който ПРОДЬЛЖАВАТ да го правят вьпреки че има и грамотни между тях. Вьобще хора разни.
Цитирам ти поста щото поне малко се надявам че ще се усетиш какви ги говориш и ще си промениш мнението. Тогава евентуалния спор увисва във въздуха и хоп след още 2 години са се зачудили за какво иде реч. Че тая тема е кенгуру и скача по две години :lol: :lol:

Я обясни на нас какво означава това червеното че ми стана мнооого интересно.
pavelari - майстор
Колегата nikibi нещо ми е мътен...
Дано разясни това-онова.. особено за това с парите - имам клиенти с много пари и ще ми е нужен готов отговор за скъпоструващата безопасност! И без това с тия бушони повече от 5-6 лв. на брой не мога да изкарам... Само да не вземе да снесе яйце :) шегувам се естествено.

Тя темата си е прецедент в електротехниката и дет се вика - всички типове инсталации са еднакво опасни и еднакво надеждни - стига да са направени и поддържани от когото трябва. Е разбира се някои от тях не са за у дома - като това със заземятеля дето не е вързан за нулата примерно. Не може електромера да върти и да не ни пада бушона! Поне nikiбi каза, че ДТЗ има много ментета дето може да не сработят.
При "Важни" клиенти съм пускал по два нулеви заземени проводника от ГРТ до апартаментните табла. Тези два проводника влизат на една и съща клема, която ползвам хем за защитна, хем за нула на консуматорите без ДТЗ. От тази шина се отива и на вход в ДТЗ и след нея се обособява нулевата шина на защитените с тази ДТЗ консуматори. Така тези два проводника си делят нулевия ток почти по равно и риска от прегряване е много малък, да не кажа нулев. Па нека струва с 20 лева повече заради третото жило. Хората си купуват апартаменти по 100 хил лева с инсталации - гробници!
При стари и ненадеждни инсталации често препоръчвам уреди с двойна изолация /захранват се с фаза и нула без земя/, което спестява някои рискове свързани с уфазяване при прекъсване на нулев/защитен проводник.
blv - специалист
Относно "Златните гробници", искам да спомена една такава. Блока в Дружба 1 до поликлиниката (жълтия). Ако някои е харесал апартамент там, да провери колко ще излезне цялостна подмяна на инсталацията до ГРТ. Точно това препоръчах на клиент които е сгрешил в избора си. Няма една кутия в апартамента, всичко стърчи от конзолите, кабелите на хикс, но най-страшното беше спаиките (навити с клещите по 5см с малко изолирбанд) на захранващите кабели (СВТ 3х10) в етажните кутий, някои е решил че на две парчета със спаика е по-лесно. Фирмата не я помня, но беше от Перник по думите на клиента, така че хора пазете се от мърляви и некомпетентни фирми.

Тема "TN-C, TN-C-S, TN-S, ДТЗ. Help относно 3 въпроса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: