• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
shotik - майстор
PCL82 написа:
Нямам представа какво представлява тази резачка но имам известен опит с двутактови двигатели на Трабант и Балкан 50. При двигатели с бронзова втулка на буталото съотношението масло бензин е 1:30, при такива с иглени лагери е 1:50. Използването на друго освен масло за двутактови двигатели е силно вредно и влошава смазването, образува нагар и скъсява живота на двигателя. Най добре е да се ползват бездимни масла на Щил или Хускварна, но са по-скъпи.
Етилизиран бензин значи оловен бензин (тетраетилолово). При по-високо октанов бензин е добре да се даде по-голямо предварение, защото се възпламенява по-бавно.
Аз съм със стаж по двутактовите 23 г с трабант и още 5 с Вартбург,затова се наех да я правя.Маслото е на хускварна,което ползвам за косачката.
Мисля ,че грешиш за предварението,бензин с по-високо октаново число гори по-бързо и предварението да е по-малко,а на резачката дават от 1.8 до 2.3 мм преди ГМТ,това не съм го мерил,но плочката е на средата от сектора за предварение ,чукчето съм го задал на 0.4 мм и свеща на 0.6 мм.
шоп - майстор
shotik, премери разтоянието на предварението.
Свали свеща, вземи отверка и върти коляновият вал в работната му посока.
От момента на отделяне на чукчето до ГМТ трябва да имаш 2 мм.
Не разчитай на това, че авансовата плочка е на средно положение. При нова или много износена гърбица или текстолитче, това не е меродавно.
crez - майстор
shotik написа:
crez написа:
Работил съм с такава машинка,бива си я. Прав е колегата, много е удобна за сеч. За разкройка също, ако не ползваш "магаре" режеш директно на земята без да се навеждаш. Имаш ли вериги и водещи колела? За сеч със завъртяна шина на редуктора се ползват "Г"-образни, а за разкройка с прави зъби. Всеки отделен тип вериги върви с водещо колело и щина със звездочка със съответната стъпка. Провери и почисти съединителя, настрой си оборотите на празен ход, провери и притегни листовия аморетесьор. Това е хубаво че е с чукче и наковалня, електронните бързо здават багажа при високи температури. Този вид резачки имат към тях и водна помпа и генеротор за ток, куплирането става лесно и бързо.
Ще ми помогнеш ли за регулиране на карбуратора ,ако знаеш как ?
Веригата е само една,какви са водещите колела-тези на шината ли или това на оста /задвижващото/?
Други приставки няма.
Почистил съм я цялата,тя не беше замърсена,не е работила много,като сваля свеща и затисна с пръст отвора и дърпам стартера има силен вакуум.
Имаш л.с. виж и се обади.
schuldiner - майстор
shotik,
като палиш, настъпвай стартера, а не резачката. Има опасност туй джелязо да те фрасне в зъбите.
За останалото - успех! Аз се предадох с моята Дружба, щото не обичам да ровя двигатели... Уж и след двата ремонта работеше, но не съм отрязъл нито едно дърво.
crez - майстор
По паспорт за Дружба-4 братята дават съотношение масло/бензин 15/1 или 6.5%. Масло за двутактов д/л ЛТ-2, масло за веригата ММО-12 и грес където е необходимо УТ-2. Регулировката на празен ход става с винта под въздушния филтър. Детска болест на руските резачки е задавянето. Как се постъпва при такава засечка: 1. Спираш горивото от кранчето. 2.Отвиваш свеща, обгаряш я със запалка. 3. Дърпаш стартера някалко пъти за да прочистиш цилиндъра. 4.Завиваш я на мястато и. Дърпаш стартера и палиш, пали веднага и чак тогава отваряш кранчето. Веригите са два вида ПЦП-15М (стъпка15мм) с прави зъби и тип "Орегон" с "Г"-образни зъби ПЦУ-10,26 , със съответните водещи колела и звездочки на шината. Звездочката на шината е положена върху 3 пружини които обират ударите при рязане. Натягането на веригата трябва да бъде такова, че при повдигане на веригата в средата на шината луфта м/у петата на веригата и шината, да е дебилината на една кибритина клечка. Луфта чукче/наковалня 0.2-0,4 мм.
esko148 - специалист
Знам, че темата е стара, но някой случайно да знае какъв е точния размер на веригата на "Дружба 4М електрон", че съм решил да и слагам верига от SHTIL, с която мисля, че ще работи в пъти по-добре. Предварително благодаря на отзовалите се и поздрави.
esko148 - специалист
Днес си взех верига "Stihl" за дружбата. Цената е 25лв от магазин на Щил.
На Дружба 4М електрон става верига Stihl 53см 1,6мм 68 звена. Аз си взех конкретно ето този модел 3946 000 0068. Водят го "Oilomatic".
Ето и линк към БГ сайт на Щил :)
http://www.stihl.bg/Продукти-STIHL/Мото ... -6-мм.aspx

Линка, който съм постнал дава грешка "404", но като отидете на "Продукти" и стигнете до "вериги" търсете ето това: 404" Rapid Super (RS), 1,6 мм 53см :)
  • 1
  • 2

Тема "Дърворезачка "Дружба"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: