• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stenmark - специалист
Предстои ми да отливам колоните и гредите, и имам следния въпрос?Мога ли първо да залея колоните и после гредите ,но и тях не наведнъж/нямам плоча ще бъде с гедоред/И още един да не откривам нова тема: Комина на барбекюто ми излиза точно до билото,капака.Мога ли в подпокривното разстояние да счупя или изкривя да не излиза точно до билото?
ebahti - майстор
по принцип може.....ама що не сложиш 1 фото та да стане по ясно
stenmark - специалист
Кое може? За колоните и гредите или за комина?
ArturDent - Почти Безобиден
Че те на повечето места колоните и гредите не се отливат заедно ;)
А там където ще снаждаш бетона е добре да е възможно най-неравен.
За арматурата няма да коментираме , че трябва да се презастъпва.

За да дърпа един комин добре трябва да е на 50 см над билото.
mirk - майстор
В никакъв случай не изкривявай комина ще си вкараш голям проблем. Имам един такъв изкривен комин заради една греда - запушва се доста по бъзо от правия и по трудно се чисти. Е зидан е с единички преди 40 г при сегашните готови тела отвора е по широк но все пак всяка неравност и чупка вътре води до събиране на сажди и идва един момент когато започват мизериите.

Ако сега го преправям покрива веднага бих предпочел да прекъсна гредата отколкото да наклоня комина. Прекъснатата греда може да се укрепи и подпре допълнително а кривия комин не можеш да го изправиш вече при готов покрив.
ebahti - майстор
ArturDent написа:
Че те на повечето места колоните и гредите не се отливат заедно ;)
А там където ще снаждаш бетона е добре да е възможно най-неравен.
За арматурата няма да коментираме , че трябва да се презастъпва.

За да дърпа един комин добре трябва да е на 50 см над билото.
височината на комина зависи от отдалечеността му от билото...имаше и неква формула ама не си я спомням,абе колко по далече е от билото толко по нисък може да е,а ако го понаклониш малко под покрива едва ли ще окаже въздействие на дърпането :wink:
ArturDent - Почти Безобиден
Абе верно зависи от отдалечеността от билото, но зависи и от къде духа вятъра.
За да си гарантираш постоянно "дърпане" 50 см и това е. Иначе в някои случай ще дърпа по-малко, в друг прекомерно. Ще работи ама по-непостоянно.
пък говорим за 50 единични само или 4 комини тела по 2.5 лв.
Де'т се казва вържи попа да е мирно селото.
Комин който дърпа повече, може да се озапти, ама ако не дърпа - влизаш във филм.
housedoktor - майстор
Скапах се от бач днес и ме помързява да пиша ,но ето което ти трябва

Прикачен файл

кк.JPG
кк.JPG (99.57 KиБ) Видяна 4412 пъти
stenmark - специалист
Можеби моя грешка ,че не се уточних че покрива ще е двускатен и напрактика комина излиза над билото.Опасенията ми са че може да прокапи или отвън погледнато грозно.
  • 1
  • 2

Тема "колони и греди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: