Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
angela_pk - специалист
Имам нужда от ремонт на дограмата.И по-точно на прозорците.Преди няколко години са минавани първо с лазурен лак цвят орех и след това с обикновен лак за блясък.Но със времето на места лакът е силно повреден,на други места пък нищо му няма.Искам всичко да сваля и да го направя отново.Но как да го сваля,каква машинка ми е нужна(не искам на ръка)?И след това с какво да ги мина,та хем да са тъмни,хем с блясък.И каква поддръжка е нужна?Моля помогнете!!!
velsi - Почетен майстор
Търкане му е майката! Може да си помогнеш например с виброшлайф и по-едра шкурка първоначално, но не навсякъде ще може с него, така че без шкурене на ръка няма да мине. Накрая с по-ситна шкурка за да стане фино.
MASTER - специалист
Нагряване му е майката - взимаш пистолет за горещ въздух, нагряваш, и сваляш с шпатула. След това шкуриш, и слагаш новия лак.
Мога да ти разкажа как изчистих блажната боя от моята дограма. Опитах много неща които бях прочел в този форум и накрая стигнах до един среден вариант.
1.Намазваш с препарат за сваляне на блажна боя - продават се в железарските магазини. Мисля че се казваше Терминатор или нещо от сорта.Спазваш упътването . 2.Купуваш си една цикла, но за паркет - по дебела е и с по-здрава дръжка. С нея сваляш боята. 3.Купуваш си диск с гумена подложка за бормашина и първо слагаш по-едра шкурка и минаваш с нея. 4.Слагаш по ситна шкурка и с нея минаваш за да стане по финно.
Цените горе-долу са следните: разтворителя е около 5 лева кутията, диска за бормашината е около 2-3 лева. Циклата я намерих в един магазин за десет лева. Шкурката е стотинки.ЖЕЛАЯ ТИ УСПЕХ!
rendo - специалист
Аз слагам НЕ на терминатора с повечкото слоеве боя няма да направиш нищо с тази смивка освен да си изгориш ръцете и да си хвърлиш кинтите :

както са казали пичовете отгоре направи следното:

пистолет за горещ създух - в практикер и бриколаж евтините са около 30 лв

махаш максимално боята с пистолета след което взимаш една шлайф подложка за бормашина както са опоменали колегите струва около 3 лв

след което с бормашината с шкурка 40 след което китваш за да покруе неравностоте и дупките по дървото кита струва около 2 лв след което пак с шкурка 60 малко и след което с 120 ....
и си имаш нова дограма .....

ако желаеш можеш даже и да не я боядисваш а направо да я лакираш за да запази дървесния сицвят за по красиво но това вече си е твое желание ...

ако ше използваш лак използвай "корабен" "яхтен" "палубен' все за едно и също нещо става дума

ако не си фен на лаковете взимаш си кутииката с боя тип емайл лак и с хигроскопичен валяк нанасяш

с повечко желание стараta ти дограма може да заприлича много оригинално и добре
Justy - майстор
Рендо, чак пък корабен, яхтен, палубен :? С автоемайллак - през 10 г. нова ръка и миналата година като я демонтираха майсторите ме запитаха - ама защо я сменяш :wink:
rendo - специалист
Justy парави си човек прав си и това е варянт ...

Иначе най готино според мен разбирасе е да хване човек след като я китне и шлайфне да и сложи един блед байц хем скрива следите от кита хем дава много готин цвят хем има и много готина основа за лака

наистина съжелявам че в момента не мога да ви покажа снимките на едно приятелче. Просто направо е толкова красиво получило че направо не си струва човек да сменя дограмата ... неговата беше от много хубаво дърво само си поръча стъклопакетите и напрваво няма какво повече да се желае

Тема "Моля за съвет-ремонт на дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: