• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
perko - специалист
Понеже почаках докато ми напълнят една туба, а и на жената там и беше скучно та ми разказа какво правят. Според това за какво ще се използва материяла, се импрегнира различно, съответно и цената варира доста. Показа ми дървени колове за БТК, импрегнирани с нещо зелено, като цялата дървесина до сърцевинаа беше на прв поглед пропита от импрегнанта. Могат да импрегнират и дървесина, която ще седи постоянно под вода и тн. като цена ми обяви между 60 и 130 лв на м3 според предназначението на дървесината. За 15 минути толкова разбрах.
Входа на офиса им е точно да камерата за импрегнация и зареждаха греди за покрив.
Та поне 3 метра дълги греди мога да импрегнират без проблем.
Изказа се и доста негативно за Бошемит, който е наводнил железариите. Освенза бубите и червеите, бил отровен и за хората и се продавал само в Румъния, и една две страни още. Може и да е така, а и на инструкциите на накои от препратите им си пише, че не е препоръчителен за жилищни помещения.
шоп - майстор
Виждал съм от зеленикавите стълбове на БТК. Те са поне 6 метра дълги.
Значи камерата им позволява импрегниране с такава дължина.

И щом импрегнирането е до сърцевината определено си заслужава парите. Предстои ми подмяна на покрив 150 квадрата и мисля да направя този допълнителен разход за да спестя на дежата ремонт след 25 години:-))))
stenmark - специалист
Добре де тук в Стара Загора не знам някаде да извършват тези усуги,според вас може ли от някаде да се купи подобен инпрегнат?
<Friend> - напреднал
Здравейте,
Нов съм в този форум и спазвам традицията първо да изчета какво са писали преди мен. И понеже никъде не срещнах друг да е писал за такова "масло" споделям и своя опит. Не е подходящо за големи площи, но за любителска употреба върши чудесна работа. Мисля, че точно този метод използват реставраторите.
mitaka_vk написа:
Гледах преди известно време, че по дървените кораби правят едни смеси за импрегниране от мас и катран. Навярно с такова са импрегнирали навремето.
Вместо мас и катран се смесват най-обикновено олио (макар, че напоследък доста поскъпна) с малко сажди. Хубаво разбъркайте.
Аз лично съм го правил със сажди от нафтова печка. Все още печките на дърва са масово явление и сажди лесно могат да се поостръжат. Не са нужни много. Хубавото тук е, че с количеството на саждите може да се регулира колко потъмнено да стане дървото. След намазването със сместа повърхностите се изтриват хубаво с дървени стърготини (дървото избледнява малко). Разбира се след това се оставя всичко да попие, за да не цапа.
Така могат да се обработват разбира се и фурнир (шперплат с ест. фурнир и т.н.)
toni_g79 - специалист
При такова огромно разнообразие на всякакъв вид импрегнатори,е излишно да се правят всички тези "балвочи" с неясен резултат :wink:
<Friend> - напреднал
Защото такава е темата и форума е "Направи сам".
А конкретно на въпроса - защо да се купува кутия с импрегнатор ако трябва да се подмени например една малка част от старо опушено дървено изделие? Без пари може да се възстанови нещо, от което после да почувстваш удовлетворение, че си направил. Не го предлагам за импрегниране на греди, беседки, тавани и т.н. Макар, че ако смените дъска от стар таван по този начин разликата в цвета би била минимална. Може да се "регулира" цвета...
Sharkolia - специалист
<Friend> написа:
Защото такава е темата и форума е "Направи сам".
А конкретно на въпроса - защо да се купува кутия с импрегнатор ако трябва да се подмени например една малка част от старо опушено дървено изделие? Без пари може да се възстанови нещо, от което после да почувстваш удовлетворение, че си направил. Не го предлагам за импрегниране на греди, беседки, тавани и т.н. Макар, че ако смените дъска от стар таван по този начин разликата в цвета би била минимална. Може да се "регулира" цвета...
Напълно съгласен съм с тебе ,все пак форумът е "направи сам " и за мене е 10 пъти по интересно да прочета някои традициони рецепти .
Като говориш за малки парчета дърво винаги може да си направи човек и малък вакум и да импрегнира или стабилизира у дома.
Аз сега се сещам за варенето на дърво в соло ,процеса трае дълго до към 3 часа ала след като продукта е готов забравяме вече за попиване на вода в дървесината и съответно гниене.
Запечеатването на самата дървесина става и с обикновен каноконлит -тва лепило е адхезивно което ще рече ,че попива и запълва порите на дървото ,после леко зашлифовано отгоре и имаш да не кажа вечно парче дърво ала със сигурност едно парче което ще те надживее без да го ядат гадинки и без да гние. Естествено тва е за малки детатйли
Иначе повечко безир и инаш импрегнат за следващите 20 години .
Фло - специалист
Ще направя един опит за разсъждения,колкото после да мога лесно да следя темата през опцията "виж собствените си мнения".
Дървесината гние защото има какво да се яде в нея от различните гадинки-бактерии,гъби,червеи и т.н.,а това което става за ядене са дървесните захари около 20 %.Маслата,импрегнантите и други химии не допускат до манджата за известно време,както и някои от тях трепят гадинките директно,пак за известно време,но манджата си стои.Затова ми се струва,че посоката на удължаване експлоатацията на дървесината ,особено тази ,която е подложена на външно въздействие е малко по-различна.А тя е да се трансформират захарите /пентозани/ в съединения ,които не стават за ядене. Такова съединение е калциевия захарат т.е. захарите да се калцифицират.
Sharkolia - специалист
Фло написа:
Ще направя един опит за разсъждения,колкото после да мога лесно да следя темата през опцията "виж собствените си мнения".
Дървесината гние защото има какво да се яде в нея от различните гадинки-бактерии,гъби,червеи и т.н.,а това което става за ядене са дървесните захари около 20 %.Маслата,импрегнантите и други химии не допускат до манджата за известно време,както и някои от тях трепят гадинките директно,пак за известно време,но манджата си стои.Затова ми се струва,че посоката на удължаване експлоатацията на дървесината ,особено тази ,която е подложена на външно въздействие е малко по-различна.А тя е да се трансформират захарите /пентозани/ в съединения ,които не стават за ядене. Такова съединение е калциевия захарат т.е. захарите да се калцифицират.
Ся ако ни обясниш и на български какво аджиба трансформира захарите/пентозани/ в съединения ,които не стават за ядене като това което си споменал равен няма да имаш :-D
Фло - специалист
Sharkolia написа:
[
Ся ако ни обясниш и на български какво аджиба трансформира захарите/пентозани/ в съединения ,които не стават за ядене като това което си споменал равен няма да имаш :-D
На български: разтвор на калциев двухлорид плюс калциев хидроксид /гасена вар/! Дъските се киснат в този разтвор няколко дена и разтвора прониква в дървесината в дълбочина на принципа на изравняване на концентрациите.Образува се калциев захарат,който не става за ядене от гадинките и дървото не гние повече.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Имрегниране с масло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: