Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
sspoko - специалист
За 3М спор няма но всепак там и цените са по различни, не мисля че тези за стъклата имат чак такова разнообразие на цветове но пък е вярно че видимоста през него е подобра от колкото през орафол 8300. Наистина ако беше малко по подробен колегата които пусна темата може би щяхме да сме и по полезни.
velsi - Почетен майстор
А ако вие четяхте не по диагонал щяхте да знаете, че колегата не затъмнява стъкла, а изработва авиомодели.
reza4ka - специалист
:)
Последна промяна от reza4ka на чет фев 17, 2011 1:46 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
velsi написа:
А ако вие четяхте не по диагонал щяхте да знаете, че колегата не затъмнява стъкла, а изработва авиомодели.
Всичко щеше да е точно, ако питащият беше продължил темата си, вместо да пуска нова:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... ht=#265995
Още там стана дума, че вероятно върви в грешна посока.
Може да покаже налепено фолиото дали става, пък после да търси боядисване.

П.П. Нещо "по-хартиено" му трябва според мен - паус, полиестерен паус, принтерски паус, инженерно фолио. Сигурно и второ ръка може да се намери в стари архиви.
Еди му каза за вариантите алуминий, каширан с хартия (вътрешната опаковка на дъвките и др.), хостафан (за транформатори се ползваше) и т.н.
sspoko - специалист
Виждал съм термо свиваемо фолио с което обличат цели коли май нещо такова ти трябва - това е само идея нямам представа какви са якостните му характеристики.
wizli - специалист
sspoko написа:
Виждал съм термо свиваемо фолио с което обличат цели коли май нещо такова ти трябва - това е само идея нямам представа какви са якостните му характеристики.
ПВЦ фолио няма да свърши работа, всичките се отпускат от топлината,
няма ли форум за авиомоделисти?
reza4ka - специалист
:)
Последна промяна от reza4ka на чет фев 17, 2011 1:47 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
wizli написа:
ПВЦ фолио няма да свърши работа, всичките се отпускат от топлината,
За съжаление и аз съм на същото мнение.
Допускам си се съсредоточил на своето и настойчиво "копаеш" все в тази посока. Единственият "термосвиваем" материал от този тип, който съм виждал е винил на 3М, но тежи ок. 400g/m2. Иначе е почти това, което търсиш - прикрепва се към конструкцията и с топъл въздух се изпъва и ОСТАВА така. Ако го деформираш после механично, може повторно да го нагрееш и изпънеш.
Ако "дървенията" на крилото не е в една равнина, от силите на опъване, ребрата ще се очертаят, а между тях материала ще хлътне, та е възможно да ти трябва опаковане, а не опъване.
Там, по-горе, т.нар. автомобилно (Cast, лято фолио) е тънко силно гъвкаво, но по-скоро се разтяга от топлината за се обходят кривините на автомобила.

Все ми се струва, че ти трябва нещо по-твърдо и ТЕРМОУСТОЙЧИВО. "Опъването" ще го намислиш по др. начин, както и залепянето, ако се спреш на нещо не самозалепващо.
Апропо, изрових при мен споменатия по-горе полиестерен (не съм сигурен) паус, мога да ти дам. Докато не го започнеш с нож, много трудно се къса. На пипане го определям към 80-100g/m2.
Погледни и при специализираните фирми за дигитален печат, например:
http://www.tepede-bg.com/index.php?pin=331
Там се намират от хартии и платове, през фолио, до винили и мрежи.
velsi - Почетен майстор
Има си специално моделарско фолио.

http://hobbycity.com/hobbycity/store/uh ... &sortlist=

Пък форуми за моделисти също се намират доста.
reza4ka - специалист
Да,при опъването фолиото провисва малко между ребрата.Такова провисване е нормално,има го и при доста от истинските самолети.Зная ,че има специално моделарско фолио,даже някъде споменах,май беше в друга тема.Самоче моделарското е 15-20-25...долара а автомобилното е 3 лева и го има навсякъде.По-добро е от доста моделарски фолиа.Толкова е добро,че с него обличат състезателни планери.Модели които трябва да са много здрави и много леки.Но е полу прозрачно.На мен ми трябва цветно.На полиестерния паус влияе ли му влагата?Примерно ако се намокри ще се деформира ли,и как може да се опъне?
Форуми за моделисти у нас почти няма.Има няколко ,но никой не пише в тях.Има само един който е посещаван,преди време попитах в него,но никой не знаеше с какво се боядисва добре фолио.

Тема "С какво да боядисам фолио?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: