Най - вълнуващия въпрос зимно време.
бай Миле - специалист
naskov написа:

Моят съвет към схемата е датчика на бойлера да не е в долната полувина, а в горната
Каква е разликата? Ако е горе, понеже първо отгоре се нагрява водата, и съответно диференциалния термостат ще отчита, че водата се е стоплила. А в действителност водата в долната част на бойлера няма да е стоплена още. Поправи ме ако пропускам някаква подробност, все пак не съм професиоаналист.
Gek - специалист
бай Миле написа:

П.С. Точно пък изолацията струва стотинки :)
KFlex 18x19 е 3лв. без ДДС за 2 метра. Т'ва ако за теб са стотинки за мен си е цифра. При 30 метра трасе изолацията ще ти излезе колкото ти е контролера.....

Сом пикчърс:

Изображение

Изображение

Изображение

има и доста други от процеса на монтажа, но ме мързи да качвам всички....
Gek - специалист
tyrnokop написа:
Колко етажа(метра) има между твоя етаж и колектора ти?
Около 14м. ми е строго вертикалния участък.
naskov - майстор
бай Миле написа:
naskov написа:

Моят съвет към схемата е датчика на бойлера да не е в долната полувина, а в горната
Каква е разликата? Ако е горе, понеже първо отгоре се нагрява водата, и съответно диференциалния термостат ще отчита, че водата се е стоплила. А в действителност водата в долната част на бойлера няма да е стоплена още. Поправи ме ако пропускам някаква подробност, все пак не съм професиоаналист.
Какво имам в предвид? Ако през деня горната полувина на бойлера е достигнала 60гр (съвсем нормално), то долната е доста по- студена и е около 30гр. При зададена диф. разлика например 10гр, помпата ще върти докато температурата на колектора спадне до 40гр.( при повечето ДТ това е долното ограничение) Така температурата на бойлера ще спадне от 60гр на 40гр.
tyrnokop - специалист
Gek написа:
Това са си 4 или по-скоро 5 етажа.
Следните въпроси ме вълнуват:
1.Каква помпа ползваш? Не само като марка, но и модел.
2.Диаметърът на тръбите колко е?
3.Налягането на системата какво е?
Gek - специалист
tyrnokop написа:
Gek написа:
Това са си 4 или по-скоро 5 етажа.
Следните въпроси ме вълнуват:
1.Каква помпа ползваш? Не само като марка, но и модел.
2.Диаметърът на тръбите колко е?
3.Налягането на системата какво е?
grundfos 25/60
18
2,5 bar.
бай Миле - специалист
Gek написа:

KFlex 18x19 е 3лв. без ДДС за 2 метра. Т'ва ако за теб са стотинки за мен си е цифра. При 30 метра трасе изолацията ще ти излезе колкото ти е контролера.....

Сом пикчърс:

има и доста други от процеса на монтажа, но ме мързи да качвам всички....

:jump: :prayer: :supz: :2thumbs: :respekt: Благодаря за хубавия снимков материал, колега! Добре си се потрудил, инсталацията си е изпълнена професионално, няма 2 мнения :)
Относно изолацията, верно не е баш стотинки, ама в сравнение с другите компоненти не е много.
бай Миле - специалист
Добро утро, колеги!
Всичко, което дискутирахме досега все повече ме кара да се замисля, че колектора трябва да бъде на покрива, понеже само там може да се ориентира чисто на Юг. В този случай има проблем с прокарването на тръбния път от покрива до 6-тия етаж(блока е 8-етажен). Единия вариант да минават до щранговете в баните автоматично отпада, вчера само като погледнах вътре в шахтата за какво иде реч, много къртене ще падне и ще стане мазало. Другия вариант е да минат през комина, който е най-близо до банята, обаче ако някой от надкомшийте ми реши да върже към него печка или котел, ко прайм?
Остава варианта, с прокарване на тръбен пакет с изпълнение както при климатиците - 2 тръби с размери 15х0.8, изолирани с изолация 15х19(възможно най-дебелата), кабел за термодатчика на колектора и всичко това да е бандажирано заедно и монтирано отвън на фасадата. За този вариант съм качил снимка, извинявам се за грубия модел, ама се наложи да го надраскам набързо преди работа доде си пиех кафето.

Прикачен файл

колектора на покрива.jpg
колектора на покрива.jpg (66.57 KиБ) Видяна 4351 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Toва ти е играта. Още една идея - може двете тръби както са в изолация да ги вкараш в ПВЦ ф110 с подходящ на фасадата цвят, което пък да укрепиш за стената като улук. Става веднъж за винаги - хем защитено, хем естетично.
naskov - майстор
Ποмпа 25/4 е ти е напълно достатъчна :wink:

Тема "Моята слънчева инсталация(още на етап "Проект") :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: