Ел. инструментите. Консумативи.
inspo - майстор
Колеги дайте малко акъл по въпроса.
Проблема е, че вероятно ключа на въпросният винтоверт е повреден .
Като подам напрежение на изводите за батерията - не тръгва.
Но като подам директно към двигателчето - върви без проблем, при това го тествам с траф 12v а иначе винтоверта е на 18v.
Въпросът ми е : Дали няма да изгори мотора ако го използвам без електрониката която е в ключа и май някакъв транзистор има?
Ще го използвам най-вероятно или с трафче или с акомулатора на колата, защото батерията му е заминала а и нямам зарядно.
Дали не тръгва през ключа, защото го тествам с 12v ?
По принцип на мен ми е по добре да го ползвам с 12v , така ще мога да си го оставя за колата.

Прикачен файл

SS850198.JPG
SS850198.JPG (95.21 KиБ) Видяна 3186 пъти

Прикачен файл

SS850200 .JPG
SS850200 .JPG (127.92 KиБ) Видяна 3186 пъти

Прикачен файл

SS899203 .JPG
SS899203 .JPG (182.05 KиБ) Видяна 3186 пъти
griffin - майстор
Колега ако пътечките са се изтрили, не може ли да ги възтановиш с фолио от цигари и малко лепило, навремето така се оправяха дистанционни на телевизор ;), освен ако пътечката не изпълнява ролята на потенциометър.
EDI - майстор
Не с фолио, с тънки медни проводничета го направи.
nikigada - специалист
Да Да защо подвеждате човека? Това е графитен слой който се е износил играе ролята на потенциометър който регулира продължителността на импулсите подавани към мотора. Можеш да елиминираш електрониката пак ще работи но няма да имаш плавното регулиране на оборотите. Провери за тази част във сервизите за инструменти на същата отверка съм присаждал от Бъджет само се сменя спусъка. Търсиш си такова за конкретното напрежение на батерията - различни са за 12, 14,4 и 18 волта поне аз така знам.

Дано съм бил полезен!
EDI - майстор
Е, той говори за пътечки по платката, не става дума за потенциометъра, поне аз така разбрах.
inspo - майстор
Извинявам се, аз не съм се изразил правилно. Обозначил съм въпросните места, които явно играят роля на потенциометър, но са директно върху платката и затова ги нарекох пътечки.
EDI - майстор
Ако е изтрито покритието, само смяна е решението.
sasim - специалист
Едно време имах един еквалайзер с подобни потенциометри оправях ги като мажех пътечката с мек грахит от молив ама от най-меките, че да остане по пътечката, решението е временно.
dtmf - специалист
Онова отдясно е мощен полеви транзистор, ТВ техниците ги ползват често. Ток от порядъка на 6-10А.

А да оправиш графитния слой е трудна мисия, ако намериш начин пиши как.

Тема "търся съвет за повреден винтоверт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: