Най - вълнуващия въпрос зимно време.
perko - специалист
Имам външен комин долепен до стената на къщата, изграден от двойни коминни тела.
Тея дни надзидах таванското и сега трябва да дигна комина с още около 4 метра. Да си призная, малко ме е страх да продължа да го зидам с коммини тела, вижда ми се доста опасно да стърчи 4 метра без никаква опора отстрани. Ако огъна тръби от черна ламарина, дали ще се получи или да скачам на безбожно скъпите иноксови комини? Все пак бюджета нещо драстично намаля и гледам ако може да закърпя положението за 3-4 години, в очакване на по-добри времена.
Ето и въпросния комин:
Изображение
шоп - майстор
Нямаш проблем със свободно стоящ 4 метров комин, ако на ъглите го усили с горещо валцован винкел да кажем 80/80 на 8.
Винкела можеш през метър да го свържеш с шина.

Колега, връзваш ли комина към стената?
Защо при плочата не отля и едно поясче което да хване и на което да легне комина?

Да ти кажа честно аз бих махнал последните 4 тела и бих преправил зидарията. Много ме дразни този ръб!
perko - специалист
И мене ме дразни ама заварено положение. Ще го скрия с изолациите.
Има вече и горен пояс, така че мога да го вържа за него.
Това с винкела не се бях сетил, с него наистина мога да укрепя доста добре.
Мерси.
шоп - майстор
Хвани го за пояса, няма да сгрешиш!
Аз съм зидал такъв комин висок 11 метра и му направих и на трите плочи пояси. А на всеки втори ред зидария забивах арматура в стената на къшата. Вече сума ти години комина не е слегнал, не е отцепил и дори мазилката не е спукала.
А иначе мога да ти снимам един друг комин на съседите, той е 6 метра, свободностоящ и е с винкели.Пак не е мръднал.
Успех!
radkooman - напреднал
Вържи го за пояса с дебела шина !

Това с винкела си го ибийте от главата, утре ако мога ще ви пратя снимки да видите последствията от арматура в комин !!!
Става чудесен гръмоотвод само че ти гърмят и електроуредите !! :shock: :shock: :shock:

Поздрави !

Тема "пореден въпрос за комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: