Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
torbalan - Дървен философ
с лампите явно е въпрос на късмет....

тези, които аз купувам, са по 5- 8 лева осрам или филипс...
mirk - майстор
В ония години ги купувах по 15лв Филипса, трябвало да изкара незнам си колко години :lol: дръжки изкарваха по една и дотам. От тогава съм пълен екологичен разсипник :lol: като заминаха енерго**** слагам само по 100Вт и ще продължа да го правя.
world_explorer - специалист
mirk написа:
В ония години ги купувах по 15лв Филипса, трябвало да изкара незнам си колко години :lol: дръжки изкарваха по една и дотам. От тогава съм пълен екологичен разсипник :lol: като заминаха енерго**** слагам само по 100Вт и ще продължа да го правя.
Трябва да призная, че и на мене първата беше филипс самоче за 18 лв. Воабще не изкара много. Бях ядосан. :evil: :evil: :evil:
Но после пак пробвах и останах доволен, още повече като са евтини.
А за тези 100 ватови не знам до къде ще изкараш. Вече са спрени от производство крушки с нажежаема нишка над 60 вата. Они ден видях на метрото по 75 от тяхната марка аро. Така, че купувайте докато ги има :wink:

ПП. Ах защо не запазих 1-2 крушки 100 ватови. След 100-200 години като антика ще са безценни. :-D
mirk - майстор
Няма ги по големите маркети тръгнали по еко модата. В малките магазинчета си ги има, и ще ги има още доста време. Последно взех два пакета 100Ватови за 240V горят доста по малко и според наблюденията ми си искарват декларираните 1000 часа светене, а са само за 50ст. Да не говорим че са по екологично чист отпадък от енергоспестяващите боклуци с живак. Като изчезнат рано или късно от магазините минавам на халогенни :)
tyrnokop - специалист
Радвам се много на големия интерес, който е предизвикала темата. Съжалявам, че се включвам толкова късно.
Ще си позволя да отговоря на два коментара:
8180 написа:

Може и да бъркам, но някъде се казваше, че тази цена може да бъде субсидирана, като изкупната от фотоволтаици, независимо кой я потребява. Сигурно не е лесно и е скъпо да се уреди, но за пълнота.
Допускам, че и част от инвестицията би трябвало да се субсидира по програми.
Тогава сметката ще е по-друга.
8180, здрасти.
Преди да започна изграждането на системата си за Битова Гореща Вода реших че ще кандидатствам за т.нар. Кредит енергийна ефективност. В тази програма и брошурата към нея се кълняха че ще ми върнат 20% от разходите, които съм направил. Дори имаше опция, че ако навия цялата кооперация да направим заедно нещо енергийно ефективно без значение подмяна на дограма или топлоизолация ще върнат 30%. По това време Райфайзанбанк, ДСК и ПроКредит бяха банките, които посетих за да разпитам как точно да си върна 20-те %. Всичко се оказа красиво и лесно само на брошура. Едните искаха да си им клиент и да получаваш заплатата си по банков път при тях, другите като разбраха какво искам да правя много подробно и учтиво ми казаха, че съм твърде бездарен и неук и че това е твърде голяма лъжица за моята уста и ми дадоха няколко формуляра за да опиша подробно как и какво смятам да правя. После ми обясниха, че като попълня документацията, тя ще бъде пратена в София (???!!!!) за одобрение от техните консултанти (в цяла източна България няма достатъчно кадърни специалисти-професионалисти по топлотехника и соларна техника). И когато (ако) документите бъдат одобрени след 2-3 седмици ще бъде стартирана процедурата по кредита. Интересното се оказа, че когато евентуално взема кредита лихвите по него бяха такива, че изяждаха обещаните 20%. Все пак реших да стигна до края и посетих „Център по Енергийна Ефективност”. Отговарящият там в прав текст ми каза следното: „Не се занимавай с глупости, направи си системата сам когато събереш парите и печели от слънцето. Тези 20% са за обществени поръчки и големи обекти, за които си струва да вземеш кредит. Не е в твой интерес да се заробваш”.
Така че засега съм съгласен с
torbalan написа:
айде и аз да кажа...

далавера има, ако вуйчо ти е министър на енергетиката...

тогава ще те субсидират, спонсорират и т.н.

за обикновените хора - далавера няма :)
и ако проектът стане факт, то няма да е благодарение на кредит.

Благодаря за всички мнения и все пак ако някой желае да сподели конкретни цени за останалото оборудване нека го направи.
torbalan - Дървен философ
ако вече имаш панелите...

тогава ти трябва:
модул, който да ти зарежда акумолатори
акумолатори
и
инвертор, който да пусне 220 по кабелите...

според мен най-евтино ще излезне ако отделиш един токов кръг от мрежата и го захранваш само него с тези акумолатори...
с малко електроника и/или релета може да се автоматизира преминаването към енергосистемата, когато акумолаторите свършат тока...

да синхронизираш напрежение с мрежата и да го правиш да работи като електроцентрала е скъпичко и в твоя случай не ми се струва оправдано....[/list]
stamenov1 - специалист
Ползвал съм енергиен кредит за такава ситема за гореща вода но програмата РЕСЕЛ вече не функционира. Кредита го взех за 6 месеца и веднага след като мина одобрението ми намалиха главницата с тези 20% И ГО ПОКРИХ. по енергийните кредити няма наказателна лихва за предсрочно погасяване.
Но фотоволтаика няма изплащане в близко бъдеще.
tyrnokop - специалист
Колеги, благодаря на всички.
Засега замразявам проекта. Причината е финансова неефективност.
Rumpi Teslata - напреднал
Колеги Вие отчаяхте човека напълно.
Аз продавам подобни системи, и трябва да Ви кажа че хляб има само и единствено на места къдзето няма нормално захранване. на ймного са клиентите с кемпери и каравани, вили по сукаците и баири, и интернет доставчици, хижари и дори имам фирма която предава някакив данни безжично. За откачане от енргото не става дума изобщо. Идеята е да си направите живота по-екологичен от сорта да ви бръмчи един генератор цял ден когато сте отишли на почивка. Това е. Аз моите панели на терасата ги ползвам само за осметяване на рекламите на същите тераси. Лятото когато добива е по-голям пускам и инвертор който захранва телефонна централа, безжично и разни друбосъци в офиса.
Желая успех на всички. не зачествайте темата - ще става все по интересна в бъдеще, когато свърши петрола.

Тема "Фотоволтаична система за битови нужди- Анализ възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: