• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
Колеги в европата вече се говори за 10 мА защити за мокрите помещения, а на мен ми предстои изграждане на ел.инсталация на едно приятелче.
Та да си слагам ли таралеж в гащите или да си праскам една 30 мА. Някой има ли наблюдение как се държи пущината, а отгоре на всичкото иска и еднин контакт да му изхакам някъде до огледалото.
moimoimoi - майстор
няма лошо да е 10мА но зависи от качеството на нагревателя на бойлера
вземете бойлера,монтираите го,пусни му захранване през обикновен предпазител и премери колко му е отечката ако я има изобщо и тогава си направи извода 10 или 30 милиампера да е
ако на нов бойлер отечката е 0.1 мА то след примерно 5 години ще е 10мА и чак тогава ще сработи дтз-то, а след 25 години може да стане 30 мА, но всичко е относително-зависи от нагревателя
mirk - майстор
Вероятноста нов бойлер да изкара толкова време е доста малка :lol:

Стандартните защити 30мА ги дават да изключват при ток от 0.5In тоест е възможно да попаднеш (да си подбереш) образец който да изключва при 15мА. 10мА е хубаво нещо ама да не пада след всяко къпане когато се ороси бойлера. На моите бойлери 30мА защити сработват при 20мА.
lubomirlz - специалист
За прага на изключване е ясно, притесняват ме калпавите нагреватели и да не вземе да ме псува през 5-6 месеца :lol: хубавото на цялата история е че бойлера ще е в избено помещение и няма да е на влага. Банята е голяма и ще му намеря някое по-сухо местенце и на контакта, за сега съвеста ме кара да взимам една 10 мА, но ще изчакам да го видя на какво прилича бойлера :?
Благодаря ви за мненията.
mirk - майстор
Ами пробвай с 10мА, ако създава проблеми с високата си чуствителност винаги може да я смениш с 30мА. Ако бойлера е читав и както казваш е в мазето предполагам че няма да създава проблеми.
stefan_gb - специалист
10 мА сигорно ще е по скъпа а и ще изключва /предполагам, не съм сигорен/ на около 7 мА наи вероятно ще създава проблеми дори и при нов боилер , мисля че 30мА качествена е по добрия избор.
lubomirlz - специалист
Ами скъпичка е :evil: цялото табълце ще е оборудвано с шнайдерска апаратура понеже я взимам на сравнително добри цени от филкаб.
А като купят бойлера ще го мерна с мегера да видим какво ще покаже :) и ще решавам на момента.
pavelari - майстор
А как мислиш да го мернеш - за да си сигурен, че мерването ти е показателно?
lubomirlz - специалист
Какво имаш предвид :? Връзвам го пълня го с вода и въртя манивелата :lol: за да съм на 100 % сигурен ще му мерна и утечката с амперметъра в работен режим :)
pavelari - майстор
да това е добър вариант да го закачиш на тръбите и да извъртиш нагревателя спрямо някой холендер или тръба
иначе едва ли ще може да се измери утечката - освен ако не го разкачиш от тръбите
Айде пък ще споделиш, че и на мен ми е интересно с 10-те мА ДТЗ, особено и с този контакт в паралел... Според мен ще е добре само при много качествен бойлер и то за година две - после може да почне да щрака.
Успех!
  • 1
  • 2

Тема "ДТЗ 10мА - Бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: