• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 23
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
gkaraivanov - специалист
За да не пускам нова тема реших да попитам тук!
Реших да засадя тревна смеска на есен!!! От тази на снимката долу не изискваща много вода!
Дворът и изоран преди около 3 мес. - дълбока оран.След дъждовете поникна обилна трева напръсках с раундъб след,което изчистих сухата трева.Сега пак има на места зелена трева и мисля пак да я напръскам и изскубя, след което пак да го изора бранувам и колтивирам за стане почвата на прах!
Та въпросът ми е на есен ли е по добрият период за засаждане?Трябва ли предварително да поливам терена преди сеитба за да поддържам някакво ниво на влажност на почвата заради големите жеги?И приблизително кой месец да засея при какви температури на въздуха???
Благодаря!
titingo - напреднал
gkaraivanov написа:
За да не пускам нова тема реших да попитам тук!
Реших да засадя тревна смеска на есен!!! От тази на снимката долу не изискваща много вода!
Дворът и изоран преди около 3 мес. - дълбока оран.След дъждовете поникна обилна трева напръсках с раундъб след,което изчистих сухата трева.Сега пак има на места зелена трева и мисля пак да я напръскам и изскубя, след което пак да го изора бранувам и колтивирам за стане почвата на прах!
Та въпросът ми е на есен ли е по добрият период за засаждане?Трябва ли предварително да поливам терена преди сеитба за да поддържам някакво ниво на влажност на почвата заради големите жеги?И приблизително кой месец да засея при какви температури на въздуха???
Благодаря!
Най -доброто време за сеене е от към 20 август до към 15 септември.
След като напръскаш с раундъп изчакваш всичко да пожълтее и го косиш с косачката на най- ниско ниво,можеш и да запалиш изъхналата трева,още по- добре става.Ако имаш време,поливаш обилно още една седмица за да покълнат ако има още плевели и пак третираш с раундъп.Ако започнеш сега с процедурите ще можеш да сееш към 10 септември.От оран на почвата няма никакъв смисал,само изкарваш на повърхноста нови семена на плевели,които пак ще поникнат.Въобще при сеене,не се обръща почвата.Хвърляш семената и ги покриваш с тънък слой пръст и даржиш терена влажен да покълнат.За избор на трева ако не искаш да поливаш много ти препоръчвам Festuca arundinacea има я в нашите магазини,наистина издържа на засушяване.
Иначе не знам за каква смеска говориш ..
gkaraivanov - специалист
Не мислиш ли че началото на септември си е все още много топло за сеитба?Аз мислех началото на октомври!!!Или е късно!?Поне така ме посъветваха.
titingo - напреднал
gkaraivanov написа:
Не мислиш ли че началото на септември си е все още много топло за сеитба?Аз мислех началото на октомври!!!Или е късно!?Поне така ме посъветваха.
Общо взето най- добра кълняемост на семената се получава при температура на почвата от 18 до към 25 градуса според вида трева.
Имай в предвид че температурата на въздуха е малко по висока от тази на почвата. Райграса ще поникне за около 7 -10 дни , фестука тревата за около 10-15 дни. Ще имаш трева към 20 семптември,едва ли тогава ще е много горещо за да я повреди слънцето.Но и началото на октомври не е грешка ,има някаква вероятност да кажем да спаднат температурите към средата на октомври и кълняемоста ти да се забави.
ArturDent - Почти Безобиден
Абе райграса не е ли от семейството на житните култури?
Ако е така дали няма вариант да се сее като житото - късна есен, по-на дълбоко и напролет да поникне, като си вземе достатъчно от зимната влага?
П.П. Сигурно са глупости това дето го пиша, но нали форума трябва да си има и шут.
прочетох цялата тема, но така и не разбрах кога по точно се аерира и кога се валира? валирането при суха почва ли се прави и ли когато е леко влажно?
gkaraivanov - специалист
Каква е тази настилка на снимката?
Аз лично мисля че това кътче е постигнато с найлон над почвената повърхност за да не излизат треви и т.н. и после е натрупано с кори от бор може би :? Но изглежда много оригинално!

Прикачен файл

gradina037.jpg
gradina037.jpg (39.6 KиБ) Видяна 9883 пъти
Здравейте!
Бихте ли ми казали дали е удачно да се използва добре угнила оборска тор(като изключим семената на бурените, тях се надявам да ги унищожа чрез ферментация), евентуално смесена с почва - за подсяване на изгорели петна на моравата ми? Идеята ми е тази смес да я ползвам вместо торф, тъй като ще ми излезе много скъпо. И бихте ли ми казали в какво отношение да смеся торта с пръстта, за да не стане така, че да преторя моравата и отново да изгори?
Благодаря за отговорите! :)
titingo - напреднал
Виж,не те съветвам да ползваш оборска тор,защо ти е,просто покрий семената с много тънък слой пръст и те ще си покарат.Също така се убеди дали тези изъхнали места са мъртви или тревата е в стстояние на летаргия от летните горещини,сега с понижаването на температурите може да се разелени.Ако искаш да ториш използвай смляна соя или царевица,вместо оборска тор или амониева селитра
titingo - напреднал
totiboy написа:
прочетох цялата тема, но така и не разбрах кога по точно се аерира и кога се валира? валирането при суха почва ли се прави и ли когато е леко влажно?
Валира се когато се сее.
Аерира се когато почвата стане много сбита
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 23

Тема "Райграс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: