• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Здравейте,

имам идея за направата на езерце на вилата. Навсякъде, където има информация по въпроса обаче се препоръчва да се използва фолио за оформяне на дъното, защото е доста по-лесно за работа.
Дупката е изкопана и размерите са такива, че езерцето има обем около 8 куб.м вода.
В двора разполагам със завидно количество речни камъни и желанието ми е да ги използвам тях за облицовка на цялото езерце без да използвам предлаганите фолиота. Още повече, че на отреденото място има и доста корени, които ме притесняват, че могат да пробият фолиото.
Въпроса ми е, реализуема ли е тази моя идея само с камъни, цимент (може би и водно стъкло) или трябва да използвам и други материали. Има ли вероятност ежедневно да губя част от водата, изтичайки през замазаните фуги между камъните и дали след първата зима няма да намеря напукани фуги?
Благодаря предварително за мненията и съветите Ви!
NeoBoss - специалист
ако разгледаш темите за басейните ще видиш чее препоръчително да се слага под тях найлон ;)
та невиждам защо бягаш от това фолио... посипвашж2-3 см фин пясък по дъното , тия корени ги махаш невярвам да аса толкова много , слагаш си това фолио (от дежелото) редиш си в него речните камъни (лично на мен ми харесва повече без да се замазват стои по есестгвено) но непречи и да ги замажеш.

ако го направиш само с камъни както си мислиш предполагам ще го направиш с толкова цимент колкото само да апълниш фугите между камъните, самия камък е хидроскопичен и ще измуква водата, няма да полваш арматура... а това са 8 тона :) и има движещи се пластове на земята ... затова се ползва фолио зада е еластично на тези промени....

та във общи линии фолиото за езерца е по-евтиния , по-лесния, и по
здрав вариант.

та ако искаш по точни съвети качи малко снимки на дупката кажи какво точно искаш да правиш, ще има ли някакви каскади, какви къде , ще има рибики , растения , както и размерите на дупката дъжина широчина и дълбочина (приблизителни) и надявам се да ен си изкопал правоъгълник
Благодаря за съветите!

Корените са на асми. Самото езерце ще е ситуирано под асмалък, чийто разстояние на коловете е 3м, така че единствено те са определящи за формата на дупката. За сега съм я изкопал Г образно (естествено със заобляния и намаляне на дълбочината в единия край). С дълбочината внимавам, че синковеца е само на 1,5 години и да не създаваме рискови ситуации. Идеята е да има едно шадраванче в средата и едно леко водоскокче.
Моите притеснения за напукване и слягане, май ще се потвърдят от Вас и ще трябва да минавам на фолио.
Тия дни ще снимам етапа, до който съм стигнал.
NeoBoss - специалист
синковеца ще порасне и то няма да се осетиш кога ;) него и една хубава оградка ще го спре за бели .... та дълбочината ако искаш да има и някакви рибки вътре трябва да е най малко 1,50м.

ако ще го правиш съ фолио сметни да го сложих и под водоскокчето ще си решиш много проблеми. Друго езеро без риби е развъдник на комари :) и жабарник, хлор във водата решава тоя проблем но забравяш за зеленина.... наистина помисли точно какво искаш ще помогна с каквото мога....
andon1980 - специалист
Здравейте
И аз видях такова езерце която е по точно басейн и то с еднаква дълбочина.Според мен това нещо стои много по красиво от другите езера с плавния наклон и черното фолио.Ако някой знае технологията да я сподели ще е полезно

Прикачен файл

5555.jpg
5555.jpg (47.82 KиБ) Видяна 5926 пъти

Прикачен файл

12333.jpg
12333.jpg (47.25 KиБ) Видяна 5926 пъти

Прикачен файл

12344.jpg
12344.jpg (75.15 KиБ) Видяна 5926 пъти
NeoBoss - специалист
аз лично невиждам кое му е по красивото , даже смешно изкуствено със тази река която на мен ми мяза на софийски канал ....

но и това непречи да буде изпълнено със фолио ... невиждам никакви архитектурно проблеми.
andon1980 - специалист
От снимките не личи хубаво но отдолу се виждат тиклите с което е застлано езерото.Тоя камък прави водата да изглежда бистра на мен това ми хареса.А наистина реката е малко като канал за обратни води но това си е избор на собственика
ftubusa - специалист
Само с камък и фуга няма да стане. Ще пропуска и зимата ще се напука. Използвай фолио. Аз съм с фолио вече 5 годинки и не е мръднало, ще изкара поне още 10.
ftubusa - специалист
ftubusa написа:
Само с камък и фуга няма да стане. Ще пропуска и зимата ще се напука. Използвай фолио. Аз съм с фолио вече 5 годинки и не е мръднало, ще изкара поне още 10.
http://koifish-ponds.blogspot.com/

Ако ти представлява интерес. Темата замря, да не си се отказал.
Transporterr - специалист
не иска фолио защото трябва да се плати изглежда ,само че това фолио не е найлон и няма да се пробие от корените нито ако някой ходи в/у него.И въобще е много здраво.
В крайна сметка всякак става с покривало от ТИР, със платнище от билборд -сякак :)
  • 1
  • 2

Тема "Езерце от камък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: