Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ebahti - майстор
ArturDent написа:
Сега е 12 кг. малко, розово и сладко прасенце.
Като стане 120 кг. оваляна и окаляна СВИНЯ друго ще мислиш. (пържоли, кюфтета, Коледа, червено вино и т.н. )
Ааа,до коледа едва ли ще стане повече 60 кила,особенно в тия жеги, до другата може..... :wink:
vlad0 - специалист
Такова 12 кг. прасенце бих го настанил в една метална кочинка 50 х 60 см., преди това го почесваш малко с ножа и го слагаш да си легне вътре с малко картофи и друга плънка. за 4-5 часа на тих огън ...:partyman:
MamaMy - майстор
Висш пилотаж в кочините съм видял в едно село. Там една дебела ламарина с дръжки се дърпа от вън на стената на кочината. В долния край е на панти и е като падаща на долу врата. На нея е заварен постава за хранене. Той пък е направен така, че като се отвори вратичката от вън, вътрешната му страна затваря отвора от вътре за да не може Прасчо да си го дръпне обратно. Сипваш от вън бъркоча и буташ на вътре. :?
niki_sap - специалист
Нищо не разбирам от животни и кочини.
Преди години бях гледал случайно едно предаване за кочини в Германия и как са направени - специално пода съм запомнил, че беше от много плътна решетка така че като се изхожда после стъпва отгоре и го натъпква под решетката - където пък има вадичка за изтичане на водата при почистване. Водата се пускаше автоматично и т.н. Всичкото това отиваше в специална яма където се преработваше за тор.
За водата си спомням, че беше едни мъркучи, от които прасето "суче" като по този начин не е необходимо да има отделна копанка за вода и всичко става с минимум чистене и намеса на човека.
ebahti - майстор
Аз пък се чудя у форумо ли требе да се пита за кочина...не е ли по лесно да се иде по комшиите и да се поразгледат неколко свински къщурки :-D
niki_sap - специалист
Те комшиите може и да не са измислили НДК-то на кочините. А си мисля, че към всяка постройка или нещо в дома е добре да се подхожда с подобаваща сериозност за да не се окаже накрая, че от тук кочинка като на съседа, от там кокошарник с квото има и накрая се окаже, че ние живеем в кочина....
ArturDent - Почти Безобиден
Нещо сериозно - до прасето не трябва да имат достъп разни кокошки и подобни домашни любимци. Прасетата са всеядни и понякога стават агресивни.
Навремето на бабата взеха да и изчезват кокошки.
Първо предположение - мангалите, докато един ден заварила прасето с пера в устата.
Познайте какво му направи дядо ми на другия ден. :axe:
kam34 - специалист
Кочини всякакви , зависи какви материали имаш под ръка и зависи какво ти се отдава: дърводелство, хеви метъл или дюлгерство :wink: Аз бих я сковал от използвани здрави дъски и греди. Имай в предвид че кочината трябва да е евтина, а не да излезне по скъпа от купешки пържоли :lol:

Каквато и да я направиш ако го държиш гладно на диета ще я разбие, За свинята е важно да е сита и да погрухква доволно, държиш ли я гладна ще е нервна ще беснее и вилнее :lol: и ще изразходва калории, което не е желателно.

Още един съвет след като направиш кочината - прасето трябва да има занимавка с която да се занимава, например една вързана автомобилна гума с верига. Ще видиш колко време ще я подмята насам, натам.

Оптимални килограми за приключване със свинската идилия 110кг.
meggi13 - напреднал
Благодаря на всички ви за ентусиазма ,който проявихте O:) Благодаря и за критиката :),но комшийските вече ги бях огледала и неодобрила :wink:
Кочинката ще бъде на циментов под 3х2,50м,нагоре циментови стени около 0,8м,после с тухли или дъски/под въпрос е още.../до височина 1,5м,наклонен покрив като килната назад шапка/имаме останали стари керемиди/.Вътре избито циментово корито/да не се разхожда :-D ...коритото/до вратата,отвор с железен капак-отваряш изсипваш манджата директно в коритото,пожелаваш "Добър апетит",потриваш доволно ръце и отиваш да си вършиш нещата в очакване на другата Коледа :partyman:
Spokoiniq - майстор
Обичам свинско, но така затворническата...милото Грухче... :-D "Бейб" не сте ли гледали бре, лоши хора :lol:

Тема "Каква кочина за прасенце?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: