• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
javor4o - специалист
Здравейте всички,
зад банята и гърбът на кухнята,там дето минават тръбите с ъс студена вода се образува страшен конденз ,който направо съсипва всичко.
Има ли някакво друго решение ,освен да се кърти и да се сменят тръбите с полипропилен и изолация? :?
Предварително Благодаря
Армагедон - специалист
Конденза може да не е само от теб, а и от горните етажи ако има( говоря за вертикал ), полипропилена също образува, ама чак пък толкоз. Може и да имаш корозирала тръба :| Качи някоя снимка :idea:
koba - специалист
няма ли да стане с тия дунапренените дето се слагат на тръбите... аз имам подобен проблем и смятах така да деиствам :roll:
zimel - специалист
За проблема с конденза на тръбаза за студена вода и аз отдавна мисля , и стигнах до задънена улица.
От тия ефтините изолации където навсякъде ги слагат веднъж се изгорих- вие смятайте колко това е изолация.
Реших да си купя от неопреновата- К флекс, скъпа е ама пък чудо- изолация та дрънка.
Учудването ми беше много голямо , когато демонтирах едно парно с изолация- К флекс - изолацията на горещата вода се беше напукала и изгоряла от вътрешната страна (от към тръбата).
За студена вода мисля , че ще свърши работа , ама за гореща НЕ.
Gadnyara - специалист
През гаража ми хоризонтално минават няколко тръби за студена вода... ~ф100мм или 3-4 цола.
В една малка част (около 20-30см) на една от тях липсва изолация. Точно там се получава доста сериозен конденз, стигащ до около литър/денонощие в най-топлите дни, като в помещението стига до 20-22*!
Под изолацията всичко е сухо, т.е. проверих дали не попива конденза в т.нар. дунапрен...

Което ще рече, че тези изолации вършат работа! Не само за ПП тръби -за всякави стават.

П.п. Преди време имах съседка под мен, която всеки път през лятото, като точа повече студена вода, ме викаше да ми покаже как се стича по боядисания с блажна боя (хлъзгав) щранг СВ. Всеки път обяснявах, че като захладнее времето, ще спре! На второто лято й сложих изолация и вече сме първи приятели!
romanpm - майстор
Изолирай стената със стиропор , имах го същия проблем и мухъл :wink:
javor4o - специалист
Колко снатиметра стириопор?
И така няма ли да запечатам коденза в стената,защото тръбите нямя как да ги изолирам, без да изкъртия всичко? :? :sad:
romanpm - майстор
javor4o написа:
Колко снатиметра стириопор?
И така няма ли да запечатам коденза в стената,защото тръбите нямя как да ги изолирам, без да изкъртия всичко? :? :sad:

Самото название "конденз" подсказва че влагата идва отвън , най-често от топлия въздух който се лепи на студеното около тръбите така че изолацията ще запази студът вътре :wink: При мен стиропорът е 2 см :)
vk - специалист
Конденз се появява там където имаме голяма температурна разлика. Т.е. студ от вътрешната страна на тръбата и топла външна страна (откъм помещението) и ето ти конденз. Решението- плътна изолация, която не позволява да се срещнат двете.
Как можем да предотвратим появата на конденза:
- понижаване на влажността на въздуха чрез вентилация, по-често проветряване, влагоуловители. А за баните - отваряне на вратата на банята.
- повишаване на температурата на студените елементи (какъвто студен елемент се явява и тръбата-студ.вода) чрез тяхното топлоизолиране.
javor4o - специалист
Благодаря на всички.
Топлоизолирах с фибран 2см.и смятам да сменя и прозореца за по добра шумоизолация,освен топло :-D
Надявам се всичко да се оправи вече че, мухала беше почнал да "завладява"стаята :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Конденз по тръбите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: