Добре де -1 серпентина долната е за слънчевата инсталация,2 серпентина горната е за камината .Топлообменника защо е . 

ibogdanov написа: ;) бойлера е с две серпентини, едната от панелите, другата от камината.
2 диференциални термометъра и т.н.
между камината и бойлера има пластинчат топлообменик. едната помна върти антифриза, другата водата бойлер топлообменик, имам и трета само за отоплението.
Някъде из раздела имам снимки на инстлацията.
мога да разрва и да покажа.
бай Миле написа:... Количествената сметка досега, доколкото съм се опитал да предвидя и последното нипелче или болтче, възлиза на около 1700 лв, ама както винаги в процеса на монтажа излиза нещо непредвидено, така че направо ги предвиждам 2000 лв ако не и повече.бай Миле, ако тия 2000 ги сложиш на срочен депозит 7%, далаверата няма ли да е по-голяма? Производителя на панели дава добив 600kWh/кв.м годишно, което в пари за ток е 90лв. , а парите от лихвата са 140лв, при това без да се бутат тия 2000. Една система климатик-бойлер ще върши много повече работа за подобни пари. Тия соларки са изгодни ако имаш много голям сезонен разход на топла вода (хотел например) , за лична употреба скъпичко излиза.
Zoro5 написа: бай Миле, ако тия 2000 ги сложиш на срочен депозит 7%, далаверата няма ли да е по-голяма? Производителя на панели дава добив 600kWh/кв.м годишно, което в пари за ток е 90лв. , а парите от лихвата са 140лв, при това без да се бутат тия 2000. Една система климатик-бойлер ще върши много повече работа за подобни пари. Тия соларки са изгодни ако имаш много голям сезонен разход на топла вода (хотел например) , за лична употреба скъпичко излиза.To ако беше така хората вместо да си правят слънчеви инсталации, щяха да си държат парите в банките. Иначе имаш право, че парите, които се влагат в такава инсталация се избиват ако се ползва. Което е валидно за всяка инсталация или машина, за която си броил пари - трябва да й вадиш душата
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: