Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
smlxl - специалист
Здравейте! Моля за съвет за отводняване на шахта, в която ще сложа хидрофор. Детайлите са следните: кладенец, от който се черпи вода с хидрофор, поместен в шахта до кладенеца. Шахтата възнамерявам да е около 1 метър дълбока с бетонирано дъно, стени от сиви бетонови тухли и топлоизолирана с минерална вата. Конкретно, това което не мога да измисля е как да отводнявам шахтата когато реша да източа водата от тръбите в къщата при повреда или преди зимата.
Каналски - специалист
Това е нещо като класическо решение, но трябва със сигурност нивото на подпочвените води да е по-ниско от "дренажната призма" и все пак почвата да има някаква водопопивност ... и пр. и пр.

Прикачен файл

Sh.png
Sh.png (34.57 KиБ) Видяна 5311 пъти
housedoktor - майстор
Едно полезно четиво , копирано от http://aquapump.net/
Изисквания към помещенията за монтаж на хидрофори

І. Температурата в помещението не трябва да спада под нулата през зимата, даже и при отсъствие на електрозахранване.

За гарантиране на това изискване е желателно помещението да бъде изцяло вкопано под земята.

При невъзможност се допуска частично вкопаване, като частта над земята да бъде не по-висока от 30 см с термоизолация .

За машинни помещения над кладенци, за които има опасност от заливане при пролетно пълноводие се допуска таванът на машинното да е до 80 см над нивото на терена като подът е над терена и под него има достатъчно голям отвор/преливник / за преливане на водата.В този случай цялата надземна част да се изолира с високоефективна термоизолация.На дъното на машинното да се остави 1/3 до 1/2 прозорец към огледалото на кладенеца за ефективен топлообмен с водата в кладенеца.

ІІ. Капаците на помещението да са на повече от 5 см. над нивото на терена, да не пропускат проникване на дъждовна вода,да имат термоизолация и да се заключват.

ІІІ. Стените и таванът на помещението да имат хидроизолация.

ІV. Таванът, капакът на шахтата и частта от помещението над терена, да имат термоизолация :шприцвана полиуретанова с дебелина по-голяма от 3 см,фибран или еквивалент с микропори с дебелина по-голяма от 4 см,стиропор или еквивалент с дебелина по-голяма от 6 см или землено насипна термоизолация с дебелина по-голяма от 50см, оформена подходящо, например тип алпинеум.

V. Подът на помещението от бетон със замазки с наклон към сифон или шахта за дренажна помпа с размери 40 х 40 х 40 см.

VІ. Сифонът да бъде изведен с тръба към канализацията чрез възвратна клапа, за да не се допусне попадане на външна вода в машинното помещение.

VІІ. В арматурата на пода да се заложи заварена за арматурата поцинкована стоманена лента с напречно сечение не по малко от 40х3 мм с дължина не по-малко от 150 см единият край на която да завършва с отвор 8 мм и да се показва над нивото на пода близо до стената и дренажната шахта на 30 до 50 см за монтиране на повторно заземление.Допуска се за повторен заземител да се използва заварена за арматурата арматурна стомана при диаметър по-голям от 10 мм-в този случай на края на стърчащата до стената арматура се заварява поцинкована планка с отвор 8 мм и размери не по малки от 3х40 х200 мм.

VІІІ. Дренажната помпа да има изход над терена защитен от влизане на насекоми и гризачи с възвратна клапа.

ІХ. По направления на тръбите и кабелите в бетона да се заложат PVC тръби ф110 на дълбочина не по-малко от 60 см. След монтиране на кабелите и тръбите светлото сечение да се замонолити с лесно отстранима замазка, позволяваща ремонт на тръбите и кабелите.

Х. Електрозахранването на помещението с кабел СВТ ........ мм2 чрез защитен прекъсвач /дефектнотокова защита/ с ток не по-малък от 30 mA. При трифазно захранване линията да е петпроводна, а при еднофазно трипроводна.

Вижте повече в :"Машинно до шахтов кладенец";"Машинно и резервоар от бетон"; :"Машинно над шахтов кладенец" ;"Машинно над резервоар от пластмаса"; "Машинно над сондаж"; "Машинно помещение за монтаж на пластмасов резервоар и хидрофор";"Машинно помещение до сондаж" "Машинно помещение до кладенец"
smlxl - специалист
Благодаря за отговорите! Проблема с класическото решение мисля, че няма да стане, защото съм виждал кладенеца пълен на метър под нивото на терена. Пролетно време беше, а през останалото време е 2-3 пръстена под нивото на терена. Това според мен е високо ниво на подпочвени води. По отношение на другото което ме притеснява - замръзването, ако правилно съм разбрал при изцяло вкопана шахта с под, разположен на около 1 метър дълбочина и термоизолирана отвсякъде не трябва да имам притеснения, че зимата водата във хидрофора ще замръзне, или не е сигурно? За нашата страна съм чел, че на дълбочина по-голяма от 80см няма проблем за тръбите независимо от външните условия. Имам ли грешка в разсъжденията?
Nejdet - специалист
Нямаш грешка в разсъжденията, само пропускаш че тръбите са зарити в пръстта т.е. нямат досег с въздуха.

При студена зима може и да замръзне при положение че е до метър под нивото.

На село водомерната шахта е с дълбочина около 1,6 м. нямам спомен да е замръзвала, отгоре е на нивото на земята и е затворена с метален капак.
Но имам спомен да се е пълнила с вода и то не малко пролети.

Тема "шахта хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: