• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Bobby - специалист
От скоро имам вила и мисля да подпра едно свлачище със малка стена около метър висока 15 метра дълга. Въртят ми се из главата разни идеи и видях ,че се продават бетонови блокчета за огради. Някой може ли да обясни как точно се прави ограда с тях? Забиват ли се арматури за по-здраво или само се пълнят с бетон? Не ми се занимава с тежки и сложни кофражи ,ако има по-лесен начин.
NeoBoss - специалист
най добрия вариант е суха зидария , така няма да задържаш водата а щи стане красиво , можеш да направиш и алпинеуми със места на за саксии , както и възможност след това за езеро пред него и др..... аз лично така започнах от идея зда задържа едно свлачеще сега е най красивия кът в двора :)
Bobby - специалист
имаш ли снимки и идеи по-подробно
GEORGI5959 - специалист
Тези блокчета се наричат бетонови тухли и се зидат с разтвор като тухлите. Обръщат се с дъното нагоре. Не се пълнят с бетон и не се слага арматура. Ако желаеш през 2-3 метра може да направиш колонки с арматура за по-голяма здравина. За тази цел продават и готови елементи/по-широки/, които вътре се пълнят с бетон и се поставя арматура при желание.
hygro - майстор
Ако е само локално срутване, можеш да го укрепиш дори и с дървени колове.

Но ако наистина е активно свлачище, ще отнесе леката ти стена, все едно е лист хартия. Трябва ти съоръжение, което се фундира в здрав слой и е достатъчно здраво да издържа огромния натиск. Трябва ти отводняване... Свлачището обикновено е доста, доста скъпа беля и съвсем не е задача за любители...
wentii - специалист
Зидаш, слагаш арматура 6мм и пълниш с бетон-слушай хигро
velsi - Почетен майстор
6 мм е прекалено малко! Трябва си по-дебела и повечко арматура. Имам такава подпорна стена, правена преди доста години от фирма, която сложи точно 6 мм арматура, спести тук-там и резултата е, че стената много скоро се спука на няколко места.
Bobby - специалист
Моята стена в единият край има 1м високо свлачище с дължина към 1.5м . Оттам искам да я почна и с намаляване на височината и лека дъга да стигне до 1 дърво на 12-15м от там.. Някаква идея ако трябва в този край със свлачището нещо по сериозно да изкопая или..?

Старият собсвеник се е опитал "по селски" много грозно да реши проблема като е заварил 2 метални кофражни плоскости една за друга ,а тях с тел дебела колкото малко пръстче на дете ги е заварил за единият край на къщата. След неопределен брой години са поддали до 45 градуса а телта е усукана като телефонен кабел. Затова искам да започна начисто. Първо изхвърлих трупаните 30 години боклуци (4 камиона). Затова сега искам да поправя и това.
Последна промяна от Bobby на чет сеп 02, 2010 10:00 pm, променено общо 1 път.
GEORGI5959 - специалист
Дай някоя снимка да се ориентираме, че по описанието ти, работата май опира до по-сериозно изпълнение и с тези бетонни тухли няма да стане.
Bobby - специалист
Утре сутрин ще постна малко снимки. Благодаря на всички които ми отговориха.
  • 1
  • 2

Тема "Някой да има идея как се прави стена от бетонови блокчета" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: