• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Имам нужда от компетентно мнение и съвети. Проблема е следния:

В дневната си имаме на две места по три луни (20 вата/12 волта със съответния траф към тях), които се включват от едно място. Решихме да си сложим димер и тъй като всички ключове и контакти са от серия на GEWISS, то насочихме се към тях. До тук добре.
Закупихме електронен димер с мощност до 180 вата, предназначен за халогенно осветление на 12 волта. Инсталирахме го. Поработи един час и изгоря. Заменихме го с нов, инсталирахме го, поработи 15-ина минути и изгоря. Отчаяхме се.
Върнахме го на фирмата с уговорката да разпитат някое тяхно техническо лице какво трябва да се направи, за да не гори димера.
Обяснихме им какво имаме като осветление: халогенни луни две серии от по три луни по 20W/12V с обикновени трансформатори от 60 вата!!!
Питахме ги изрично да не би проблема да е в трафовете - отговора беше: "до сега не сме имали проблеми, но ще питаме".
Впоследствие ни препоръчаха да сменим обикновените трафове с електронни такива, както и да вземем по-мощен димер. Според тях димера бил интелигентен и се нагласял към всякакъв вид трафове. Направихме го.

Днес дойде ел. майстора да върже нещата. При пускане на димера трафчетата жужат, а луничките примигват, изобщо не постигат ефекта на димиране. И според него това не е нормално. Бяхме му споделили за изгорелите димери, той е разпитал и днес ни каза, че имало два вида електронни трансформатори - едните били специално за димери, а другите не.

В момента димера не е вързан поради съмнения да не изгори пак. И това, което ни препоръча нашия майстор е да потърсим нови електронни трансформатори, които са специално за димери.

Безмислено е да ходим пак във фирмата, защото явно там нищо не разбират.

Някой знае ли нещо по въпроса? Много ще съм ви благодарна, ако можете да ми помогнете.
Последна промяна от Galski на пон юли 16, 2007 8:19 pm, променено общо 1 път.
Дай малко инфо за димера!
Модела на димера е GW 20 801
А модела на трафа е RELCO Micro 60 PFS, за който в този сайт пише, че е възможно включване към димер, но на друго място не можах да открия такова инфо.
А дали не са слаби тези трафове?!
Димера тъй като го гледам е за свързване към 220 волта-т.е. преди трансформатора.Това по принцип може да доведе до проблеми в някои случаи.При обикновените трафове накъсването на захранващия ток може да доведе до претоварване на управляващият симистор в димера.Поради това накъсване се дължи и бученето от трафа.При болшинството електронни трафове(които са си импулсни стабилизатори) регулирането с димер може да доведе до "клякане" на напрежението на изхода на трансформатора и
до неколкократно увеличение на консумирания ток вследствие на факта, че съотношението м/у навивките в трафа си е едно и също.(обикновено то е 5:1 до 6:1).Нека да приемем, че димера е настроен на 20 процента-това са казано грубо 45 волта-т.е около 7 волта на изхода на трафа( дори и малко по-малко) на празен ход.В този случай
управлението на трафа автоматично увеличава ширината на импулсите подавани към него довеждайки до значително увеличаване на тока през трафа и през димера.( Е освен ако не е предвидена ООВ, но едва
ли има елктронен траф без такава).В такъв смисъл димери регулиращи от 0 до 100 процента не са най-подходящото нещо (за свързване преди трафа).
Най-удобно , пък и безопасно за трафа е да се сложи димер след него( но в този случай този димер дето си го взел просто няма да ти свърши работа).
А и силно ме съмнява, че този модел димер би издържал 600волтампера, колкото го пише на спецификацията му.Ако издържа на 100, пак здраве да е.
Благодаря за отговора. Що годе разбрах какъв е проблема, което ме отчая допълнително.
Направих запитване до фирмата производител в Италия, като описах проблема, та да видим какво ще ми отговорят. Излиза, че димера, който сме взели не може да се сработи с трансформаторите :sad:

Сега обмисляме идеята дали да не заменим луните с траф с луни на 220волта. Но нямаме идея какви се предлагат, по колко вата минимум, някакви особености при монтажа и експлоатацията има ли?
Иначе луните се намират в понижение на основния окачен таван. Понижението е около 9см под основния таван, т.е. това е кухо. (навсякъде у дома е окачен таван с вата)

Или другия вариант - димера да отиде в другата стая, където да се върже с обикновена лампа... Но това ми е най-резервния вариант...

Искам да си димирам осветлението в дневната... това искам :sad:
Галски,това с луни на 220в е по добрия вариант,поне за мен.Това е са мо че имат 50вата и са по около4-5лв за бройка,цокала е малко различен(GU10),като за стартерите на лум. лампите.У нас сам стакива и досега не сам сменял изгоряла,близо две години,а светят всяка вечер поне по2-3часа.Пробвай с тях и мисля че ще си доволен,а за цената може да ги намериш по евтини,но пьк не купуваш траф и идва горе долу едно кьм едно.
220-волтовите луни се предлагат с най-ралични мощности.Най-разпространените са 35-ватовите.За 220-волтовите се твърди, че траят по-малко, защото волфрамовата им жичка е по-тънка, но пък не изискват трансформатори, което не само е голямо улеснение от конструктивна гледна точка, но и довежда до по-голям КПД(коеф. на полезно действие).Обикновените трафове имат КПД 80-90 процента, а електронните 60-75 процента(в най-добрия случай).Хипотетично ако трябват 100 вата на изхода на трафа, той ще консумира около 125 вата(ако е обикновен) или 150-160вата(ако е електронен).
Ако се използват 220-волтови луни, димера би трябвало да работи коректно.
Цената на луничките за 220 волта е от порядъка на 1-1,8 лева в зависимост от мощността.4-5левови лунички до момента не съм виждал :lol:
mien, а какво е разстоянието над тях, което им е нужно за охлаждане? Ти в какво си ги вградил? Каква марка са? Дай повече инфо, моля те!

Намерих тук някакви, дали ще станат?

ELEMENTAL, благодаря ти много за цялата помощ!!!

Цената ми е последната грижа в момента... :sad: искам да разбера как да реша тоя проблем с димера!
Та казвате да пробваме с 220V луни? Ох, ще пробваме...
И без друго достатъчно се изръсихме вече за димера... за трафовете... аман. Не мога да асимилирам, как производител от такъв ранг ще предлага такива димери и няма да сработят... не ми го побира акъла просто. Чакам отговора от тях, да видим... :?

P.S. А светодиодни луни има ли? (извинете ме, ако говоря глупости!) Нещо, дето да е икономично, но и да може да се върже с димера?
Има светодиодни на Kanlux на 220 волта.Едната струва 16 лева.,но не стават за остветление а по скоро за някаква декоративна цел понеже мощноста им е 3-4 вата...Иначе китаииските ментета струват 6 кинта.
Галски,мойте са на фирма НЕОЛУКС,и при нас струват 4-5 лв,има и на фирма ВИТО-турски около1.5-2.0лв,ти избирй.Вградени са в таван от гипскартон,отгоре е бетон(нямам вата),кухината е около10см а луните+цокалчето около7см,ето виж и самата луна само че нямам цокал да ти го покажа.

Прикачен файл

Image122.jpg
Image122.jpg (39.3 KиБ) Видяна 12110 пъти
Трансформатора MICRO 60 на RELCO не е димируем. Има други модели трафофе на RELCO, които се димират.

Освен това димерът GW 20801 може да димира само активен и индуктивен товар, което изключва електронните трансформатори.

Моето предложение за 12V е електронен трансформатор WIND 105 RELCO, който е с вграден димер и може да се управлява от безброй места, посредством лихт бутони. Предимствата са по-ниската цена и запасът в мощността на трафа, а недостатъкът е, че трябва да се тегли допълнителен проводник.

Ако вече си решил да сменяваш на 220V, купувай само маркови лампи (Sylvania, Osram), с другите ще имаш главоболия.

Ако има още нещо - питай.

Успех!
morenito написа:Ако вече си решил да сменяваш на 220V, купувай само маркови лампи (Sylvania, Osram).

Абе и те не са много стока.
А и още нещо, както знаете бях постнал схема на универсален димер.Той си работи и с индуктивен, и с активен( а пък с малка доработка и с капацитативен (какъвто е един електронен траф)) товар.С части за 3-4 лева се реализира прост и същевременно много надежден димер.Не е необходимо да си инженер или някакъв "смахнат жичкаджия" за да запоиш 6-7 части!
Само луминесцентните лампи карат много време на 220V, и то само защото не работят на толкова.

Човекът щом си купува ключове и контакти на GEWISS, значи не му пука 3-4 или за 100 лева. Той дава, колкото пари му искат само да изпълни желанието си. Не можеш да накараш такъв човек да обиколи три-четири магазина, да седне вкъщи да запоява и да се чуди как да монтира нещото, което е сътворил (или не точно).

Има си хора и други хора, които приличат на нас с теб.
morenito написа:Трансформатора MICRO 60 на RELCO не е димируем. Има други модели трафофе на RELCO, които се димират.

Освен това димерът GW 20801 може да димира само активен и индуктивен товар, което изключва електронните трансформатори.

Моето предложение за 12V е електронен трансформатор WIND 105 RELCO, който е с вграден димер и може да се управлява от безброй места, посредством лихт бутони. Предимствата са по-ниската цена и запасът в мощността на трафа, а недостатъкът е, че трябва да се тегли допълнителен проводник.

Ако вече си решил да сменяваш на 220V, купувай само маркови лампи (Sylvania, Osram), с другите ще имаш главоболия.

Ако има още нещо - питай.

Успех!


Ееее, мерси, че още някой се включи!
Знаех си, че онези "продавачКИ" никаква не са я свършили, независимо, че бяха обещали да консултират и проверят нещата... Ами, яд ме е! Не сме очаквали такова нещо!

За съжаление нямам електротехническо образование и почти нищо не разбирам от тоци, схеми и пр., така че няма начин да си направя димер сама, нито пък сърпугът ми има и може :lol:

morenito, благодаря ти за предложението, но няма начин за прекарване на допълнителен проводник! Всичко вече е завършено.

Единственото ни желание е да си димираме допълващото осветление, което е с луни!
В момента сме в процес на издирване на луни на 220V, така че, и ако ме ориентирате за магазини, в които освен луната, ще закупя и съотв. фасунга (не съм сигурна за правописа!) няма да е зле.
Оказва се, че и това е трудно откриваемо!
Отделно, че нямаме и време за безкрайни обиколки.

А дали, ако заменим димера с друг на Gewiss (може би модела GW 20813 ) и се вземат други трансформатори ще работи схемата с луните на 12V ?
Изобщо, ако можеш да помогнеш със съвет morenito - би било чудесно!

Не зная вече какво да правим... буквално сме отчаяни от отношението на определени фирми към нас... Но, това се оказва реалността тук... :sad:
Преди да купуваш каквото и да е , включи лампа 220в 40ва паралелно на изводите за 220в на трафа . врътни птенц. на димера и виж дали лампата и луните плавно намалят . ако е така О К . димера повече нвма да гори . Имам в предвид НЕ импулсен траф . Oт опит ти казвам че и с лампи 220в димера често гори . Тия димери са с такъв бушон , където димера гори и предпазва предпазителя . В къщи единственият регулатор които работи от 15-20 години без проблем е един ключ които превключва лампите от паралел - последователно :sad: Предложението по- горе за диммер с вграден регулатор( 105 ) е наи- добро .
Щом сте преминали на 220V вариант, крушките които ви трябват са на цокъл GU10. Струват около 5-6лв, а самия цокъл - около 2лв. Най-малкия ватаж е 25W, но се намират малко трудно, така че най-лесно ще намерите 50W.
Можете да отидете в магазина на ъгъла на "Христо Ботев" и "Цар Симеон". Той е добре зареден и тези неща ще ги има.

Димерът, който имате ще свърши работа при 220V. Няма смисъл да купувате друг

GW 20813 димира електронни трансформатори, но не трябва да е MICRO 60, защото самият трансформатор не позволява димиране.
FOX 105 RELCO се димира и е с около 4лв по-скъп. Също е масово разпространен и ви дава запас в мощността (в смисъл ако в последствие решите, че ви е тъмно, може да смените крушките от 20W на 35W, без да се налага да сменявате трафа)

Успех.
morenito, нека обобщя, за да съм наясно дали съм разбрала правилно:

Ако заменим сегашния димер с GW 20813 и вземем трансформатори FOX 105 RELCO - луните ще работят с димера коректно.
В този случай няма нужда от допълнителни проводници, нали?

Идеята ми е, че за нас по- на сметка е да заменим частите, от колкото да купуваме 6 нови луни и да се сдобием с два трансформатора, които за нищо не можем да ползваме...
Благодаря ти предварително за отговора!
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”