Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
n.nikoloff - специалист
Ами иди с такъв конструктивен проект при другаря Бакалов и му кажи, че си прочел в хамерикански сайтове, че така се прави и че трябва да ти даде строително разрешение въз основа на това.
А за да ти помогна - има адски много написано по темата кое как се прави и най-вече кое не се прави, също и каква е практиката в България, както и нормативната база и да се пише наново е неуважение към наистина знаещите и пишещите тук, за да го пишат отново и отново, а четящите да не си направят труда да го четат. Затова и реакцията ми беше такава. Но като цяло да си направиш къща освен сайтове ще ти потрябва и специализирано образование или да си наемеш човек с такова. Нищо сложно.
Георгиев - специалист
Николов е прав за това, че ако нямаш образование не трябва да се захващаш с това, защото е опасно. Ама пък другото е, че щом се разпитва значи някой тъй или иначе е решил да пренебрегне това, тъй, че по-добре да му се каже какво да прави, отколкото да бъде оставен да се претрепе за назидание.

При дървените и стоманобетонните конструкции имаш носещ скелет, който носи всичко, останалото е за удобство, без значение дали е тухла, плет, кирпич или фазер. При дървените освен греди и колони има още един конструктивен елемент наречен паянта, сложен по диагонал пречи на конструкцията да се сгъне. И както името показва тя служи за опаянтване. Както се вижда от миналото масово дървените конструкции не са обшивани с гипсфазер ами е иззиждано с кирпич, който никаква идея си нямам как ще служи за опаянтване :?

П.П. Ако Хамериканците бяха еталон за строителство нямаше всяка година да се оплакват, че вятърът им издухал къщите като кибритени кутиики.
stoyansbg - специалист
Николов е прав за това, че ако нямаш образование не трябва да се захващаш с това, защото е опасно. Ама пък другото е, че щом се разпитва значи някой тъй или иначе е решил да пренебрегне това, тъй, че по-добре да му се каже какво да прави, отколкото да бъде оставен да се претрепе за назидание.

При дървените и стоманобетонните конструкции имаш носещ скелет, който носи всичко, останалото е за удобство, без значение дали е тухла, плет, кирпич или фазер. При дървените освен греди и колони има още един конструктивен елемент наречен паянта, сложен по диагонал пречи на конструкцията да се сгъне. И както името показва тя служи за опаянтване. Както се вижда от миналото масово дървените конструкции не са обшивани с гипсфазер ами е иззиждано с кирпич, който никаква идея си нямам как ще служи за опаянтване
Благодаря за отговора, г-н Георгиев.

Не смятах да отговарям на г-н Николов, но за да не вземат хората предположенията му за факт, ще поясня, че не съм се засилил да строя къща още. В момента съм тръгнал да правя барака 3x3 метра, която нямам никакво намерение да узаконявам, така че мнението на другаря Бакалов (който и да е той) не ме интересува. Нито съм архитект, нито пък конструктор. Трябва да съм голям оптимист да тръгна да строя къща без проект според неща прочетени в Интернет. Като дойде това време, ще поръчам на специалисти да ми изготвят необходимата документация. Ако тогава имам някакви съмнения относно стабилността на коснтрукцията, ще я обсъждам със конструктора, изготвил проекта.

Бараката я строя главно с цел да се сблъскам на практика с проблемите при изграждане на дървена конструкция. Така ще мога да реша какъв конструктивен проект за къща да ми изготвят - за дървена конструкция или за масивно строителство.

За американските конструкции доколкото съм чел и виждал, най-напред са ползвали braces (диагонални греди), след това са решили, че само дъсена обшивка по диагонал е достатъчна, а сега вече са заменили дъсчената обшивка с ОСБ.
n.nikoloff - специалист
Другаря Бакалов ти е главния архитект на общината, ако не е станал междувременно митничар.
ArturDent - Почти Безобиден
Георгиев написа:
Ако Хамериканците бяха еталон за строителство нямаше всяка година да се оплакват, че вятърът им издухал къщите като кибритени кутиики.
Американците строят така, защото излиза евтино ($250 000-$300 000).. Това за еднофамилна къща до ключ. Става и бързо. Пък и при урагани, торнадо и т.н. няма голямо предимство да ти изхвърчи само покрива. Така или иначе после цялата къща ще е за събаряне.
Освен това те си правят застраховки на къщата, които колкото и да е чудно после застрахователите изплащат. Строи се нова къща - пак живееш в ново. Пък и това им раздвижва икономиката. Постоянно има работа за строителите.
Георгиев - специалист
Значи можеш да разчиташ на ОСБ-то за опаянтване, щом е барака 3 на три. Ноо еднофамилна къща построена без паянти има по-кратък живот от теб... няма да се сгромоляса, но с времето ще почне да се отваря и изкривява, това е решение за временни постройки.
n.nikoloff - специалист
Ето къде е проблема. Правейки различни подходи към бараката и къщата няма да му помогне. Ако наистина иска бараката да е репетиция, то трябва да я направи така както ще прави къщата и абстрахирайки се от факта, че е барака. Всъщност ще си е една къща с размер 3х3 метра (ако правилно съм разбрал). Въз основа на това казвам въобще да забрави мисълта за опаянтване с плоскости. Опаянтва се с конструктивни елементи (колегата по-горе е писал). Освен това не се опаянтва "на око". Плоскостите служат само за облицовка и нищо друго. Дано дървения материал му е като хората имаче...
pipbel - майстор
По добре ползвай за отвън циментфазерни плоскости, от сорта на Аквапанел.

Не е по-евтино (ама пък и квадратурата ти не е голяма) но много по-удачно и атмосфероустойчиво решение.

Тема "osb или гипсофазер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: