• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте!!!
Налага ми се да обезопася терасата с мрежа, поради нанасянето на мъркащ субект в дома :lol:

Разгледах различни варианти и най ми допадна следното решение:

Изображение

Реализирано е като вид щора, която може при желание да бъде вдигната (така, че саксиите отвън да останат достъпни), която в долната част се закача към парапета. Сега питането е как би могло да бъде реализирано подобно нещо? Разполагам със самата мрежа, оттам нататък обаче ми е "тъмна Индия" реализацията.

Размерите на балкона, в частта която трябва да се обезопаси, са 5.80м на 1.50м, като от едната страна не завършва директно в стена, а има допълнителна чупка от 30 см.

Всякакви полезни идеи и хитринки са добре дошли! Благодаря предварително!

:)

П.П. Освен идеите ако се намерят ентусиасти за реализацията (за София иде реч) нека ми пишат на Л.С.
И едно леко допълнение - балконът е на 13тия етаж... :o
Dewalt - специалист
Тъй като се реализира като тип щора то е ясно че ще има странични"релси".Само не мога да разбера как външно ще бъдат поставени.Или по скоро къде.А самата мрежа явно ще трябва да е значително по различна от предлаганите на пазара,останалите няма да се плъзга а ще се навива.
Иначе че е на 13 етаж кво значение има които се наема да го изпълни на 1-вия ще го направи и на последния.
piron45 - майстор
Не знам що се затормозяваш за излишни неща. Няма толкова луд котарак който да скочи от балкона на 13-ти етаж.
Макар че съм миждал един да лети от осмия етаж, но не по собствено желание и звяра взе че оживя. :lol:
Успех
:lol: Да, далеч съм от мисълта, че ще се метне по собствено желание. За съжаление моят звяр не е много "нормален" като за котка - често губи равновесие....
Spokoiniq - майстор
По-лесно е да му вържеш един парашут, само да се научи да си закача карабинера на въжето :lol:
Иначе вариант е да направиш недостъпен парапета с гребен от шипове на панти, които да спускаш при нужда-поливане и тн.Така ще се научи че там не може да стъпва и толкова.Ебах го в котака, да си развалиш гледката заради него...
montoya - майстор
Въпроса не е дали да се обезопаси балкона, а как да стане!? Тая мрежичка е готина в тоя вариант, тъкмо и лястовици няма да правят гнезда по ъглите на терасата. Въпроса е какъв механизъм може да и се монтира!?
Някога доста често срещани бяха едни щори от летвички обшити с конец, та те се навиваха нагоре с помощта на въженце прекарано през 2 куки в горния край. Мисля че не е сложно за реализация. Остава въпроса дали при такова навиване ще се оплита мрежата :?
Ох оплетох се в разсъждения, но пък има смисъл май :-D
miliad - майстор
като гледам снимката ми идва тази идея.Разделяш терасата на 5 части и от тавана към парапета опъваш тънки метални въжета 5мм неръждавейка.Кука долу и оптегач горе.През въжетата предварително прекарваш метални халки 4-5бр и тези халки ги закачаш към мрежата на равни разстояния.На снимката долу гледам има някъкъв профил.Може да го замениш с алуминиев профил за комарник като и него го прокарваш през въжетата. Долният край на мрежата го хващаш за комарника а горния за тавана.Повдигането ще става с въженца които долу са хванати за комарника, а горе с макара на тавана.Мрежата ще се набира от долу нагоре, нещо като платно на кораб, има такива платнени щори. За да вдигнеш наведнъж тези 5,80м ще трябват поне 3 въжета които работят в синхрон.Тук идеите ми свършват.Може би ако горе се сложи една алуминиева кутия 20/60 и към нея се закачат ролници и пружини за външни пвц щори би могло да стане нещо.Някой да помага.
Благодаря ви за градивните мнения! :)

Всъщност като се замисля, надали е необходимо цялата мрежа да се вдига, достатъчно ще е само частта със саксиите да остане достъпна, а тя е около 1.50 м.
Dewalt - специалист
Маи по добрия вариянт е да си усвоиш балкона.
Георгиев - специалист
Взимаш една дълга полипропиленова водопроводна тръба и лепиш/заковаваш/връзваш мрежата за нея и я монтираш за двата края на терасата така, че да се върти, най-лесното е да я хванеш за тавана с някво ламаринено профилче в което да се върти свободно. Малко ще провисне, ама за друг евтин вариант не се сещам. Та в единия край се слага ролка или нещо приличащо на ролка... голяма пластмасова макара, импровизира се. На нея е намотано въже. Дърпаш въжето и тръбата се върти и мрежата се навива нагоре. За да не се развалят волтите можеш двата края да са вързани с някакви разтегливи ластици за парапета, така и като отвържеш въжето (което си обрала за да вдигнеш мрежата) тя сама ще се сваля надолу.

Таа, ориентировъчно :), без проба грешка няма как да стане. Ноо не е трудно нещо.

Другото което сега се сетих, слагаш релса за завеси и горе и долу и хващаш със щипки за завеси мрежата
съответно си я прибираш като завеса :)
  • 1
  • 2

Тема "Обезопасяване на балкон с мрежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: