Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Spokoiniq - майстор
Тоше, пернишки тунинг е това, приятелю...Иначе аварийките при рязко спиране са ми спасявали задника неведнъж на Цариградско, схема за такова нещо, и най-вече какъв датчик го подкарва, е по-важна.
tysonlkr - специалист
shotik написа:
Мигащата светлина се възприема по - добре от постоянната.Има схема за такова устройство,което при натискане на спирачката ,"стопа"светва няколко пъти с различен интервал и продължителност и остава да свети до отпускане на спирачката.Така шофьора на задната кола може по- лесно да възприеме и реагира на сигнала.
Ше потърся къде беше предлаганата схема и ще я постна по-късно.
Автора на темата ZORRO 1972 иска точно обратното не в началото при натискане е при продължително натискане да започне да мига. Което ще е много дразнещо за останалите участници в движението, според мен.
shotik - майстор
tysonlkr написа:

Автора на темата ZORRO 1972 иска точно обратното не в началото при натискане е при продължително натискане да започне да мига. Което ще е много дразнещо за останалите участници в движението, според мен.
Вярно ,че е така,възприел съм го по начин ,за който знам,не го възприемам за пернишки тунинг,а като нещо което може да подобри възприемането на сигнала.
Преди години се продаваха по два стопа,съветски,поне 10 г след това започнаха заводски да слагат трети стоп,тъй че с времето ,може да стане да ги правят да мигат няколко пъти и след това да свети постоянно.
Първите автомобили не са имали светлини,след това са измислени,а отпред е тичал мъж и е викал"Пазете се ",мигачите също са по-късно сложени,както и бяла задна светлина.
ZORRO 1972 - специалист
незнам но мисля че това привлича вниманието.тука става въпрос само за третия стоп които не е крушка,а диоди.иначе нема да издържи. или като намалиш скоростта,да се намали и музиката,ама това е много сложно вече.некои коли го имат,знам.
bigshop - специалист
От къде да се вземе сигнала и какъв да е?
Сигналът трябва да показва, че закъснението е по-голямо от зададено. АБС-ът не е подходящ за тази цел, защото той реагира на приплъзване. А в зависимост от пътните условия това става при различни закъснения. Затова трябва да се използва акселерометър. Един приличен струва около 30 лв.
За "почукването" от АБС-а с цел примигване на лампите явно не става.
Може би е удачно за кратки задействания (по-малки от половин секунда) мигането да трае колкото самото задействане. А при дълго задействане (екстрено спиране) мигането да продължава няколко (десетки) секунди.
ZORRO 1972 - специалист
колеги.защо си мисля че това може да се направи мн.елементарно,със едно реле за време от.....10секунди.при натискане на спирачкитесвети и третия стоп.от него се взима ток които ще захрани това реле.и същото реле ще работи докато има ток,демек/докато педала е натиснат/.а,работата на това реле ще е да почне да прекъсва тока на импуси след 10 секунди.та затова питах за подходяща схема.
moimoimoi - майстор
виж тази тема
и по специално схемата/мултивибратор/ на ELEMENTAL http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 58ffd59741
boltik - специалист
Здравейте и от мен.Това е много-полезен туниг но на една магистрала от западен тип 10 секунди са много време. За това време ще имате вече няколко на гърбът си.Така че според мен ефекта ще е по-добър да премигва първите 10 секунди.Аз винаги когато спра рязко пускам за няколко секунди и аварйните особено на магистралата там пък е повече от задължиелно.Също и когато давам назад.На мен от много-години ми е влязла една друга идея в главата.Стоповите да светят по-силно или по-слабо от това колко силно натискаш педала.Този туниг някак си по-красиво ще изглежда и ще има същия ефек при заострянето на вниманието на този след теб.Имах идея даго приложа на времето на ладата но електротехникът се оказа много-мързелив и любител на чашката.Сега тези новите автомобили с тези диодните стопове ако се направи нещо подобно мисля че ефекта ще е страхотен.Ха-ха нещо като дискотека по-пътищата.
Ники274 - специалист
Отдавна по специализираните магазини се продава допълнителна мигаща стоп светлина.Така,че ако реша да си сложа нещо подобно,ще мина първо през някой магазин за такива тунинги.Поне те се намират в изобилие в почти всеки град.

Тема "ИМПУЛСНИ СТОП СВЕТЛИНИ НА АВТОМОБИЛ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: