Всичко за дърводелството
dundurma - специалист
на ореха на село са връзвали бебешките люлки,не лишавай бъдещото китаристче от тоз кеф и не рези хубавото дърво-и то е жив организъм. :lцl: :lцl: :lцl: :lцl: :lцl: :lцl:
Хицко - специалист
schuldiner написа:

Между другото, как се формира орех? .
Всяко дърво трябва да се оформи с короната, докато е още съвсем малко. Разклоненията се режат колкото е възможно по-близо до основния клон. След време кората "залива" раната от среза, и всичко е ОК.
schuldiner - майстор
GEORGI5959 написа:
Ореха се формира като всяко друго дърво. Не се притеснявай и отрежи ниските клони и това което ти пречи. Характерно за ореха, е че клоните му провисват надолу и след време опират на земята. Така, че смело режи. Специалистите ще те посъветват да замажеш раните от рязането с овощарска замазка или блажна боя, за да не прониква от там вода и микроорганизми. Не е лошо, но не е и задължително.
Благодаря!
На мен притсненията ми са да не навредя на дървото. Но щом е като другите, значи няма проблем - знам как се прави в общи линии. Виж, цяло живо дърво да бастисам... не мога.
solo5 - майстор
Eni написа:
GEORGI5959 написа:
Не случайно ореховите дървета са защитени и за отсичането им се изисква специално разрешение.
А разрешение за рязането откъде и от кого?
е, то като ти е в твоят двор за какво разрешително говорим :-D
itev - специалист
До колкото съм запознат със законите, ако ще и в хола да ти е, пак трябва разрешително за отсичане. Орехите са със специален статут.

Не, че това попречи на тъста да отреже двата ореха на село....
Виж в тази държава - какво ли не става......
Кой ще се занимава със спазването на този закон?!!!!
crez - майстор
Грехота е да се сече орех, както и да се изкорени стара лоза (даже има и тежки прокоби при подобни действия). С дългия си живот те са живите свидетели на събития станали във времето. Такива са поне разсъжденията на нашите деди. Ореха е на повече от 30 години, нуждае се малко от прочистване на короната и ще изглежда значително по-добре.
solo5 - майстор
itev написа:
До колкото съм запознат със законите, ако ще и в хола да ти е, пак трябва разрешително за отсичане. Орехите са със специален статут.
то по тази логика ако засадиш 5-6 ореха в двора си и после не можеш да ги отсечеш ако искаш се осъждаш на вечно отглеждане
би било странно да не можеш да се разпореждаш със собствеността си :?
torbalan - Дървен философ
колкото и да ти е странно - така е :)

има закон за устройство на територията...
и други закони има, в които е уредено разпореждането със собствеността :)

друг е въпроса, че няма кой да съблюдава спазването на тези закони :)
crez - майстор
solo5 написа:
itev написа:
то по тази логика ако засадиш 5-6 ореха в двора си и после не можеш да ги отсечеш ако искаш се осъждаш на вечно отглеждане
би било странно да не можеш да се разпореждаш със собствеността си :?[/quote
Има логика, не съм точно запознат със законовите разпоредби по този въпрос, но твоята собственост (в случая дървото) има отношение към пречистването на общата околна среда, така че подобно разрешение вероятно е нужно. Освен специалистите трябва да докажат, че дървото е загиващо и опасно. В типичен български стил можещ да теглиш една майна и го отсечеш,нооо ако се намери добросъвестен гражданин и донесе където трябва, ще имаш проблеми. Мой приятел отсече топола без такова разрешение, защото му буташе къщата, заведоха му дело. При всички положения стр.специалисти щяха да докажат необходимоста от премахване и тогава няма проблеми, но на своя глава, не!
Илиян Илиев™ - майстор
Аз съм чувал от стари хора, че като насадиш орех ще умреш когато дървото стане дебело колкото врата ти. :roll:

Тема "Орех. Въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: