Много интересна и все по-често дискутирана тема.
isbul - специалист
Предстои ми полагане на подова настилка на тавански етаж, спрял съм се на дюшаме, но имам няколко въпроса?

1. Има ли начин да се разбере до колко е изсъхнало?

2. Като се купи, да се полага или да се остави да съхне?

3. С пирони или с винтове, необходимо ли е и да се лепи или друга технология за по-здраво прикрепяне(да се намалят отворите между дъските след време)?
torbalan - Дървен философ
1. сигурно има - аз не знам
2. да се полага
3. с лепило...

и

4. (нищо, че не си питал) купувай от фирма, която считаш за читава...и така няма да се чудиш сухо ли е или не :)

моето дюшаме е от Паркети Миланов и съм доволен... хич не съм му се чудил колко е сухо :)
хората и гаранция дават :)
housedoktor - майстор
По складовете не ми се радват много ,когато извадя влагомера за дърво,но поне знам къде продават читав материал.Можеш да редиш веднага ,за съхранение си трябват определени условия.Става и с винтове ,дори е по здраво,но лепило не те съветвам да слагаш в сглобките.
EDI - майстор
Винтове - моето на вилата го редих така и стана бетон, дори днес преди час приключих с втората ръка лак.Само че, не завивам в нута, а направо отгоре.Главите на видиите наравно с дюшемето, ако само ще шлайфаш фино /както направих аз/ и към 1 мм, ако ще циклиш.Купувай само от познати търговци, иначе става мъка - в пакета ще има криви и чепати, а за влажността само господ ще знае колко е.
null - специалист
Само да е сухо. Другото се оправя...
Преди десетина години с дядото редихме дюшаме в едната стая.
Доста криви, усукани и чепати летви имаше. Почти всичко вкарахме в употреба.
Първо - скарата я прави по-нагъсто.
Второ - всички дъски отдолу сме ги мазали с отработено моторно масло.
Знам, че сега ще скочат двайсетина души срещу мен, но само преди това да кажа, че стаята е спалня и миризма никога не е имало.
Маже се против разни гадини ми каза тогава дядото.
Трето - под всеки чеп подлагай летва, за да може ако изпадне някога да го издърпаш лесно и с лепило да си го върнеш на мястото.
При мен все още няма изпаднали чворове.
Кривите и усукани летви като ги почнеш от единия край да ги набиваш и стягаш.
Ето тема, в която преди време го бях писал ...
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 1249#21249
isbul - специалист
Технологията ми е почти ясна, остава въпроса откъде да купя сухо или поне немного мокро дюшаме.
EDI - майстор
Мини през търговците и гледай челата на дюшемено - ако са по-жълти и зацапани, значи може да е по-сухо.

Тема "Питане за дюшаме" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: