Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
bikerider_ - специалист
Здравейте!
Трябва ми някакъв препарат или технология за защита на месингова фигурка от потъмняване от въздуха. Полирана е до огледален блясък, но не искам да го изгуби бързо, бързо. Знам за Loctite Metal Shine, но ефектът от него май е около година? :?
Има ли друга технология с по-траен ефект? Нещо като галванизирането при алуминийя?
Мерси за идеите в аванс!
bikerider_ - специалист
Мммм, едва ли ще стигна толкова далеч. А и златото също потъмнява. Пръскал съм месинг с безцветен лак, но и през него прониква въздух и металът отдолу пак потъмнява, макар и по-бавно.
А в Бриколаж онзи ден видях кухненски смесители от месинг и мед - бяха лакирани и явно има начин да не потъмняват. Но какъв точно лак или покритие? :?
torbalan - Дървен философ
е, ако искаш да лъщи - никлирай я :)
bikerider_ - специалист
Искам да запазя естествения блясък на месинга, не да никелирам или позлатявам.
Lumin - специалист
От опита който имам, месингови детайли се защитават най-добре с прозрачен прахов лак нанесен електростатично и изпечен във фурна на 165-180 градуса.Имаше и един ЦАПОН лак който вършеше добра работа, но вече не се произвежда /благодаря ти Европейски съюз/.Като алтернатива на ЦАПОН лака е двукомпонентен лак за бои металици за автомобили.Недостатъка му е неприлично високата цена.
bikerider_ - специалист
Т.е. трябва да се ходи на бояджия? Този 2-компонентен лак няма ли пори, през които да прониква въздух, като при обикновените спрейове по железариите?
Lumin - специалист
Лакът за който става дума е предназначен да предпазва металик боя за автомобили.Както споменах е двукомпонентен, тоест има втвърдител и смесеният лак има сравнително малко отворено време за работа.Останалото количество желира и се изхвърля.Може да се ръси с пистолет, може и с потапяне.Лакът образува здрав филм без пори.Разбира се критично важно е детайлът да е добре обезмаслен и подсушен, с какъвто и лак да се защитава.
Армагедон - специалист
от две години не е мръднал ..... като намеря спрея ( някъде по тавана ) с който го пръсках ще ти кажа марката
пп - да не ме помислите за някой червен чичка :lol: Имам няколко пластики от бронз и ще си купувам още

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (349.21 KиБ) Видяна 6400 пъти
bikerider_ - специалист
Е, потъмнял е лекичко или поне така изглежда на снимката, но със сигурност е по-добре от гол месинг.

Тема "Защита на месинг от потъмняване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: